TEST JOY
Steelseries Apex 5
Srednja klasa luksuza
D. LUKINOVIĆ
1. septembar 2020.

Restrukturiranje ponude Steelseries periferija ostavilo je tek nekoliko „imena”, od kojih se dalje granaju različiti modeli. Tako su sada sve tastature nazvane Apex, a sufiks od „3” do „Pro” određuje klasu, dok prisustvo sufiksa „TKL” (ten key less) obeležava modele bez numeričkog dela. U toj nomenklaturi, model koji nam se našao na testu sa sufiksom „5”, predstavlja mehaničku tastaturu pune veličine, koja u ponudi Danaca predstavlja „srednju klasu”.

Veoma udobna i odzivna tastatura, kako za igranje, tako i za svakodnevnu upotrebu ili duže kucanje

Nove Apex tastature izgledaju izuzetno ubedljivo. Naravno, nije moguće uraditi nešto revolucionarno sa izgledom tastature, naročito ako želite da zadržite dimenzije koje ne prevazilaze granice tastera u većoj meri. Ali, upravo minimalizam, završna obrada, kvalitet upotrebljenih materijala i par detalja izdvajaju Steelseries Apex od, naizgled, sličnih proizvoda.

Obavezna komadina vrhunski obrađenog „avijacijskog” aluminijuma predstavlja osnovu, ali je i plastika vrhunska i po pitanju kvaliteta i čvrstine, te završne obrade. Koliko će tastatura zaista biti izdržljiva ispod šaka prosečnog igrača sa ovih prostora, ne možemo da utvrdimo testom od nekoliko dana, ali definitivno deluje izdržljivo. Stope koje se izvlače radi promene ugla tastature, takođe ulivaju poverenje. U dnu se nalaze i kanali za sprovođenje kablova na tri strane. Sam kabl je veoma debeo, ali fleksibilan, i nije presvučen tkaninom, što je po našem mišljenu bolje rešenje, jer „obični”, gumom obloženi kablovi nisu toliko kruti i ne zadržavaju oblik na mestu savijanja. U pakovanju stiže i solidno veliki oslonac za šake, koji se magnetima pričvršćuje za tastaturu. Nažalost, premaz na tasterima i osloncu upija bukvalno svaku mikročesticu. Izgleda veoma lepo i elegantno kad se izvadi iz pakovanja, ali posle zahteva stalno čišćenje, pa je proizvođač mogao da ubaci i krpicu od mikrovlakana kao deo standardne opreme.

Pošto je u pitanju „jeftiniji” model, Apex 5 sadrži „hibridne” mehaničke prekidače. U pitanju su prekidači sa taktilnim osećajem mehaničkih, ali se ispod njih nalazi membranski kontakt/aktuator, što tastaturu, u suštini, čini membranskom. Upotrebljeni su plavi „kliktavci”, potpisani sa TTE (Steelseries ih brendira kao svoje). Klik, očekivano, nije toliko izražen kao kod ostalih „plavaca”, ali je tastatura svakako glasna. Trenutak aktuacije i sila potrebna za nju su predvidlivi, ali su prekidači nešto brži i „lakši” od sličnih, pa možda odatle dolazi naziv hibridni.

Apex 5 je veoma udobna i odzivna tastatura, kako za igranje, tako i za svakodnevnu upotrebu ili duže kucanje. Obećani radni vek iznosi 20 miliona klikova. Srednja klasa kod ovog proizvođača podrazumeva i multimedijalni LCD displej i zaseban kontrolni valjčić. Displeji izgleda doživljavaju novu renesansu na igračkim tastaturama. Steelseries se odlučio za mali, ali veoma pregledan i čitljiv displej, smešten iznad numeričkog dela. Osim uobičajenih statističkih i dijagnostičkih podataka, može da prikazuje i animirane GIF i Discord poruke, a podržava i par igara (Minecraft, CS:GO i DOTA) . Metalni valjčić sa klikom, čija je primarna funkcija kontrola multimedije, služi i za kontrolu podataka i skrolovanje kroz njih. Kao jedini način kontrole multimedije, valjčić, naravno, reguliše jačinu zvuka, klik pauzira, odnosno, pušta sadržaj, dupli klik suži za preskakanje (FF), dok trostruki vraća unazad.

Raznobojno RGB osvetljenje se podrazumeva i može da se podešava nezavisno za svaki taster u 16,8 miliona nijansi. Steelseries Engine omogućava promenu funkcije svakog pojedinačnog tastera, pomenuto podešavanje osvetljenja, koje može, ali ne mora biti „okupano” efektima, snimanje i podešavanje makroa, kao i učitavanje ili kreiranje sličica za displej. Kompatibilnost osvetljenja sa ostalim Steelseriesovim proizvodima takođe se podrazumeva. Kako je tastatura membranska, 24-key N-Key Roll Over je maksimum, pa nema valjanja i/ili udaranja po tastaturi.

Apex 5 je veoma lepa i kvalitetno izrađena tastatura sa mnoštvom simpatičnih i korisnih karakteristika. Međutim, kao svaki Steelseriesov proizvod - veoma je skupa. U trenutku pisanja teksta, cena na domaćem tržištu nam nije bila poznata, ali na sajtu proizvođača stoji surovih 130 evra. U tom cenovnom rangu mogu da se kupe prave mehaničke tastature, poznatih i priznatih proizvođača. Ukoliko vam je pored kvaliteta izrade i ekrančića bitna i lojalnost proizvođaču, koja je neophodna za opravdavanje ovakve cene, onda nećete pogrešiti.

Broj tastera: 104

Prekidači: Steelseries plavi, hibridni mecha-membranski

Ostalo: displej za prikazivanje dijagnostičkih i statističkih podataka, GIF-ova i poruka; valjak za kontrolu multimedije i sadržaja na displeju, isključivanje Windows tastera, podešavanje osvetljenja u 16,8 miliona nijansi, sa ili bez efekata; 24 key N-key rollover, anti-ghosting, mogućnost promene funkcije svih tastera, snimanje i podešavanje makroa, pet profila, USB veza

Proizvođač: Steelseries (www.steelseries.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama