TEST PLAY
Age of Resistance – Tactics
The Dark Crystal
Dragan KOSOVAC
1. mart 2020.

Priča o „The Dark Cystalu” počinje prilično davno prema standardima današnjeg prosečnog igrača – 1982. godine, kada se istoimeni film Džima Hensona pojavio u bioskopima. Dok film nije trenutno naišao na pozitivan prijem, tokom godina je postao kultni klasik i jedno od omiljenih dela slavnog Hensona. Svedočanstvo o tome kolika je ta popularnost decenijama nakon premijere filma je produkcija prequel TV serije „The Dark Crystal: Age of Resistance”, čija se prva sezona pojavila na Netflixu krajem prošlog leta. Paralelno sa serijom trebalo je da se pojavi i ova igra, The Dark Crystal: Age of Resistance – Tactics iz studija Bonus XP, ali razvojne muke su odložile njeno objavljivanje nekoliko puta. Igra se konačno pojavila početkom februara, na radost fanova franšize, ali glavni utisci su da je ipak trebalo da se krčka u razvoju još malo duže, kao i da neke od stvari koje kvare igrački doživljaj nemaju toliko veze sa vremenom razvoja, koliko sa čisto pogrešnim odlukama.

Age of Resistance – Tactics je više čudna, nego loša igra

Tactics prati istu okvirnu priču kao istoimena serija. Vekovima pre događaja iz filma, na svetu Thra troje gelflinga otkriva mračnu tajnu iza moći vladajućih Skeksisa i kreću na epsko putovanje, sa ciljem da podignu pobunu protiv tiranina i spasu svoj svet. Dok je TV serija pažljivo konstruisana, promišljena priča koja ostaje verna duhu originalnog filma, pripovedanje u igri izvedeno je prilično slabo. Naime, priča je istovetna onoj u seriji, ali ne teče glatko, nego vam se bitni događaji predstavljaju ishitreno, iseckano, van konteksta i bez glatkog toka. Zbog toga je za praćenje radnje gotovo neophodno da ste pre igre pogledali TV seriju.

Potezna mehanika borbe svakako je bolje izvedena, nego pripovedanje. Igra koristi taktički sistem koji podseća na klasične konzolne potezne strategije, kao što je dugovečni serijal Fire Emblem ili kultni favorit Final Fantasy Tactics. Bojno polje podeljeno je na kvadratnu mrežu po kojoj se likovi kreću, a na vama je da na što bolji način upravljate njihovom inicijativom, napadima i specijalnim sposobnostima, kao i da u svoju korist koristite specifičnosti terena ili mape.

RPG komponenta igre ogleda se u robusnom sistemu za razvoj likova. U igri su prepoznatljive rase iz filma i serije – gelflinzi, podlinzi i fizzgigzi, dok ćete se boriti protiv Skeksisa i njihovih podanika. Vizuelni stil prati izvorni materijal i izgleda solidno, mada grafika ne uspeva da dočara onaj specifični „lutkarski” izgled. Gelflinzi čine glavninu vaših snaga i po klasama (jobovima) dele se na vojnike, skaute i mendere (hileri). Svaki job ima svoje drvo veština i mogućnost dodavanja sekundarnih sposobnosti od druge dve klase, kao i specifične opreme, tako da je moguće prilično dobro prilagođavanje likova vašim potrebama i stilu igre. Pošto određene misije zahtevaju korišćenje specifičnih likova, ako vam neki lik nije na zadovoljavajućem nivou moraćete da farmujete sporedne misije kako bi ga dovoljno ojačali.

Same bitke sadrže visok nivo strateških izazova, sa dovoljno raznolikosti i specijalnih uslova za pobedu da uvek morate da pazite na sastav tima i planirate nekoliko poteza unapred. Nažalost, spor tempo bitaka, kabast meni i nemogućnost snimanja tokom bitaka čine Tactics igrom koja nije za svakoga. Idealni igrač The Dark Crystal: Age of Resistance – Tacticsa je neko sa dosta strpljenja i naklonošću ka poteznim strategijama, ko je već odgledao seriju da se upozna sa pričom i ne smeta mu rastrzano pripovedanje u igri. To je previše uslova za novu igru koja pokušava da nađe publiku u 2020. godini.

Zbog svega navedenog naša preporuka je da svakako odgledate TV seriju (i film, ako već niste), a da se u koštac sa igrom upustite samo ako ste hard core potezni strateg sa čeličnim živcima. Netflix nije zvanično otkazao seriju, ali nije ni najavio njenu drugu sezonu. Tako nam ostaje nada da ako se druga sezona serije ikada pojavi, da će tada tim iz studija Bonus XP imati priliku da popravi utisak potencijalnim nastavkom ove igre.

Potrebno: Intel Core i5 na 2,4 GHZ / ekvivalent, 4 GB RAM, grafička kartica sa 1 GB VRAM, Windows 10 64-bit

Ova igra je: potezna taktika sa RPG elementima

Platforma: Windows, macOS, PS4, Xbox One, Switch

Veličina: 5 GB

Studio: BonusXP

Izdavač: En Masse Entertainment

Adresa: i.sk.rs/357400

PEGI: 12

65


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama