TEST DRIVE
Asus ZenBook 14 UX425JA
Za donosioce odluka
Tihomir STANČEVIĆ
1. avgust 2020.

Asusova serija ZenBook uvek izmamljuje uzdahe, jer je u pitanju najviša klasa prenosnih računara ovog proizvođača, sa beskompromisnim karakteristikama i ukupnim performansama. Predmet želja mnogih, uvek su naročito bili modeli manjih dimenzija, sa ekranima od 13,3 i 14 inča, ali sve je više modela sa ekranima manjim od „narodskih” 15,6 inča, ne samo ovog proizvođača, koji prelaze u prihvatljiv cenovni razred. Najnoviji ZenBook, pritom, obara sve rekorde po pitanju kompaktnosti, debljine, mase i trajanja baterije.

Sve je jasno kada ZenBook UX425 uzmete u ruke: kućište od lake aluminijumske legure, mala širina i dužina, minimalno uslovljene dimenzijama ekrana, uz debljinu manju od 14 milimetara i masu jedva preko kilograma. To su karakteristike koje postoje na tržištu već nekoliko godina, ali samo kod tri puta skupljih modela, koji su čista „demonstracija sile” u vidu pristupa „napravićemo najtanji laptop na svetu, ali ćemo vam papreno naplatiti mogućnost da nosate statusni simbol”. Trka za „tankoću” ne prestaje i trenutno je lestvica postavljena na devet milimetara, ali ovde ipak pričamo o klasi dostupnoj „običnim smrtnicima”. Uostalom, i bez poređenja sa modelima drugih proizvođača, ovaj ZenBook je čak tri milimetra tanji od prethodnih modela iste serije.

Otvaranjem „beležnice” (notebook) vidimo da i ovaj model ima, za Asusove modele karakterističnu, ErgoLift šarku koja u radnom položaju za nekoliko milimetara odiže zadnji deo laptopa. Kao što znamo, tako laptop lakše zahvata svež vazduh ispod sebe, a taj položaj delimično utiče i na ergonomiju, naginjanjem tastature prema korisniku.

Asus nije insistirao na tankoj gornjoj ivici iznad ekrana, ostavljajući kameru na uobičajenom mestu, ali je dosta tanka donja ivica, tako da ekran zauzima čak 90 odsto veličine poklopca. Kao i do sada, ZenBook modeli dolaze sa odličnim IPS ekranima. Osvetljaj od 300 kandela po kvadratnom metru je već dovoljno dobar, ali ovaj model dolazi i u verziji sa ekranom svetline 400 kandela po kvadratnom metru. Pritom, taj ekran ima potrošnju od samo jednog vata ukoliko se svetlina ekrana softverski smanji do razumne mere. Tu dolazimo i do podatka koji obično navodimo na kraju opisa laptopa. Naime, zahvaljujući štedljivom ekranu, štedljivim ostalim komponentama, a uz nešto veću bateriju nego što je uobičajeno za laptop ovih gabarita, ZenBook UX425 može da na bateriji „izdrži” i do 20 sati rada.

Tastatura je dobra, uobičajeno za Asus, a dopada nam se to što je na desnoj strani ostalo prostora za vertikalni red sa tasterima ’Home’, ’PgUp’, ’PgDn’ i ’End’, a time su i kursorski tasteri nešto širi od standardnih, mada i dalje prepolovljeni po visini.

Tačped je odličan, ali ga Asus zove NumberPad 2.0, zato što istovremeno ima funkciju numeričke tastature za lagan unos velike količine cifara. Takođe, sa samog NumberPada se brzo poziva Calculator iz Windowsa, kada želite da na brzinu nešto izračunate.

Mogućnosti povezivanja nisu brojne, ali su po svim najnovijim standardima, a to se odnosi i na bežičnu mrežu koja pruža „gigabitne brzine”. Zanimljivo je da nema audio-kombo ulaza, već uz računar stiže adapter sa 3,5-milimetarske „bananice” na USB-C. Nije nam jasno zašto je važno da laptop ima jednu rupicu manje, ali pretpostavljamo da Asus smatra da su bežične slušalice svih vrsta do ovog trenutka de facto postale standard.

„Srce” ovog ZenBooka je četvorojezgarni Core i7 procesor najnovije, desete generacije, izrađen u litografiji od 10 nanometara i energetski štedljiv. Poneko jezgro po potrebi može da se „zatrči” i do 3,9 gigaherca. „G7” u oznaci procesora govori o prisustvu integrisane Iris Plus grafike, koja je dosta bolja od Intelovih HD Graphics i UHD Graphics „integruša” i pruža potentnost u multimediji, no i dalje nije za igranje. Inače, biće dostupni i modeli sa Core i5 i Core i3 procesorima u kojima je Intel UHD Graphics G1.

Generički testovi (vidi tabelu), ali i opšti utisak u radu, pokazuju da je za dobre performanse ovog ZenBooka umnogome zaslužan i ugrađeni Samsungov, veoma brzi, SSD. Memorija je deklarisana na čak 3200 megaherca, ali u realnom radu to ne donosi mnogo ubrzanja, sem kada grafika potroši svoju „siću” od vRAM-a. Memorija nije u obliku modula, već su memorijski čipovi zalemljeni na matičnu ploču, tako da ne postoji mogućnost naknadnog dodavanja memorije. Nažalost, zbog smanjivanja visine komponenata unutar laptopa, (SODIMM) memorijski moduli polako nestaju iz laptopa.

Asus ZenBook 14 UX425, kao što vidimo iz cifre „25” u nazivu, smešten je u „donjem domu” serije kojoj pripada. Ne pretenduje da se nametne performansama, već, pre svega, malim gabaritom i elegancijom karakterističnom za seriju ZenBook. Sveukupno, ovo jeste solidan laptop opšte namene, ali nekako ga najviše vidimo pod prstima nekoga ko je, na primer, finansijski direktor...

GALERIJA

Procesor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 (3,9) GHz, 4 fizička jezgra (8 logičkih), 8 MB keš, 10 nm, TDP 15 W

Memorija: 16 (8 + 8) GB, LPDDR4, 3200 MHz, Samsung

Ekran: 14 inča (355,6 mm), 1920 × 1080 px, IPS (AAS), WLED, 8 bita 100% sRGB, osvetljaj 300 cd/m2, kontrast 700:1, vreme odziva 14 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, antiglare, 60 Hz

Grafika: Intel Iris Plus Graphics, 0,3 (1,1) GHz

Skladište: SSD, 1 TB, NVMe, Samsung

Mreže: Wi-Fi 6 (802.11ax, 2x2), Bluetooth 5

Priključci (položaj): HDMI,
2 × USB-C Thunderbolt 3 (levo); USB 3.2, čitač mikro SD kartica (desno)

Audio/video: Harman Kardon zvučnici, HD kamera, mikrofoni

Ostalo: NumberPad 2.0, pozadinsko osvetljenje tastature u 3 nivoa

Baterija: 67,2 Wh

Dimenzije i masa: 319 × 208 × 13,9 mm, 1,13 kg

Proizvođač: Asus
(www.asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama