VREMENSKA MAŠINA
Može li se bez Maršala?
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. maj 2020.

Šestog maja, telo Vilijama Kolbija, bivšeg direktora CIA-e, isplivava na obalu reke u južnom Merilendu, nedelju dana nakon što je nestao tokom rekreativne vožnje kanuom. Desetog maja, australijska vlada uvodi potpunu zabranu posedovanja poluautomatskog i automatskog oružja kao odgovor na masakr u Port Arturu. Dan kasnije, neposredno nakon poletanja iz Majamija, DC-9 kompanije ValueJet ruši se u močvare Everglejds, pri čemu gine svih 110 putnika i članova posade.

Da li imamo internet? To pitanje je tema broja, o kojoj nadugačko i naširoko raspredamo. „Gde god se okrenete, svi pričaju o internetu, a zapravo je veoma malo onih koji mogu da „izađu” na internet”. Možete li da zamislite to vreme? Možete li da zamislite tu senzaciju „izlaska na internet” po prvi put? Pišemo i o kompjuterima u školama, koji se polako standardizuju na x86 platformu, nakon nekoliko godina haosa sa najrazličitijim hardverom (Misedo!).

„Svet igara” solidno je pun svega i svačega. Igra meseca je fantastično bizarni Beavis & Butt-Head in Virtual Stupidity, a imamo i opise Rise 2: Resurrection, Top Gun: Fire at Will i naravno, Descent 2. Tu je i opis Bad Mojo, igre u kojoj ste vodili „realno izgledajuću” bubašvabu, što je sredinom devedesetih bilo kontroverznije nego avantura koja prati retardirane doživljaje Bivisa i Batheda.

maj 2001.

Šestog maja, Papa Jovan Pavle Drugi, tokom posete Siriji, postaje prvi papa u istoriji koji je ušao u džamiju. Osamnaestog maja, film „Šrek”, kompanije Dreamworks, sa Majkom Majersom, Edijem Marfijem i Kameron Dijaz u glavnim ulogama, debituje u bioskopima širom sveta. Dvadeset četvrtog maja, petnaestogodišnji Šerpas Temba Čeri postaje najmlađa osoba koja se popela na Mont Everest.

Broj otvaramo drugim tekstom u seriji o projektovanju i proizvodnji mikroprocesora koji piše Boris Agapijev, inženjer koji je godinama radio u Intelu, konkretno, na razvoju Pentium Pro serije procesora. U rubrici „Test drive”, testirajući matične ploče MSI K7MG Pro, MSI K7T 266 Pro i Asus A7M266 postavljamo zanimljivo pitanje: „Da li je vreme za prelazak na DDR?”. Bilo je. Testiramo i jeftine 5.1 surround sisteme kompanija Genius, Cambridge SoundWorks i Jazz, koji su cenovno ozbiljnije počeli da silaze u neoprane narodne mase.

Glavna zvezda „Sveta igara” je nadrealno dobri Tropico, simulacija karipske banana republike koja postaje igra meseca. Tu su i odlični Desperados: Wanted Dead or Alive, Europa Universalis, Worms: World Party, Cossacks: European Wars, pomalo bizarni, ali inteligentni Hostile Waters: Antaeous Rising, ali i najgora X-COM igra u istoriji X-COM (i XCOM) serijala. Pogađate, u pitanju je X-COM: Enforcer.

maj 2008.

Drugog maja u bioskopima debituje Iron Man, prvi film u serijalu MCU (Marvel Cinematic Universe) sa Robertom Daunijem juniorom u naslovnoj roli. Od dvadesetog do dvadeset četvrtog maja u Beogradu se održava takmičenje za pesmu Evrovizije, a prvo mesto osvaja ruski pevač Dima Bilan sa pesmom „Believe”. Dvadeset petog maja, NASA-ina sonda „Phoenix” sleće na severni pol Marsa, postajući prva sonda koja je sletela u taj region crvene planete.

Ovo je broj sa (verovatno) najlepšom ili makar najefektnijom naslovnom stranom u našoj plodnoj istoriji. Bila je vezana za priču o vrlo specifičnom hardveru koji smo dobili na test: interfejsima za spajanje gitare na računar, all-in-one kombinacijama eksterne zvučne kartice i pojačala. U rubrici „Primena” pišemo o napretku kompjuterske animacije lica, što je pre desetak godina bio sledeći veliki izazov za industriju igara.

Rainbow Six: Vegas 2 nije idealan izbor za igru meseca, ali u oseci boljih naslova, nismo mogli da budemo preterano izbirljivi. Dalje odmotavanje „Sveta igara” otkriva opise Europa Universalis: Rome, igre koje se još neko i seća, ali i Aggression: Reign over Europe, Overclocked: A History of Violence, Fate of Hellas, The Golden Horde, The Lost Crown i drugih naslova koji izazivaju upitnike iznad glava.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama