TIPS & TRICKS
Microsoft Windows 10: Aktiviranje ugrađene telemetrije
OSD informacije na tri načina
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2020.

Naročito dok se igramo želimo da nam na ekranu budu prikazani važni podaci, preko kojih pratimo opterećenje grafičke kartice, procesora, kulera... Za to koristimo eksterna programska rešenja, koja osim toga što ih je, iz ugla korisnika početnika, teško podesiti, troše dodatne sistemske resurse kojih nikad nema dovoljno.

Ukoliko „vozite” Windows 10, važno je da znate da do telemetrijskih podataka možete da dođete bez instalacije third party ostvarenja
 
Xbox Game Bar, takođe, donosi mogućnost prezentovanja telemetrijskih podataka

Ukoliko „vozite” Windows 10, važno je da znate da do telemetrijskih podataka možete da dođete bez instalacije third party ostvarenja. I to nije sve, akcija je moguća na čak dva različita načina i namenjena je različitim situacijama. Naravno, stvar koju morate da znate je da integrisana rešenja ne mogu da zamene nijedno od čistokrvnih za ovu namenu, ali to ne znači da nemaju šta da ponude.

Variante Uno - Task Manager

Već više puta do sada pisali smo da je Task Manager u Windowsu 10 dobio novo ruho i da umnogome prevazilazi rešenja viđena u prethodnim verzijama Prozora. Zgubidan barata tolikim brojem informacija, da to prevazilazi potrebe prosečnog korisnika, a čak ih u nekim slučajevima „maskira” tako da ni ne znaju da postoje. Jedna od njih je i prikaz telemetrije, koji je prisutan po njegovom otvaranju i aktivaciji kartice Performance. Ovde, mahom, možete da vidite sve važne informacije koje na uvid daju programi za hardverski monitoring: brzinu i zauzeće procesora, količinu i zauzeće radne memorije, temperaturu i zauzeće grafičke kartice i tako dalje. Pored toga, na raspolaganju su i „živi” dijagrami koji prate rad grafičkog podsistema i to ne samo kada je 3D svet u pitanju, već i dekodovanje/enkodovanje video-sadržaja i potrošnja memorije. Sve to izgleda odlično, ali da bismo do informacija došli, moramo da da pozivamo Task Manager na jedan od brojnih znanih načina, što nije baš uvek zgodno.

Sreća u nesreći je to što sadržaj Task Managera, tačnije, kartice Performance, može da se „razbije”, kako bi se obavilo novo grupisanje, i sve upakuje u obliku svojevrsnog sidebara koji će uvek biti vidljiv. Downside je to što Microsoft ništa od ovog nije pravilno dokumentovao i umesto da akcija postane feature Desetke, morate da se služite trikovima kako biste uspeli u naumu. Zaista čudno...

Nakon što podignete Task Manager (najjednostavnije je pritisnuti kombinaciju tastera ’Ctrl-Shift-Esc’), potrebno je da uočite opciju More details, smeštenu u levom donjem uglu ekrana. Ukoliko vam je ovo prvi put da pokrećete Task Manager, sve ono o čemu smo pričali neće biti vidljivo, pa čak ni kartica Performance, koju bi trebalo da otvorite. Nakon što obavite klik levim tasterom miša na More details, prebacite se na karticu Performance. Odmah potom, skoknite do „padajućeg menija” i iz sekcije Options odaberite opciju Always on top. Ovaj potez učiniće da Task Manager uvek bude ispred ostalog sadržaja, što će, videćete to kasnije, biti od esencijalne važnosti za našu priču. Kao što smo već nagovestili, Task Manager prati veliki broj parametara - devet, koji se izlistavaju u levom delu ekrana u vidu vertikalnog toolbara. Klikom miša na bilo koju od komponenata, u desnom delu ekrana pojavljuje se prošireni prikaz, koji pored brojčanih vrednosti na ekranu „izlistava” i „živi” dijagram. U slučaju grafičke kartice, na raspolaganju ih je čak šest, dok, recimo, za mrežni protok dobijate samo jedan. Dvoklikom miša na dijagram, prikaz se seli na desktop i odande možete da nastavite sa praćenjem parametara. Ekran može da se postavi bilo gde na radnoj površini, a na klasičan način možete i da mu menjate veličinu. Nažalost, kombinacija „živih” dijagrama nije moguća, pa čak ni pristup ostalim segmentima Task Managera. Vraćanje na podrazumevani prikaz obavlja se dvoklikom miša na izdvojeni prozor, ali se stvari ovde ne završavaju. Parametar koji odlučite da pratite biće vidljiv čak i iz igara, a downside je to što radna forma nije providna, pa će vam prikaz blokirati priličan deo ekrana.

Ukoliko se ukaže potreba da pratite više parametara istovremeno, moraćete da pribegnete alternativnom rešenju. Naime, dvoklikom miša na vertikalni toolbar koji sadrži pojedinačne iteme, na desktopu će se pojaviti svojevrsni sidebar u kom se prikazuju podaci za svih devet pomenutih parametara. Oni su identični onima u Task Manageru, a razlika u odnosu na detaljni prikaz je u tome što ovde nije moguće obaviti promenu veličine prozora sa podacima. Promena položaja je dozvoljena, a sidebar je vidljiv i iz igara - uz pozadinu koja, opet, nije providna.

Variante Due - Xbox Game Bar

Po mišljenju mnogih, Xbox Game Bar jedan je od korisnijih featuresa koji stižu sa Desetkom. Slažemo se, ali isto tako lamentujemo nad time što programeri još uvek nisu završili njegov razvoj i da neke funkcije i dalje nedostaju. Na primer, mogućnost da se za vreme snimanja igračkih sesija „hvata” i sadržaj koji dolazi sa veb-kamere. Bilo kako bilo, Xbox Game Bar, takođe, donosi mogućnost prezentovanja telemetrijskih podataka, u manjem i drugačijem obimu nego što to radi Task Manager, a tu je i drukčija namena. Ovaj dodatak namenjen je korišćenju u igrama, ali ne ekskluzivno... No, krenimo redom!

Da biste uopšte, po potrebi, mogli da pozivate Xbox Game Bar, najpre ćete morati da ga aktivirate. To se obavlja tako što otvorite sekciju Settings, a potom potražite i otvorite oblast Gaming. Prva stavka u njoj je Xbox Game Bar, dok je u desnom delu ekrana prekidač koji je potrebno prebaciti u položaj On. Obratite pažnju na još jednu stvar. Odmah ispod prekidača nalazi se opcija Open Xbox Game Bar using this button on controller: - ukoliko koristite kontroler, potrebno je da „štiklirate” kućicu ispred njenog naziva. Ovo vam omogućava da Xbox Game Bar za vreme igranja pozivate ne ispuštajući kontroler iz ruku, odnosno, ne posežući za tastaturom i poznatom kombinacijom tastera ’Win-G’. Microsoft je predvideo da „vruć taster” bude, u stvari, ’Xbox’ taster na kontroleru, ali se Desetka neće buniti ni ako akciju pokušate sa DualShock 4 kontrolerom, odnosno, pritiskanjem ’PlayStation’ tastera.

Xbox Game Bar funkcioniše po principu modularnih komponenata, koje uključujete/isključujete po potrebi i slobodno možete da im menjate položaj na ekranu. Osnovna paleta sa alatkama je horizontalna i nalazi se na pri samom vrhu ekrana (na sredini). Ono što nas u ovom momentu zanima je treća opcija sleva - komponenta Performance. Nakon što budete kliknuli levim tasterom miša na komandni taster, na ekranu će se pojaviti prozor Performance i automatski će se prikazati telemetrisjki podaci. Na titlebaru novootvorene radne forme nalazi se taster Performance options, koji vas vodi do sekcije sa podešavanjima vezanim za ovu oblast.

Xbox Game Bar prikazuje podatke u realnom vremenu i opremljen je alatkama koje prate zauzeće procesora, grafičke kartice i radne memorije. Pored toga, u mogućnosti je da „ispisuje” i broj izrenderovanih sličica u sekundi za vreme igranja. Na ekranu možete da držite sve pomenute podatke ili one koje odaberete, jedino ne možete da se bavite redosledom njihovog „ispisivanja”. Po defaultu, u desnom delu radne forme nalazi se „živi” dijagram zauzeća procesora, koji prikazuje podatke do 60 sekundi „unazad”. Pored toga, dobićete informaciju i o trenutnoj radnoj frekvenciji procesora, ali ovaj deo može da se menja. Možete da se prebacite na bilo koju od aktivnih komponenata i informacije o njima dobijete u sličnom obliku. Iz pomenute sekcije sa podešavanjima, dijagram možete da postavite levo ili ispod ostalih podataka, ali i da odabirate koje od pomenutih podataka želite da vidite na ekranu. Konačno, za vreme dok je Performance komponenta aktivna, možete da birate boju kojom će biti ispisani podaci. To može da bude jedna od osam predefinisanih vrednosti.

Veoma je važno da prozor Performance postavite na mesto sa kog vam neće zaklanjati pogled na akciju, a da ostane dovoljno vidljiv. Kada aktivirate Xbox Game Bar, pomeranje nije moguće, osim ako naknadno ne pozovete upravljački meni i upropastite igračku sesiju koju snimate. Da bi podaci bili vidljivi, moraćete i da aktivirate funkciju Pin, a to se obavlja preko tastera čiode na titlebaru, odmah do pominjanog Performance options tastera. Korekcija veličine prozora je moguća, ali samo do određene granice, a čak i tada treba posebno napomenuti da se menja samo veličina prikazanog dijagrama. Njega, inače, u potpunosti možete da uklonite sa ekrana, ali ne iz sekcije sa podešavanjima, već pritiskanjem strelice u desnom donjem uglu ekrana Performance. U sekciji sa podešavanjima postoji još jedna korisna mogućnost - klizač putem kog određujete nivo providnosti pozadine.

Variante Tre - Kombinatorika

Naveli smo da je korišćenje Xbox Game Bara namenjeno za vreme igranja, ali to ne znači da akciju ne možete da probate i na desktopu. Performance komponenta radiće bez ikakvih problema, jedino što ćete biti uskraćeni (očekivano) za podatak o framerateu. Međutim, ukoliko vam nedostaju neki podaci koje daje Task Manager (na primer, o aktivnosti hard-diskova), ova dva načina za prikazivanje telemetrijskih podataka možete da kombinujete bez ikakvih ograničenja.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama