VREMENSKA MAŠINA
Računari u avijaciji
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2020.

Sedmog septembra, reper Tupak Šakur biva izrešetan usred Las Vegasa, gde i umire šest dana kasnije od zadobijenih rana. Dvadeset šestog septembra, Nintendo izlazi na globalno tržište sa svojom novom konzolom, Nintendo 64. Dan kasnije, Talibani zauzimaju Kabul, čime kompletiraju osvajanje Avganistana.

Računari i avioni su idealan spoj, što je danas, nakon publikovanja novog Microsoftovog Flight Simulatora, jasno i poslednjem laiku. Pre četvrt veka ta simbioza još je bila u povoju, ali Srbija je brzo hvatala priključak sa savremenim svetom, čemu smo posvetili prvi tekst u feljtonu „Računari u avijaciji”. Posetili smo pilotsku akademiju JAT-a u Vršcu, gde nas je prijatno iznenadila implementacija računara u letačkoj nastavi.

Industrija vredna milijardu dolara! „Svet igara” otvaramo senzacionalnim osvrtom na rast globalne gejming scene. Na igre se tada trošilo milijardu dolara, što je dirljivo malo u poređenju sa današnjih 160 milijardi. U broju se našlo mesta za sve modalitete naglo rastuće gejming scene: od opisa hard-core strategija, kao što je Battleground Waterloo i Cyberjudas, do narodnih megahitova, poput Formula One Grand Prix 2, koji proglašavamo za igru meseca..

septembar 2002.

Desetog septembra, Švajcarska, tradicionalno neutralna država, konačno postaje članica Ujedinjenih Nacija. Dvadeset trećeg septembra pojavljuje se prva javno dostupna verzija Mozilla Firefox („Phoenix 0.1”). Dvadeset petog septembra, meteorit udara u nenaseljenu sibirsku tajgu blizu Irkutska i prouzrokuje eksploziju od četiri kilotone, po intenzitetu sličnu onoj koja je nedavno devastirala Bejrut.

„Iza svakog brzog bolida stoji armija još bržih računara”, kaže podnaslov teksta koji se bavi računarima u Formuli 1, septembarskoj temi broja. Rubriku „Test drive” otvaramo testom Intel Celerona sa Willamette jezgrom, a nastavljamo objedinjenim testom jeftinih MP3 diskmena raznih anonimnih proizvođača. U „internetu” se bavimo problematikom zaštite podataka u bežičnim mrežama, naglašavajući najčešće vrste napada i exploita.

Za titulu igre meseca tukli su se Syberia i Medieval: Total War, oko čega se u redakciji podigla žučna rasprava. Više glasova je, ipak, pobrao Total War, što iz današnje perspektive možda deluje nategnuto, s obzirom na to da je Syberia nekako „legendarnija”. Donosimo i opise Sudden Strike II, Operation Flashpoint: Resistance, Aliens vs Predator 2, The Thing, FarScape i drugih sočnih letnjih igara.

septembar 2008.

Desetog septembra, LHC (Large Hadron Collider), najveći ciklotron na svetu, počinje da radi punim kapacitetom. Dvadeset sedmog septembra, kineski kosmonaut Žaj Žigang (Zhai Zhigang) postaje prvi Kinez koji je preduzeo „Leonovanje”, izlazak iz kapsule svemirskog broda Šenžu 7. Samo dan kasnije, Falcon 1, kompanije SpaceX Ilona Maska, postaje prvi privatni svemirski brod koji se dokopao zemljine orbite.

Ovomesečni „Test drive” sav je u znaku grafičkih kartica i netbooka. Pišemo o svemu i svačemu, od Radeona X2, preko tone jeftinih GeForce modela serije GT2xx, do jeftinih mini-laptopa baziranih na platformi Intel Atom. U rubrici „internet” i tekstu naslovljenom sa „Otmica fajlova!” pišemo o prvim kriptovirusima, kojima je trebalo deceniju da danas postanu pošast kojoj se ne nazire kraj...

U „Svetu igara” pravimo čudne kompromise, proglašavajući za igru meseca olimpijsku simulaciju Beijing 2008, koja je bila aktuelna samo te, olimpijske godine. Bolje igre imamo u „Prvim utiscima”, koju otvaramo prikazom beta verzije druge ekspanzije za World od Warcraft, Wrath of the Lich King, a nastavljamo sa multiplayer betom Red Alerta 3.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama