TEST DRIVE
Tenda AC5 (v3.0)
Krilo albino šišmiša
Dejan PETROVIĆ
1. septembar 2020.

Sobzirom na to da su jednopojasni ruteri konačno izumrli, ruteri na dva frekventna opsega su se uveliko odomaćili i u nižem cenovnom segmentu. Prošle godine smo pisali o Tendinom modelu rutera sa oznakom AC5 (SK 8/2019, i.sk.rs/16045). Na modelu o kom ovaj put pišemo stoji ista oznaka, ali u zvaničnoj dokumentaciji piše da je u pitanju treća revizija (V3.0). Pogledaćemo da li, osim novog kućišta, pod haubom ima još šta novo.

Novi AC5 je dobio sneg belo mat plastično kućište, koje nas svojim dizajnom podseća na krilo slepog miša. Ovaj put je u pitanju albino primerak. Uređaj je izuzetno lagan, i iako je u pitanju ruter namenjen donjem cenovnom segmentu, ne deluje jeftino. Ipak, ciljna grupa kupaca je i više nego jasna. Sa zadnje strane vidimo četiri megabitna porta u žutoj boji, priopisno označena. Krajnji desni je WAN, dok su ostala tri LAN, s tim da se treći LAN može konfigurisati i kao IPTV LAN port. Za napajanje se koristi adapter koji dolazi uz ruter. Drugi dodatak u kutiji je LAN kabl. Vredi pomenuti i ’WPS/RST’ taster na poleđini, čiju funkciju ne treba dodatno pojašnjavati. Zanimljivo je da ruter ima samo jednu signalnu LED, a koja je postavljena sa gornje strane ispod diskretne rupice na poklopcu.

Četiri omnidirekcione antene od po šest decibela pojačanja omogućavaju ovoj novoj „Petici” standardne brzine prenosa. Pa tako, na 2,4 gigaherca prenos podataka ide do 300 megabita u sekundi, dok je u višem opsegu to 867 megabita u sekundi. Nažalost, usled našeg „brzog” linka od čitavih 10 megabita u sekundi, nismo uspeli da proverimo tvrdnju Tende da je povećan protok kod jednokanalnih mobilnih uređaja koji su inače fabrički limitirani.

Tenda je u ovom AC5 integrisala kombinovan signal oba pojasa pod jednim SSID-om. Optimizacioni sistem će dodeliti opseg ka povezanom uređaju shodno udaljenosti, protoku, strimu i drugim parametrima. Novitet je i IPv6 protokol koji bi trebalo da smanji vreme prenosa podataka, a samim tim i lag. Prethodnik je imao ugrađenu Beamforming tehnologiju, dok ovde o tome nema ni reči.

Korisničkom interfejsu, naravno, pristupamo preko veb-pregledača. U pitanju je standardni Tendin softver sa bočnim menijem i centralnim delom gde će se voditi administracija. Status je grafički prikaz konekcije između provajdera i rutera i rutera i klijenata. Pod Internet Settings imamo opcije da odaberemo radni režim, a to može biti ruter, WISP, proširivač i pristupna tačka. Pod Wireless Settings su podešavanja vezana za Wi-Fi. Ovde možemo napraviti mrežu za goste, ali i izabrati predajnu snagu antena za oba frekventna opsega. Slede Bandwidth Control i roditeljska kontrola. Sleeping mode se odnosi na isključivanje LED, ali je moguće i podesiti vreme redovnog resetovanja rutera, ako se za tim ukaže potreba. Pod Advanced su filteri, ali i uključivanje IPTV, DDNS, DMZ Host, UpnP i Firewalla. IPv6 dolazi kao opcija sa dodatnim uključivanjima po potrebi DHCPv6, metode dodeljivanja i IPv6 DNS-a. Kao što vidite, sve opcije možemo svrstati u grupu gde će se snaći i manje napredni korisnici, odnosno oni kojima je ruter i namenjen.

Osim za po jedan decibel pojačanih antena i IPv6, nismo primetili neko znatnije poboljšanje u odnosu na prethodni AC5. Kućište je drugačije i nama se sviđa. Portovi su ostali isti, smanjen je broj lampica, a povećan domet antenama. Drugim rečima, ruter je malo „prepakovan”. Možemo da potvrdimo da je domet odličan i da će kućni prostor biti dobro pokriven. U našem slučaju je prijem bio dobar i u prizemlju, s tim da veći broj zidova i ploča ipak čine svoje kod frekventnog opsega na pet gigaherca, koji je generalno i više u „svađi” sa ciglama. Ako će posluižutu za zamenu postojećeg rutera ili pokrivanje manje zahtevnog prostora, AC5 može biti odličan izbor. Ne možemo ga preporučiti za poslovne prostore, gde broj LAN portova i protok na njima mogu biti ozbiljno usko grlo, ali za kućnu varijantu i tamo gde nabrojana ograničenja neće predstavljati problem, AC5 će završiti posao.

Osnovno: 3 × 10/100 Mbit/s LAN, 1 × 10/100 Mbit/s WAN, 300 Mbit/s @ 2,5 GHz, 867 Mbit/s @ 5 GHz, 4 × 6dBi antene

Ostalo: WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2, Wireless Security Enable/Disable, PPPoE, Dynamic IP, Static IP, Wireless Router Mode, AP Mode, Universal Repeater mode, WISP Mode, DHCP Server, DHCP Client List, DHCP Reservation, Port Forwaring , DMZ Host, UPnP

Proizvođač: Tenda (www.tendacn.com)

Kontakt: Gembird (www.gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama