PHONE ZONE
SpongeBob: Krusty Cook-Off
Dragan KOSOVAC
1. jun 2020.

Od 1999. godine, kada je emitovana prva epizoda animirane TV serije „Sunđer Bob Kockalone”, pa do danas, ova franšiza je za kompaniju Nickelodeon zaradila više od 15 milijardi dolara. Za veliki deo te sume zaslužno je i skoro četrdeset video-igara koje su se pojavljivale tokom poslednje dve decenije, a inspirisane su ovom serijom i njenim šašavim likovima. Najnovija od tih igara je SpongeBob: Krusty Cook-Off za mobilne uređaje, delo studija Tilting Point. Igra je tipičan mobilni simulator kuvanja koji prati sve stavke freemium naslova sa timesink mehanikom. Ipak, pošto je Sunđer Bob kuvar, sam okvir igre funkcioniše fenomenalno i stavlja igrača u ulogu naslovnog junaka čije će ugostiteljske sposobnosti biti testirane kroz niz sve težih izazova. Avanturu počinjete u maloj uličnoj palačinkarnici, zatim prelazite kuhinju restorana kod Keba Krabe, da biste se na kraju suočili sa vrhunskim izazovom u Sendinoj roštiljdžinici.

U duhu brojnih igara ovog tipa, Krusty Cook-Off svodi se na žongliranje sa vremenom i kuhinjskim radnim stanicama, dok gladne mušterije dolaze za vaš pult sa specifičnim prohtevima. Kako vreme odmiče i narudžbe gladnih stanovnika Koralova postaju sve kompleksnije, vaše osnovne alatke za rad postaju nedovoljne i morate da ih unapređujete, a to košta. Za unapređivanje trošite tri resursa istovremeno: „običan” novac, koji se lako stiče igranjem nivoa, zatim dijamante koji su freemium valuta i u igri se stiču veoma sporo, ali i vreme koje se prvo meri minutima, a kasnije i satima. Sve to može da se ubrza gledanjem reklama, ali reklame su upravo najveća prepreka na kojoj su se autori ove igre spotakli. Naime, nije im bilo dovoljno što je igra prepuna „mamaca” za gledanje reklama, od sticanja potrošnih bonusa, preko kozmetike, do ubrzavanja bespotrebnog čekanja, nego su rešili i da na svakih nekoliko minuta nasilno ubacuju reklame koje ne mogu da se prekinu. Sem toga, čak i ako se pomirite sa svojom freemium sudbinom i gledate sve što možete kako biste što brže napredovali ka boljoj opremi i višim nivoima, u jednom trenutku ćete prosto ostati bez dijamanata i tada možete da se slikate, odnosno, ili da platite, ili da čekate dok vam igra daje ovu valutu na kašičicu, ili da je prosto deinstalirate, zahvalni za onih nekoliko zabavnih sati.

Da nije ovog problema SpongeBob: Krusty Cook-Off bi, zapravo, bio veoma zabavna igra. Gameplay je zarazan, vizuelni dizajn je fantastičan, a jedina zamerka audio-komponenti zasnovanoj na razigranoj muzici i simpatičnim zvučnim efektima je to što nema glasova, već se svi dijalozi između prepoznatljivih otkačenih protagonista odvijaju tekstualno. Ipak, na sve to je nakaradno nakalemljen veoma agresivni mehanizam monetizacije koji ultrabrzo guši atmosferu koja bi, inače, bila vrhunskog kvaliteta.

Platforma: Android, iOS Veličina: 284 MB

Cena: besplatno Adresa: Google Play, App Store


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama