JA, IGRAČ
Ovo će biti dobra godina
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. februar 2020.

Dok svi oko vas kukumavče i predviđaju doom i gloom u 2020. godini, iskoristite svoj igrački mjehur kao energetski štit i uživajte u životu, blistajući kao svetionik koji tužne ljude u vašoj okolini sprečava da se nasuču na depresivne hridi. Budite prosvetitelj, budite mutantna varijanta Dositeja Obradovića koja ljude ne uči ničem pametnom, ali ih sprečava da dobiju čir ili se obese u maglovito jutro.

Razmišljajući o igračkoj 2020. godini, ne mogu da prestanem s entuzijastičnim cerekanjem. Ovo će biti prilično masna godina, u kojoj će revolucionarne promene doneti neko ko je već duže vreme sinonim za stagnaciju i tupost. Da, Microsoft! Vesnik da su rešili da okrenu novi list u pogledu gejming kulture i biznisa bila je najava novog Flight Simulatora, koji će doneti satelitski mapiran teren kompletne planete, strimovan u realnom vremenu. Ne mogu da vam opišem koliko jedva čekam da probam to čudo od igre...

Radikalno krupnija vest od Microsoft Flight Simulatora jeste najava objedinjavanja konzolnog i PC ekosistema koju bi trebalo da donese Xbox Series X. Microsoft je obećao da su konzolne ekskluzive stvar prošlosti i da će sve „njihove” igre raditi na Xboxu i Windowsu. Odvratan jezik bi rekao da su nakon dve decenije polusna u narkomanskim isparenjima otvorili prozore, udahnuli malo čistog vazduha i shvatili da mogu i moraju da prestanu sa veštačkim cepanjem svoje jedinstvene publike. Razmislite samo koliki su to bili pajseri još od vremena prvog Xboxa – imali su totalnu dominaciju na tržištu operativnih sistema za PC, a umesto da tu apsolutnu prednost iskoriste da je povežu sa svojim konzolama i daju vetar u leđa svemu što rade, oni su napravili oštar rez između PC i Xbox ekosistema. Remember, prvi Xbox, onaj što je ličio na Blaupunktov VHS video-plejer, bio je zasnovan na Pentiumu III, tako da je kompatibilnost između njega i tadašnjih gejming PC-ja bila totalna. Da je MS pre 20 godina vodio neko ko nije bio bolid, bukvalno bismo preskočili onih pet-šest kriznih godina kada je PC kao igračka mašina stagnirao i ostao relevantan samo zbog naglog rasta popularnosti MMORPG-a.

PlayStation ekosistem je tradicionalno živeo od ekskluzivnih igara koje su definisale njegov specifični izraz. Ta praksa neće nikada do kraja iščeznuti, ali predviđam da će u novoj generaciji biti malo ublažena. Horizon Zero Dawn dolazi na PC, a verovatno i Bloodborne, što je Sonijev probni balon koji treba da ispita da li ima života van njihove gvozdene enklave koju je teže probiti nego prednji oklop panzerkampfwagena VIII. Mislim, moraju da se otvore, makar i delimično, da bi ostali da surfuju na vrhu talasa, ako ni zbog čega drugog, da ih narod ne bi percipirao kao zaostale ljude iz šume ignorantne na vetrove revolucionarnih promena koje donosi njihov najveći konkurent na polju elektronske zabave.

Suma summarum, nova generacija konzola, sa izuzetkom Nintenda, koji će večno biti u svom ludom fazonu koji nas, realno, minimalno zanima, uvlačiće se u guzicu PC-ju da bi ostvarila komparativnu prednost nad konkurencijom. Ako sve klikne kak’ spada, PC igračka zajednica postaće neka mutirana varijanta SFRJ, za čiju naklonost će boriti i Zapad i Istok, dok će se radnici, igrači i poštena inteligencija baškariti u sindikalnim odmaralištima u Makarskoj. Bilo bi jako dobro kada bi taj memo na vreme dobili buzdovani iz AMD-a, Intela i Nvidije, koji moraju da shvate da je sadašnja cenovna politika koju zajednički forsiraju stvar zle prošlosti i da u konkurenciji 4K/60 FPS konzola koje imaju istu biblioteku igara kao PC, jednostavno ne mogu da zadrže sadašnje cene. Moj predlog, najrazumniji koji sam čuo, jeste sledeći – najskuplji procesor van serverskog segmenta i najskuplja grafička kartica namenjena igranju, pojedinačno ne smeju da budu skuplji od najskuplje konzole. U skladu s tom filozofijom, GTX 2080 Ti bi danas trebalo da košta maksimalno 400 evra. Mastan igrački PC će i dalje biti dva i po puta skuplji od konzole da bi rasa gospodara mogla da se loži na svoju plavu kosu i blistavi grad na brdu, a proizvođači hardvera će i dalje ubirati mastan profit. Everybody wins, ako budu pametni.

Mala muva u supi 2020. godine jeste odlaganje Cyberpunka 2077 za septembar, što će prvu polovinu godine učiniti znatno slabijom – osim rimejka Resident Evila 3, Doom Eternala i dolaska Mount & Blade II: Bannerlord u early access, do leta neće biti puno igara zbog kojih bih se zabarikadirao i odbijao kontakt s ljudima. Tek će The Last of Us Part II, koji dolazi krajem maja, pokrenuti cunami koji će nas s jeseni poklopiti i držati srećno potopljenim u našoj divnoj igračkoj Atlantidi. Vozbudljivo vreme je pred nama, indeed.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama