TEST DRIVE
HP Color LaserJet Pro MFP M183fw i M283fdw
Za skener viši
Nikola JEVREMOVIĆ
1. jul 2020.

Pošto je čovečanstvo debelo zagazilo u 21. vek, neminovno je da tu i tamo privremeno zaboravimo na neke blagodeti tehnologije. Jedna od njih je ispravan lift u zgradi naše redakcije, koji je dana kada su na test stigla dva HP-ova „lasera” bio u kvaru. Utisak je da je jedan autor van kondicije i da nema nikakve sumnje da su navedene mase uređaja od 16,3 i 18,7 kilograma istinite. U redovima koji slede pozabavićemo se sa dva višenamenska štampača iz familije Color LaserJet Pro.

Na kvalitet otiska nemamo zamerki, ali na njegovu cenu imamo

MFP M183fw

Nešto skromniji model u odnosu na kolegu iz M200 serije, ovaj štampač karakteriše uobičajena konstrukcija za ovog proizvođača. To podrazumeva da otvaranjem poklopca prednje strane uređaja pristupamo klizećem nosaču na kome su četiri tonera, dok se unutrašnjem mehanizmu pristupa sa poleđine. Od portova, prisutni su USB 2.0, LAN i dva EXT za povezivanje sa faks mašinom.

Krenimo od vrha, gde su skener i ADF (automatic document feeder) kapaciteta 35 listova. Maksimalna rezolucija ovog pomagala je 300 × 300 tpi i za jedan minut skeniraće osam stranica koje putem HP Smarta možete da sačuvate u JPG formatu ili ih objediniti u jedan PDF dokument. Kao što smo navikli, kod laserskih štampača duže traje priprema i učitavanje nego sama štampa, pa će prvu kopiju uređaj ispostaviti nakon 12,2 sekunde, a nakon jednog minuta taj broj je 16. Za one zahtevnije zadatke, tu je i skener rezolucije 1200 × 1200 tpi. Pored dva pomenuta formata, na raspolaganju su i BMP, PNG i TIFF.

Za razliku od OfficeJet Pro serije (SK 8/2019, i.sk.rs/16042) kod koje se listovi isporučuju na „tacni” sa prednje strane, u oba ova slučaja to štampač čini ispod skenerske aparature, koja u celosti može da se podigne i osloni na šarke sa zadnje strane, kako ne bi smetala pri obimnijoj štampi. Crno-belu stranicu očekujte za devet, onu u boji dve sekunde kasnije. Ako štampate veći broj stranica nije na odmet da pomenemo da brzina iznosi 15 u minutu, a i to da pri dvostranoj štampi strane okrećete ručno (ne postoji duplex funkcija). Kapacitet fioke je 150 listova.

Na kvalitet otiska nemamo zamerki, ali na njegovu cenu imamo. Crni HP 215A toner koji M183fw koristi na zvaničnom sajtu proizvođača košta 59 dolara i dobar je za oko 1050 stranica, pa je iznos jednog otiska 5,8 dinara. Ako se uračuna da će se i domaća maloprodaja ugraditi, ova brojka može da bude još veća.

M183fw kontrolišemo fiksnom kontrolnom tablom na kojoj je dvoredni LCD ekrančić i mnoštvo fizičkih tastera. Na homescreenu prikazano je stanje boja u sva četiri tonera, a razaznajemo ih zahvaljujući nalepnicama ispod ekrana. Preglednost nije za pohvalu i postojanje zasebnih tastera kojima se odmah pristupa pojedinim funkcijama (podešavanja, kopiranje, skeniranje...) nije od naročite pomoći. No, pošto su sve one dostupne i na softverskoj, desktop verziji HP Smarta, ovu manu je lako zaobići. Uspostavljanje bežične veze (za maksimum pet korisnika) takođe je jednostavno, mada moramo da napomenemo da opcija custom pretrage ne postoji. Ukoliko vam je Wi-Fi mreža skrivena, moraćete privremeno da je „razotkrijete” kako bi je štampač inicijalno prepoznao i zapamtio. Ako ovo iz nekog razloga ne želite, alternativa je bespotrebno komplikovana - na kompjuteru sa kojim je uređaj povezan USB-om, uz pomoć programa HP easy start podešavate potrebne parametre. Međutim, da bi on „povukao” vezu, neophodno je da i kompjuter bude povezan na nju, što za korisnike desktop mašine, oslonjene na LAN konekciju, može biti problem. Takođe, taj program ne radi na Windowsu 7 koji je i dalje i te kako zastupljen, pa ukoliko pri ruci nije laptop na kome je Desetka, štampanje dokumenata sa telefona zahtevaće nešto više truda.

MFP M283fdw

HP-ovim Color LaserJet Pro M255dw štampačem bavili smo se u martovskom broju (SK 3/2020, i.sk.rs/27879). M283fdw gotovo je isti uređaj, kome je „nakalemljen” skener i ADF, koji se, kao i kod M183fw, zajedno podižu i oslanjaju na šarke. Kapacitet ADF-a je veći, tako da je moguće u cugu skenirati dokument obima do 50 strana. Ako rezoluciju sa maksimalnih 300 spustite na 75 tpi (za „go tekst” sasvim dovoljno), ova hrpa će biti „smazana” za svega četiri i po minuta. Nažalost, obostrano skeniranje je izostalo.

U poređenju sa M183fw, fioka M283fdw modela prostranija je i skladišti 250 listova. Prednjači i u brzini štampe. Proizvođač navodi 21-22 stranice, ali mi smo izmerili čak 25 u roku od jednog minuta. Dvostrani dokument (uz automatsko okretanje lista), tu je za 15 sekundi. Najuočljivija razlika između ova dva štampača je komandna tabla sa ekranom u boji dijagonale 2,7 inča, koji je osetljiv na dodir. Šetnja kroz meni 283-ke je nakon čkiljenja u monohromatski ekran prethodno pomenutog modela znatno prijatnije iskustvo. Preglednost je naročito koristila kada smo podešavali parametre za kopiranje dokumenata koji se mogu pronaći i na standardnim kopir mašinama, kao što su uveličanje/umanjenje kopirane površine (od 25 do 400 procenata) i regulacija osvetljenja. Na kućištu se nalazi i USB port za hitriju štampu dokumenata ili fotografija, ali samo u slučaju FAT32 formata. Sa NTFS-om „poljubićete vrata”. M283fdw koristi iste tonere kao i M255dw (HP 206A za približno 1350 listova i HP 206X za 3150). Biće da su cene od marta skočile, pa će uz prvi toner jedan otisak koštati šest, a uz drugi četiri dinara.

Oba ova štampača su kvalitetna i adekvatno su opravdala svoju višenamensku prirodu. Razlike između njih odrazile su se i na cene. Za MFP M183fw potrebno je izdvojiti od 31 do 35, dok MFP M283fdw staje između 43 i 46 hiljada dinara. No, ono što bismo naglasili, a što potencijalni budući kupci ne bi smeli da izgube iz vida, jeste stavka koja im je, nažalost, zajednička - skup otisak.

HP Color LaserJet Pro MFP M183fw

Rezolucija štampe: 600 × 600 tpi

Rezolucija skenera: 1200 × 1200 tpi, ADF 300 × 300 tpi

Kapacitet fioke: 150 listova

Konekcija: LAN, USB 2.0, Wi-Fi (2,4 i 5 GHz), Wi-Fi Direct

Ostalo: ADF, fax

Štampa A4 teksta: 15 str/min

Štampa A4 kolor, 600 tpi: 16 s

Višestruko skeniranje: 300 tpi, 8 str/min

HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw

Rezolucija štampe: 600 × 600 tpi

Rezolucija skenera: 1200 × 1200 tpi, ADF 300 × 300 tpi

Kapacitet fioke: 250 listova

Konekcija: LAN, USB 2.0, Wi-Fi (2,4 i 5 GHz), Wi-Fi Direct

Ostalo: ADF, duplex, fax, USB port

Štampa A4 teksta: 25 str/min

Štampa A4 kolor, 600 tpi: 12,1 s

Višestruko skeniranje: 300 tpi, 26 str/min, u boji 22 str/min

Proizvođač: HP (www.hp.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama