TEST DRIVE
Prestigio Smartbook 141 C3
Za te pare, bolje ne može
Tihomir STANČEVIĆ
1. jul 2020.

Iako izgleda kao „punokrvni” laptop, Smartbook 141 iz kompanije Prestigio je više pandan sada već zaboravljenoj klasi netbook računara. Da vas podsetimo, u jednom periodu, pre oko dvanaestak godina i par godina nadalje, bili su veoma popularni mali prenosni računari sa izrazito štedljivim Intel Atom procesorima, ekranom od 10 inča i ne previše radne memorije i skladišta, ali su, zahvaljujući kompaktnosti i niskoj ceni, postigli veliki tržišni uspeh (prodati su milioni i milioni modela Acer Aspire One i Asus eeePC, u raznim verzijama).

Smartbook 141 podseća nas na netbook računare, pre svega, zbog procesora koji pripada Atom porodici modela (mada je noviji i brži), ali i zbog toga što su i ostale komponente tako odmerene da što manje podižu cenu računara. Konkretno, ovaj Prestigiov model prodaje se u dve verzije koje se razlikuju u rezoluciji ekrana i imaju cenu od 25 ili 29 hiljada dinara, a pritom je to, takozvana, „preporučena maloprodajna cena” koju uvoznik „savetuje” prodavcima, što znači da se može naći i jeftinije kod prodavaca koji su spremni da se odreknu dela svoje zarade. Prema trenutnoj situaciji na tržištu, ovom Prestigiovom proizvodu mogu da konkurišu samo slični modeli brendova Njoy i Mediacom, na primer, ili, pak, zastareli bazični modeli poznatijih proizvođača.

Fizički opis ovog modela počinjemo utiskom da je kvalitet izrade veoma dobar. Na raspolaganju su modeli u nekoliko boja (svetlosiva, tamnosiva, braon...). Ovaj računar nije „poslednja reč tehnike” što se tiče kompaktnosti (tanke ivice ekrana i mala debljina), ali je sa masom od 1,3 kilograma veoma lagan za nošenje. Sveukupno, laptop izgleda kao i mnogi modeli na tržištu, a dizajn možda najviše podseća na Asusove modele.

Ekran kod modela Smartbook 141 C3 je TN tipa, rezolucije 1366×768 piksela. Karakteristike ekrana nisu vrhunske, ali isti takav ekran videli smo i kod mnogo skupljih prenosnih računara. U ovoj klasi - ne može bolje. Zapravo, ako pretpostavimo da četiri hiljade dinara skuplji model pripada istoj klasi, onda je Smartbook 141 C4 (koji, doduše, mi još nismo videli) bolji što se tiče rezolucije (FHD, 1920×1080 piksela) i ima ekranski panel sa IPS matricom. Uzgred, u ovom modelu je i „za dlaku” brži procesor, ali ekran i njegova rezolucija kod jačeg modela definitivno vrede razlike u ceni.

Tastatura je uobičajena za laptope u ovoj deceniji, sa tasterima standardne veličine, umanjenim funkcijskim/multimedijalnim tasterima i prepolovljenim tasterima sa strelicama. Tačped je dobrog kvaliteta, sa tasterima koji se aktiviraju uvijanjem donjeg ruba površine osetljive na dodir. Centralno je postavljen (više volimo da je centriran sa razmaknicom, a ne celim laptopom) i veličina mu je uobičajena za laptop ovih gabarita.

Popis i raspored priključaka možete da vidite u specifikaciji, a naglašavamo samo da nema mrežnog priključka (RJ45) za žičnu, Ethernet mrežu, a posebno nas je iznenadilo da je upotrebljen mini-HDMI port, što je „ušteda prostora” koju nismo videli ni kod mnogo tanjih laptopa. U praksi to znači da će vam za povezivanje spoljnog monitora biti potreban HDMI kabl koji sa jedne strane ima mini-HDMI priključak (ako takav kabl nađete), ili adapter sa HDMI na mini-HDMI (toga već ima).

Unutrašnjost ovog računara je, kao što smo već rekli, a što je i očekivano, ne preterano snažna. Intel Atom x5-Z8350 je četvorojezgarni procesor, ali radi na dosta niskim frekvencijama i ne pruža zavidne performanse. Sa druge strane, „troši k’o upaljač” i ne zahteva aktivno hlađenje sa pokretnim delovima (ventilatorima), te je ovaj računar potpuno nečujan. Nema mnogo laptopa koji su potpuno nečujni, tako da i to daje malu prednost ovom modelu za one kojima je, zbog specifičnosti radne sredine, od performansi važnija tišina.

Radna memorija može biti dva ili četiri gigabajta, ali podsetimo da je ova veća cifra minimum koji je po našem mišljenju dovoljan za pokretanje Windowsa i jednog ili dva programa u njemu. Naime, kada program zatraži memoriju za sebe, Windows „oslobađa” memoriju tako što sadržaj memorije koji koriste drugi programi privremeno snima na disk (u ovom slučaju eMMC fleš memoriju); kada se vratite u program kojem je memorija privremeno „oduzeta” dešava se obrnuti proces i sve to zajedno usporava rad. Zlatno pravilo kod slabijih računara jeste da što manje programa (i tabova u browseru) koristite istovremeno, odnosno, da zatvarate ono što ne koristite. Takođe, da na minimum svedete rezidentne programe (antivirus i slično) koji „čuče” u System Trayu, ali i u memoriji.

U ovom slučaju, performanse laptopa ne uzimamo kao manu jer, za te pare - bolje ne može.

Još jedna napomena: Prestigio Smartbook 141 se dobro prodaje, naročito u zemljama Istočne Evrope, pa do nas dolaze male količine; ako ga trenutno nema u prodaji, budite strpljivi ili se raspitajte kod prodavca/uvoznika.

Procesor: Intel Atom x5-Z8350, 1,44 GHz (1,92 GHz), 4 jezgra, 4 niti, keš 2 MB, 14 nm, SDP 2 W

Memorija: 4 GB (1 × 4 GB), DDR3, 1066 MHz, SK Hynix

Ekran: 14 inča (355,6 mm), 1366 × 768 px, Innolux, TN, WLED, 6 bita, 220 cd/m2, kontrast 500:1, odziv 3 ms, uglovi vidljivosti 90°/65°, 45% NTSC, antiglare, 60 Hz

Grafički procesor: Intel HD Graphics 400

Skladište: eMMC, 64 GB

Mreže: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth

Priključci (položaj): USB 3.0, mini HDMI (levo), USB 2.0, audio-kombo, čitač mikro SD kartica (desno)

Audio/video: stereo zvučnici, HD kamera, mikrofon

Baterija: 7,4 Wh (oko 5 sati)

Dimenzije i masa: 329 × 217 × 22,9 mm, 1,3 kg

Proizvođač: Prestigio (www.prestigio.com)

Kontakt: Asbis (www.asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama