TEST DRIVE
Xiaomi Mi Band 4
Blizu vrha
Vladimir PISODOROV
1. februar 2020.

Ako nas je Honor Band 5 pre dva meseca impresionirao elegantnim linijama i načinom na koji „leži” na ruci, Xiaomi Mi Band 4 nije. Narukvica jeste lagana, teži svega 20 grama, izrađena je od kvalitetnih materijala i krasi je odlična završna obrada, ali nam se nije dopalo „sravnjeno” kućište koje podrazumeva korišćenje ravnog umesto zakrivljenog ekrana. Iako su u pitanju iste dijagonale – 0,95 inča, čini se da je ekran na Xiaomijevom pulenu manji. Vidljivost i pod direktnim sunčevim zracima je dobra, a kako nije ugrađen svetlosni senzor, osvetljenost ekrana podešava se ručno u pet koraka.

Zahvaljujući litijum-polimerskoj bateriji kapaciteta 135 miliamperčasova (35 procenata većeg kapaciteta nego kod Honor Banda 5), Mi Band 4 između dva punjenja može da izdrži čitavih 20 dana. Kod punjenja baterije dočekaće vas problem, pošto kućište mora da se odvoji od narukvice i da se postavi u punjač. Ovo omogućava jednostavnu zamenu narukvica, ali ćete svaki put kada budete hteli da „izvadite” kućište imati osećaj da ćete nešto polomiti.

Ekran je osetljiv na dodir i omogućava lako „šetanje” kroz menije, koji su intuitivno organizovani i raspoređeni. Tu je i jedan kontrolni taster, takođe osetljiv na dodir i postavljen odmah ispod ekrana, što je sasvim dovoljno za kontrolu dostupnih resursa. Mi Band 4 se sa telefonom povezuje preko Bluetooth 5.0 BLE protokola, što omogućava pristup dodatnim podešavanjima, analizi obavljenih fizičkih aktivnosti, sticanju uvida o kvalitetu sna, ali i korišćenju GPS-a, jer narukvica, očekivano, nema svoj GPS prijemnik. Kada je u pitanju analiza obavljenih fizičkih aktivnosti, nemamo nikakvih zamerki na prikaz i količinu informacija. Omogućeno je i njihovo jednostavno deljenje u vidu uspravnog postera, što je pristup koji smo videli kod uređaja kompanije Huawei. Analiza sna je inferiorna u odnosu na takmaca, ali ne nužno i loša. Dobićete podatke o dužini lakog i dubokog sna, vremenu koje ste proveli budni, a sve upakovano u gomilu grafikona i vizuelno prijemčivog prikaza.

Mi Band 4 donosi podršku za šest najčešćih fizičkih aktivnosti: hodanje, trčanje, plivanje (u zatvorenom bazenu), vožnju bicikla, dizanje tegova i trčanje na traci. Za prosečnog korisnika, koje Xiaomi i „nišani”, ovo je i više nego dovoljno, a mali minus bismo ubeležili zbog nedostatka automatskog aktiviranja praćenja po započinjanju fizičke aktivnosti. To, doduše, nije feature „pametnih” narukvica iz ove klase, ali opet... Očekivano, omogućen je 24-časovni monitoring broja otkucaja srca, koji na home ekranu može da se prikazuje čak i kada se ne bavite fizičkom aktivnošću. Tada minimalni interval između dva merenja iznosi 60 sekundi i može da se poveća ukoliko želite da produžite trajanje baterije između dva punjenja. Pored opisanog, narukvica ne donosi mogućnost merenja propratnih parametara, kao što su SpO2, VO2 max i ostalih.

„Pametne” mogućnosti narukvice smeštene su u okvirima očekivanog. Uredno ćete primati informacije o dolaznim pozivima koje možete i da odbijete, odnosno tekstualne poruke iz aplikacija za razmenu poruka. Odgovaranje na poruke nije moguće, čak ni preko unapred pripremljenih ili generičkih odgovora, ali to nismo ni očekivali. Sledeća stvar koju valja pomenuti je integrisana funkcija za kontrolu eksternog audio-plejera. Tu je i opcija „pingovanja” mobilnog telefona ukoliko vam je nestao iz vidokruga, radni režim „ne smetaj”, vremenska prognoza koja se „vuče” sa mobilnog telefona, alarm, štoperica, tajmer... Jednom rečju, sve što će vam pri svakodnevnom korišćenju biti potrebno. Posebna sekcija namenjena je smeštanju pristiglih notifikacija, dok je na raspolaganju i funkcija promene watchfacea bez uzimanja telefona u ruke. Ako bude primetila da ste se usedeli, narukvica će vas obavestiti o tome da je vreme da se pokrenete, a ovo je praktično jedina funkcija sa kojom smo imali problema. Dešavalo se da se Mi Band 4 ne oglašava, iako smo pet sati u kontinuitetu sedeli ispred monitora, a onda da javi kako je vreme za fizičku aktivnost pet minuta nakon što smo ustali. To će verovatno biti sređeno nekom od narednih nadogradnji upravljačkog softvera.

„Ispod haube” nalazi se troosni akcelerometar i troosni žiroskop, 16 megabajta read only i svega 512 kilobajta radne memorije. Senzor za praćenje otkucaja srca koristi PPG tehnologiju, dok je na raspolaganju i kapacitivni senzor za prostor. 2.5D staklo pruža odličnu zaštitu, čak i pri direktnom kontaktu sa tvrdim predmetima (narukvica je nekoliko puta „popila” teniski reket, bez ikakvih posledica).

Xiaomi Mi Band 4 i Honor Band 5 su dve trenutno najbolje fitness narukvice u ekonomskoj klasi. Odlučiti koja od njih dve je bolja gotovo da je nemoguća misija. Mi Band 4 je jeftinija, ali Honor Band 5 je vizuelno lepša i upečatljivija. Isto tako, Honorov pulen donosi podršku za više fizičkih aktivnosti i meri SpO2, ali kod Xiaomijevog modela baterija traje znatno duže. I tako možemo u nedogled... Međutim, na kraju dana odlučiće subjektivni osećaj korisnika, a ono što mi možemo da kažemo je da je neverovatan broj mogućnosti implementiran u obe, naročito kada se u obzir uzme njihov cenovni rang. Za koju god da se budete odlučili, nećete se pokajati i dobićete vrhunski proizvod prema kojima se ostali primerci iz klase čine kao jeftine kopije.

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca; AMOLED ekran u boji osetljiv na dodir dijagonale 0,95 inča rezolucije 120 × 240 piksela, 2.5D staklo, Bluetooth 5.0 BLE, podrška za 6 sportova, vibracija, alarm, štoperica, tajmer

Ostalo: primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama i pozivima, litijum-polimerska baterija kapaciteta 135 mAh, vodootpornost 5 ATM, analiza sna, kontrola eksternog audio-plejera

Proizvođač: Xiaomi (www.mi.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama