TEST PLAY
Saints Row: The Third Remastered
Aleksandar DINIĆ
1. jun 2020.

Slučajni recenzent-namernik koji nikada nije igrao Saints Row igre, pomislio bi da je treći deo ove sage neki naročito kvalitetan fan-fejvorit, jer je jedini (za sada) prošao kroz remaster obradu. Naširoko poznat kao neurotično-raspištoljeni klon svojih GTA uzora, serijal je iznedrio ukupno četiri igre, i iz nekog razloga odlučeno je da baš trojka prođe kroz moderno poliranje, iako se naveliko šuška o reizdanju dvojke koja se među legijama fanova još uvek kotira kao najbolji izdanak SR „opusa”.

Tehnički pristojan remaster igre koja je bučni, šareni, nesnosni vašar apsurda i bizarnosti

Pet godina nakon završnice drugog dela i jedne neuspele pljačke banke u eksplozivnom prologu, treći Saints Row zatiče pripadnike bande Third Street Saints u nemilosti kriminalnog udruženja pod nazivom Sindikat, ljubomornog na mafijaško-medijsko-marketinšku imperiju koju su Sveci stvorili. Uspevši nekako da se oslobode stiske Sindikata, preživeli članovi bande zatiču se u novom gradu, Stilportu, redukovanih finansija, uticaja i ljudstva, ali ne i rešenosti da povrate staru slavu i trima bandama koje ordiniraju gradom pokažu ko je novi gazda.

Verzija koja nam je dopala šaka je ona za PS4 i predstavlja ultimativno izdanje igre za sve vaše Saints Row 3 potrebe. Ovo obuhvata baznu igru, sve tri ekspanzije koje su se pojavile od premijere igre davne 2011. godine, kao i preko 30 DLC šarenih trica i „kastomajzobilnih” kučina, isto važi i za Xbox i PC verziju, doduše, za sada samo dostupnu na Epskoj (lošoj) prodavnici. Sa tehničke strane, remaster je pošteno odrađen i donosi detaljniju grafiku, apdejtovane teksture zgrada, redizajn modela oružja i kompletnog voznog parka, lepše refleksije i glavnu zvezdu u vidu potpuno novog sistema osvetljenja, koji igri ubrizgava preko potrebnu živost prikaza (na ukočene animacije i facijalne ekspresije likova ćemo zažmuriti).

Šta je tačno Saints Row the Third, za neupućene u publici? Ako zamislimo da GTA igre imaju dalekog (jako dalekog) i mlađeg rođaka, koji se nalio alkohola, nagutao ekstazija i spida, nabacio na sebe najkičastiju odeću koju je imao u ormanu, maznuo negde tenk, iz nekog razloga obio sve lokalne seks-šopove i zatim, vitlajući bazukom, upao na ekskluzivnu žurku u penthausu na vrhu zgrade, imali biste približnu predstavu šta je treći Saints Row i na koji način funkcioniše. Ako ne vozite svoj tigromotocikl ili ne trčkarate unaokolo u kostimu hot-doga, vukodlaka ili srednjovekovnog viteza, a društvo u satiranju protivničkih bandi vam ne pravi hulkoidna vanzemaljska princeza koju ste regrutovali nakon snimanja treš-SF filma, nešto radite jako pogrešno. SR3 je bučni, šareni, nesnosni vašar apsurda i bizarnosti, i to ne krije od svoje prve sekunde, očekujući od igrača da se tome u potpunosti prepusti.

Sve ovo, nažalost, biva bačeno u drugi plan, jer se igra u svom dizajnu konstantno sapliće o svoje nezgrapne papke. Izvođenje je nekako previše kruto i nemušto, razmena vatre je tupa i lišena bilo kakvog taktiziranja mimo bežanije kada vam je energija pri kraju, vožnja deluje hirovito i nebaždareno, čak i za standarde od pre skoro deset godina, a kontrole povremeno znaju da idu na živce zbog odbijanja saradnje ili nepreciznih pokreta likova i sl. Dizajn većine misija odiše nekreativnošću i generičnošću, često se sastoje od zamornih deonica predugog trajanja, a ništa bolje ne važi ni za gomilu sporednih aktivnosti kojima zarađujete novce ili reputaciju bitnu za sijaset apgrejdova. Stilport je izgledni front runner za jedan od najdosadnijih virtuelnih gradova u istoriji video-igara, samo kutija za kutijom zgrada ispresecanih betonskim auto-stradama, uz vrlo malo interesantnih ili distinktivnih landmarkova, sa željom za istraživanje i zavirivanje u svaki kutak efektivno umlaćenom i ostavljenom u mračnoj uličici.

Više kvalitetne obrade svega ovoga, a manje ultrarealističnog modelovanja dildo-pendreka svakako bi dobro došlo, ali ako ste fan originalne igre i od nje ne očekujete sadržajno nikakve promene, već samo lepšu i detaljniju glazuru na površini, SR3 Remaster svakako će ispuniti vaše (vlažne) snove.

Potrebno: Playstation 4

Ova igra je: obnovljeno izdanje najslavnijeg dela serijala Saints Row

Platforma: Windows, Playstation 4, Xbox One

Veličina: 60 GB

Studio: Volition

Izdavač: Deep Silver

Adresa: saintsrow.com

Pegi: 18

63


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama