TEST DRIVE
Huawei Watch GT 2e
Podšišana Dvojka
Vladimir PISODOROV
1. jul 2020.

Šta se ovo dešava sa tržištem „pametnih satova”? Taman kada smo se navikli da pojedini proizvođači „moraju” da na godišnjem nivou izlaze na tržište sa friškim modelima, opalila nas je nova realnost. Huaweiju je i to malo, pa pokušava da dodatno ubrza tempo. Samo nekoliko meseci nakon što je javnosti predstavljen Watch GT 2 (SK 1/2020, i.sk.rs/27676), stigla je njegova unapređena verzija - GT 2e.

Iako je zadržao veličinu ekrana od 46 milimetara koju je imao i prethodnik, Watch GT 2e ne čini se toliko „budžastim”, čak iako imate nešto uži zglob. Ivice ekrana blago su oborene i na njemu se nalazi nonijus koji pokazuje minute. Komandni tasteri blago štrče i dobili su novi, pravougaoni oblik. Moramo da priznamo da nam se nisu previše dopali, pošto smo imali osećaj da su „labavi” i da imaju dosta praznog hoda u odnosu na one primenjene ranije. Što se funkcionalnosti tiče, tu se ništa nije promenilo, a to znači da je donjem tasteru moguće pridružiti neku sistemsku funkciju i tako ga koristiti kao svojevrsnu prečicu.

Sledeća velika novina je narukvica koja je, naizgled, integrisana u kućište, prati njegove linije, ali i dalje možete da koristite one namenjene prethodnim ili modelima drugih kompanija. U tom slučaju narušićete izgled, pošto će se pojaviti prazan prostor između narukvice i kućišta koji je eliminisan novim rešenjem. Ono što nam se nije svidelo jeste moderan dizajn narukvice koja je više „izbuškana” (sem kod crnog modela) i, iako to u teoriji donosi bolju ventilaciju, za oko nije toliko prijatno. Ruku na srce, u velikoj meri to je i stvar ukusa.

Još jedna velika novina krije se „ispod haube”, ali ako ste pomislili da je Huawei redizajnirao upravljački meni - prevarili ste se. On je identičan kao kod prethodnih modela, s tom razlikom da je dodato nekoliko novih mogućnosti. Watch GT 2e dolazi sa SpO2 senzorom koji služi za, vascelo značajno, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom. Funkcija se dobija po defaultu, što znači da ne zavisite od regionalne pokrivenosti i dostupnosti nadograđenih verzija firmvera, kao u slučaju Dvojke. Nažalost, podatak o saturaciji ne možete da izbacite na home ekran, kao što je to slučaj sa srčanom frekvencijom i stresom, a merenje se pokreće isključivo iz glavnog menija; pomalo nezgodno, naročito što ćete za to vreme morati da budete potpuno mirni, ali tako je i kod konkurentskih modela.

Sledeća bitna novina sakrivena je pod skutima sekcije Workouts. Iako je ovde na prvi pogled stanje redovno i bez promena, primetićete novi taster Add. Kada ga pritisnete, na ekranu će se pojaviti spisak fizičkih aktivnosti koji do sada nismo videli ni kod jednog „pametnog sata”. Na raspolaganju ih je čak 85 i podeljene su u pet oblasti. Proizvođač je do te mere pustio mašti na volju da se na spisku nalaze i pikado, hokej, pojedine borilačke veštine, pa čak i automobilizam. Ne očekujte da će Watch GT 2e obavljati specifične radnje kada je praćenje odabrane fizičke aktivnosti u pitanju, jer to nije moguće, ali konačno možete da dobijete precizne podatke o broju potrošenih kalorija nakon bavljenja sportovima koji do sada nisu bili podržani. Iako se na spisku nalaze aktivnosti za koje nismo ni sanjali da će dobiti podršku, opet nedostaju neke osnovne, kao što je, na primer, preskakanje vijače. Inače, Watch GT 2e donosi i mogućnost automatskog praćenja fizičke aktivnosti, ali smo algoritam uspeli da nateramo da radi isključivo kada je u pitanju trčanje.

SpO2 senzor i podrška za 85 dodatnih fizičkih aktivnosti mogu da budu veoma dobra motivacija da razmislite o nabavci ovog modela. Na tas vage treba staviti i podatak da je Watch GT 2e za 30 procenata jeftiniji od svog starijeg brata, pa ćete mu čak oprostiti i to što je keramika iz kućišta zamenjena plastikom. Međutim, novajlija je kudikamo inferiorniji od prethodnika kada su pojedine „pametne” mogućnosti u pitanju. Na primer, proizvođač je odlučio da tek ubačenu mogućnost primanja poziva izbaci, što znači da Watch GT 2e nema zvučnik, ali isto tako da, ukoliko ne koristite Ear Buds, nema ništa od reprodukcije muzike. Ako ništa drugo, poruke su sada u potpunosti vidljive na ekranu, mada na njih i dalje ne možete da odgovarate, makar to bilo i slanjem unapred pripremljenih fraza.

Bez obzira na nedostatke, Watch GT 2e je spravica vredna pažnje. Namenjena je nešto manje zahtevnim, mlađim korisnicima kojima je prilagođen i izgled i ono što se nalazi „ispod haube”. Iako bismo mi više voleli da se Huawei pozabavi redizajniranjem zastarelog upravljačkog interfejsa, poradi na boljoj podršci za najrasprostranjenije fizičke aktivnosti i konačno pokaže odlučnost na polju implementacije „pametnih funkcija”, ova „čuka” se mora ozbiljno uzeti u razmatranje. Ako ni zbog čega drugog ono zbog cene, vrhunskog kvaliteta izrade i baterije koja između dva punjenja može da izdrži i 14 dana.

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca, merač nivoa stresa, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom, AMOLED ekran u boji osetljiv na dodir veličine 1,39 inča, Bluetooth 5.1 LE / EDR, podrška za 99 sportova, vibracija, alarm, štoperica, tajmer

Ostalo: primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama i pozivima, litijum-jonska baterija kapaciteta 455 mAh, vodootporan do 50 metara, TruSleep tehnologija analize sna, interni audio-plejer, GPS, 4 GB skladišnog prostora

Proizvođač: Huawei
(www.huawei.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama