PHONE ZONE
Realme 6S
Ozbiljan izazivač
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. avgust 2020.

Tokom nepune dve godine samostalnog poslovanja, kineska kompanija Realme, koja bitiše u sklopu multinacionalne korporacije BBK Electronics (u njoj se gnezde još i Oppo, Vivo, iQOO i OnePlus), „uvaljala” je više od 17 miliona uređaja i tako stekla reputaciju najbrže rastućeg smartfon brenda u 2019. godini. Ovakav uspeh rezultat je kombinacije agresivnog onlajn marketinga, kvalitetnih proizvoda po ukusu zahtevnih milenijalaca i dobrog pozicioniranja u okviru cenovne klase koja angažuje najviše kupaca. Otuda je jasno zašto ovaj proizvođač budi sve više pažnje na globalnom nivou.

Domaćem auditorijumu Realme ovog leta predstavlja novog kandidata za naslov Mister Univerzuma srednje klase. U pitanju je Realme 6S, diskretno oslabljen derivat modela Realme 6 koji se, po ugledu na Šjaomijeve Redmi Note uređaje, propagira kao pristupačan telefon srednje klase, namenjen igračima i drugim zahtevnim korisnicima sa ograničenim budžetom. Već prvi pogled na specifikacije nudi kombinaciju koja ne može proći nezapaženo: tu su sjajni Mediatekov Helio G90T (isti onaj SoC koji nas je oduševio u Šjaomijevom Redmi Note 8 Pro), potkovan sa 4 GB brzog RAM-a, odličan 6,5-inčni IPS ekran sa tankim okvirima i osvežavanjem od 90 herca, baterija većeg kapaciteta sa brzim punjačem (30 vati), četiri vrlo dobre kamere i osveženo Realme korisničko okruženje koje „diše i miriše” kao nativni Android 10.

Sa dizajnerskog aspekta, Realme 6S nema izraženih osobenosti kojima bi se izdvojio iz gomile. Kućište respektabilnih gabarita standardnog je oblika i proporcija, skrojeno tako da ne izgleda glomazno i da lepo „zalegne” u ruci. Staklo na prednjoj strani tapacirano je Gorilla Glass 3 zaštitom, dok je plastična poleđina pedantno ispolirana tako da reflektuje svetlo na zanimljiv način i sa lakoćom sakuplja otiske prstiju i sitne ogrebotine. Priložena silikonska maska rešiće ove probleme, a i poravnaće modul sa kamerama tako da manje štrči. Najveći deo prednje strane, tačnije 90,5 procenata njene površine, zauzima 6,5-inčni IPS ekran sa „pirsingom” za prednju kameru u gornjem levom uglu. Tasteri za regulaciju jačine zvuka i fioka sa pregradama za dve nano-SIM i jednu microSD karticu nalaze se na levoj ivici, a sa suprotne strane je urez u kome se nalazi zaravnjen taster za uključivanje ekrana, koji funkcioniše kao čitač otiska prsta (i radi k’o zmaj). Analogni audio-port, USB-C priključak i rešetka glasnog mono zvučnika raspoređeni su na donjoj ivici, a za signalnu lampicu se nije našlo mesta. Vodootpornost nije potvrđena IP sertifikovanom zaštitom, ali su ekran i priključci dodatno mehanički obezbeđeni, tako da kratkotrajno potapanje ne bi trebalo da ošteti vitalne komponente.

Ekran je veoma kvalitetan po svim parametrima, a posebno smo zadovoljni kontrastom i dubinom crne boje, dok je maksimalno osvetljenje moglo biti jače (a i automatsko podešavanje osvetljenja pokazuje sitne bubice). Osvežavanje na 90 herca je u ovom trenutku jedinstvena ponuda u ovoj klasi i ono obezbeđuje glatko skrolovanje i prirodnije animacije, prijatniju reprodukciju filmova, ali i utisak da čitav sistem nekako lakše „diše” i brže reaguje na komande. S druge strane, brže osvežavanje slike troši malo više struje, ali tokom uobičajenog režima korišćenja nismo uočili značajnije skraćenje autonomije u odnosu na standardnih 60 herca.

Po hardverskoj konfiguraciji, Realme 6S je najsličniji Šjaomijevom modelu Redmi Note 8 Pro. Helio G90T, verovatno najbolji Mediatekov proizvod u poslednjih nekoliko godina, još jednom se potvrdio kao snažna platforma za igre, multitasking, rad sa kamerama i sve ono što se očekuje od ozbiljnog telefona. Za razliku od ranije predstavljenog modela Realme 6, koji se može nabaviti i u varijanti sa osam gigabajta RAM-a, 6S je ograničen na četiri gigabajta - u ovom trenutku to nije problem, ali bismo mirnije spavali uz bar još dva gigabajta. Prijem signala je odličan, kvalitet zvuka u slušalici takođe, a pohvalu zaslužuje i glasan zvučnik. Autonomija se kreće između jednog i jednog i po dana, a hiperaktivne korisnike koji nemilosrdno „cede” bateriju obradovaće brzi punjač od 30 vati, koji će napuniti bateriju za svega sat vremena. Softver je zasnovan na Androidu 10 i odeven u prijatno Realme UI okruženje koje prati sve aktuelne trendove u organizaciji korisničkog interfejsa.

Fotografske performanse su iznad proseka klase. O konfiguraciji kamera možete se informisati iz infoboksa, a o kvalitetu snimaka prenosimo uglavnom veoma pozitivne utiske. Uz adekvatno osvetljenje performanse kamere su ujednačene, tako da dobijamo fotografije sa mnoštvom detalja, dobrim kontrastom i bojama. Sa smanjenjem jačine osvetljenja proporcionalno se umanjuje i kvalitet - do izražaja tada dolazi šum, a boje gube definiciju i postepeno se stapaju. Kvalitet video zapisa je najbolji u rezoluciji 1080p, koja omogućava elektronsku stabilizaciju slike; za fluidan 4K video snimak trebaće vam stativ ili mišićna koordinacija i mentalna staloženost šaolinskog monaha.

Realme 6S je, sve u svemu, jedan od najzahvalnijih Androida srednje klase na našem tržištu i predstavlja sigurnu kupovinu koja će opravdati uložen novac do poslednjeg dinara. Realme jasno poručuje: Šjaomi, čuvaj se!

Operativni sistem: Android 10; Realme UI

Dimenzije i masa: 162,1 × 74,8 × 8,9 mm / 191 g

Čipset i memorija: Mediatek Helio G90T (12 nm, Octa-core, 2 × 2,05 GHz Cortex-A76 CPU + 6 × 2,0 GHz Cortex-A55 CPU + Mali-G76 MC4 GPU), 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, microSDXC (odvojeni slot)

Displej: 6,5” IPS IPS LCD (1080 × 2400, 20:9, 405 ppi)

Primarna kamera: 48 MP (f/1,8, wide 26 mm, PDAF), 2160p@30 fps - 1080p@120 fps + 8 MP (f/2,3, ultrawide) + 2 MP (f/2,4, macro) + 2 MP (f/2,4, depth)

Selfi kamera: 6 MP (f/2,0, wide 26 mm HDR), 1080p@30 fps,

Ostalo: Bluetooth v5.0 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/dual/direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE, 3,5-mm audio-port, NFC, FM radio, USB 2.0 Type-C 1.0, dual nano SIM,
Li-Po baterija 4300 mAh, brzo punjenje (30 W)

Performanse: AnTuTu Benchmark: 286953; Geekbench 4: 2566 (Single-Core), 7746 (Multi-Core); Geekbench 5: 541 (Single-Core), 1712 (Multi-Core)

Proizvođač: Realme (www.realme.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama