TEST JOY
Retro Games THEC64
Dostojan slavnog imena
Danilo LUKINOVIĆ
1. februar 2020.

Leta gospodnjeg 2018. godine (i to bukvalno, bio je avgust, i. sk. rs/ 357337) opisali smo THEC64 Mini i Nintendo Classic Mini, dva različita, a opet slična uređajčića koji su dojahali na talasu retro-konzola. Iako nam je „Mali Debeljko” bio neizmerno simpatičan, svi su zamerili nefunkcionalnu tastaturu koja je kućište svela samo na memorabiliju. Popularnost nekada najpopularnijeg ličnog računara i entuzijazam ljudi koji su radili na projektu, rezultovali su „punom” verzijom.

Pred nama je THEC64! Nedostatak sufiksa označava fizičku kopiju „Debeljka” sa gotovo istovetnim dimenzijama i plastikom veoma slične boje. Originalni C64 je, doduše s godinama, malčice menjao dimenzije, a ovaj „lažni” Commodore je prošao na ispitu sličnosti, čemu su pomogli veoma sličan logotip i potpuno funkcionalna tastatura (’Runstop+Restore’ radi) koja neodoljivo podseća na original.

Hardver i softver su verovatno identični minijaturnoj verziji. Mi nismo bili u mogućnosti da otvaramo uređaj, ali je brza pretraga interneta dala rezultate i na snimcima može jasno da se vidi koliko je pločica minijaturna. Proizvođač ne navodi specifikacije, ali sigurno se radi o nekoj Raspberry kopiji sa ARM procesorom. Dovoljno da pokreće igre i „šalje” ih preko HDMI kabla u 720p rezoluciji.

Slično prethodnom modelu, THEC64 može da se bootuje u BASIC ili da se koristi grafičko „šaltanje” kroz igre i opcije, kršteno kao Carousel Mode iz kog je daleko lakše birati igru, ali nije kao na originalu. I ovaj model dozvoljava biranje između NTSC, PAL i pixel perfect 4:3 CRT režima.

THEC64 dolazi sa 64 preinstalirane igre, čije se spisak minimalno razlikuje u odnosu na Mini, ali (kao i Mini) podržava pokretanje dodatnih igara sa flešića. Kako je spisak sajtova koji hostuju ROM-ove poduži, a igara praktično nepregledan, možete da nađete bilo koju igru za VIC-20 i C64 i poterate je. Kako se radi o emulatoru, a igre „sređuju” entuzijasti, neke neće raditi, a neke će ignorisati džojstik. Međutim, velika većina radi bez problema (subjektivno, dovoljno je da radi Boulder Dash). Takođe, zbog funkcionalne tastature napokon možete da se naterate da naučite BASIC programiranje, što smo mi onomad koristili kao izgovor da nam roditelji kupe original.

Džojstik je pretrpeo najveće promene. I dalje je u pitanju relativno jeftina kopija legendarnog Competition Pro modela, ali je ovaj, unapređeni model, obogaćen mikroprekidačima i deluje mnogo izdržljivije i preciznije.

THEC64 nije pravi Commodore 64, niti to treba da bude, ali donosi dodatni fizički aspekt nostalgičnom paketu. Uslovno rečeno, pravi način zahteva prostor koji će legendarni „Debeljko” deliti sa ispravnim CRT televizorom, sa šumom kablova za napajanje i disketnom jedinicom. Ukoliko nemate živaca ili mogućnosti, THEC64 obezbediće funkcionalnost „stare ljubavi” uz lakšu dostupnost, jer je lagan i povezuje se sa modernim monitorima i televizorima, a podržava i pokretanje igara sa flešića. Zbog toga neće ostati na tavanu ili u podrumu, već može da bude na dohvat ruke svaki put kad „udari” nostalgija.

Osnovno: HDMI, 4 × USB, 64 igre, BASIC

Ostalo: kopija Competition Pro džojstika sa mikroprekidačima, dimenzije približne originalu

Proizvođač: Retrogames (www.retrogames.biz)

Kontakt: ComputerLand (computerlandshop.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama