TEST DRIVE
AMD Ryzen 9 3900X i ASRock X570 Taichi
Pristupačna zverka
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. decembar 2019.

U proteklih nekoliko meseci susreli smo se sa raznim modelima Ryzen procesora treće generacije, koji pripadaju različitim klasama. Neki su nas oduševili, poput modela Ryzen 5 3600(X), a neke smo pošteno iskritikovali, jer predstavljaju samo rebrendirane uljeze, poput modela Ryzen 5 3400G. Sada je na red došla viša klasa, čiji je pravi predstavnik model Ryzen 9 3900X, a kome je društvo pravila ništa manje impresivna ASRockova ploča. Ipak, najpre koja reč o procesoru.

AMD Ryzen 9 3900X

Arhitekturom treće generacije Ryzen procesora detaljno smo se bavili u avgustovskom broju (SK 8/2019), ali valja se podsetiti makar osnovnih detalja. Dakle, to više nisu uniformni čipovi kod kojih se sve komponente koje čine procesor nalaze na jednoj fizičkoj pločici (die), već je jedan deo, nazvan IOD (skraćeno od input/output die), izdvojen na sopstvenu pločicu. On sadrži memorijski kontroler, ali je zadužen i za kontrolu M.2, USB i SATA uređaja koji su direktno povezani sa procesorom. Jezgra svakog Ryzen procesora raspoređena su u grupe od po četiri, od kojih svaka grupa čini jedan CCX (core complex), a dve takve grupe čine fizičku celinu nazvanu CCD (Core Chiplet Die). Kada u obzir uzmemo specifikacije modela 3900X u kojima se navodi da je to procesor sa 12 fizičkih, odnosno 24 logička jezgra, dolazimo do zaključka da se on sastoji iz dva CCD modula i već pomenutog IOD dela. Kako konfiguracija sa dva potpuno funkcionalna CCD modula podrazumeva 16 fizičkih procesorskih jezgara, evidentno je da je po jedno jezgro u svakoj od CCX grupa isključeno.

Potrošnja ovog modela deklarisana je na 105 vati, što i nije tako strašna cifra za procesor sa toliko jezgara, ali ovaj podatak treba shvatiti uslovno, jer potrošnja zna da skoči i za pedesetak procenata u trenucima teškog opterećenja i adekvatnog hlađenja. Adekvatno hlađenje svakako podrazumeva znatno moćniji kuler od pratećeg Wraith Prism modela, koji se sasvim solidno pokazao kod drugih Ryzena sa manje jezgara, ali ovih 12 ipak prevazilazi njegove kapacitete. Zapravo, 3900X će raditi sasvim lepo uz njega, ali neće moći da se razmaše koliko bi inače mogao. Tu dolazimo do radnog takta i njegovih maksimalnih frekvencija.

Poput drugih Ryzen procesora, i 3900X je otključan i spreman za overklok, ali to ne znači da će biti naročito raspoložen za takve zahvate. Fabričke boost vrednosti ionako dostižu neki realan maksimum po pitanju radne frekvencije, a automatika koja određuje koje će jezgro raditi na kom taktu u svakom trenutku odlično obavlja svoj posao, tako da su rezultati dobijeni ručnim overklokom generalno lošiji.

Kada je reč o performansama, 3900X je fantastično brz procesor. Iako ne spada u najvišu klasu desktop procesora, njegov potencijal ne sme se potcenjivati. Za prosečnu upotrebu ili za igranje, svakako je overkill, ali je zato kao stvoren za masivan multitasking, CAD, rendering i audio/video obradu na poluprofesionalnom nivou. Takođe, svakom početniku u ovim vodama, koji sebi još uvek ne može da priušti pravu radnu stanicu, mašina zasnovana na ovom procesoru ponudiće mnogo, po znatno nižoj ceni. Mišljenja smo da ovakve performanse vrede i više od 500 evra, koliko Ryzen 9 3900X košta. Kome je potreban, i ko ume da iskoristi njegove kapacitete – neka ne traži dalje.

ASRock X570 Taichi

Uprkos tome što u svojoj ponudi ASRock ima i još moćnijih modela, malo je onih kojima Taichi sa X570 čipsetom ne bi bio dovoljan. Estetski, ali i hardverski, vrlo je upečatljiv i bez obzira na različite ukuse, nedvosmisleno ostavlja moćan utisak. Iako se ovaj proizvođač ne ubraja u „veliku tajvansku trojku”, primerci hardvera kao što je ova ploča ozbiljno ugrožavaju prestiž drugih, većih proizvođača, pošto Taichi bez problema parira najboljima, a u nečemu ih i prevazilazi.

Naponsku sekciju čini 14 faza, čije komponente prekrivaju masivni hladnjaci sa toplotnom cevi. Iako ima modela sa više naponskih faza, do sada nismo sreli nijedan koji raspolaže kondenzatorima deklarisanim na čak 12 hiljada radnih časova, pod punim opterećenjem. Ovi kondenzatori proizvod su čuvenog Nichicona, a ni ostatak komponenata naponske sekcije nije ništa manje impresivan, pa će svaki Ryzen uz adekvatno hlađenje moći da se „ispruži” do poslednjeg megaherca.

Slotove za proširenje čine tri PCI-E slota pune dužine i dva PCI-E x1 slota. Svi PEG slotovi su elektromagnetno izolovani i mehanički ojačani čeličnim ramom, pa samim time i spremni da prihvate i najglomaznije primerke grafičkih kartica. Izvedeni su u x16/x8/x4 konfiguraciji i podržavaju PCI-E 4.0 magistralu.

Povezivanje skladišnih uređaja omogućeno je pomoću osam SATA konektora i tri M.2 slota, skrivenih ispod masivnog hladnjaka, koji će pomoći brzim SSD uređajima da ostanu hladni, uprkos tome što su smešteni blizu procesorskog podnožja i PEG slotova. Ostali konektori smešteni su uz same ivice ploče i postavljeni pod uglom, te njihov raspored možemo samo da pohvalimo.

Mrežno rešenje, iako sasvim pristojno, nešto je konzervativnije u odnosu na konkurentske modele. Sastoji se od klasičnog gigabitnog Intelovog LAN kontrolera, ali i bežičnog modula koji je izveden „po poslednjoj modi”, u skladu sa „Wi-Fi 6” (IEEE 802.11ax) standardom i podrškom za frekventne opsege na 2,4 i pet gigaherca, kao i Bluetooth 5.0 interfejsom. Izostanak bržih LAN kontrolera koji bi dodatno poskupeli ploču zapravo i nije mana, jer takva egzotika retko kad bude iskorišćena kod uređaja namenjenih kućnoj upotrebi.

Zvučni sistem sastoji se od Realtekovog ALC1220 čipa, potpomognutog najboljom serijom Nichiconovih audio-kondenzatora – Fine Gold i pozlaćenim audio-konektorima. Za razliku od rešenja sa dva zvučna procesora ili ručnim podešavanjem integrisanog pojačala prema impedansi priključenih uređaja, ovde je primenjena automatska kontrola pretpojačanja zvuka, u zavisnosti od toga da li su trenutno priključene slušalice ili (aktivni) zvučnici. Time je znatno pojednostavljena kontrola glasnoće zvuka u slučaju da se često menjaju priključeni uređaji, dok se za prednji audio-izlaz stara namensko pojačalo. Zagriženim ljubiteljima kvalitetnog zvuka jedino će nedostajati namenski USB DAC-UP portovi, sa pozlaćenim konektorima, posebnom filtracijom signala i kontrolom napona kako bi eksternom pojačalu bio isporučen savršeno čist signal, ali uzevši u obzir cenu ploče, neki kompromisi moraju da postoje.

Hardverski deo overklok sekcije sveden je na ’Power’ i ’Reset’ tastere, uz statusni LED displej, ali zato BIOS raspolaže svim neophodnim opcijama za precizno podešavanje radnih parametara sistema. Takođe, na zadnjem panelu nalaze se ’clear CMOS’, kao i ’BIOS Flashback’, taster namenjen updateu BIOS-a sa USB skladišnog uređaja, pri čemu uopšte nije neophodno da je konfiguracija sastavljena. Dovoljno je ploču povezati sa napajanjem, čime će postupak biti omogućen. Za dobro hlađenje sistema stara se šest konektora za ventilatore, od kojih čak pet mogu da isporuče struju jačine dva ampera, što do sada nismo sretali ni na skupljim pločama.

Na raspolaganju je izuzetno raskošan sistem LED osvetljenja nazvan Polychrome Sync, sa mogućnošću nezavisnog odabira boje u nekoliko različitih zona ploče, kao i nezavisno kontrolisanim režimima rada, ali i podrškom za dodatne LED trake. To garantuje pravi vašarski ugođaj, ali od tog trenda se, izgleda, ne može pobeći.

I za sam kraj, ne možemo a da ne pomenemo jedan detalj koji je ujedno i dobar i loš. Naime, veći deo ploče prekriva zajednički hladnjak M.2 uređaja. Njegova veličina pruža odličnu disipacionu površinu i na taj način obezbeđuje dobro hlađenje, ali dodavanje ili uklanjanje nekog od M.2 uređaja podrazumeva skidanje hladnjaka sa svih koji su instalirani. Kako je kontakt hladnjaka sa čipovima tih uređaja izveden posredstvom lepljive termalne trake, jasno je da će svaka (de)instalacija narušiti integritet tih traka, a verovatno i podrazumevati njihovu zamenu novim. Zbog toga ovako efikasno rešenje baš i nije prigodno za česte izmene M.2 SSD uređaja

Uprkos ovom detalju, Taichi predstavlja odličnu platformu za jače modele Ryzen procesora. Robusna i stabilna u svim situacijama, korisniku će pružiti mogućnost da iz konfiguracije izvuče maksimum, ako je spreman da za nju izdvoji oko 300 evra, što je i dalje niža cena od konkurentskih modela u klasi.

AMD Ryzen 9 3900X

Takt: 3,8 GHz (4,6 GHz Boost)

Broj jezgara: 12/24 (fizička/logička)

Podnožje: AM4 (1331)

Keš memorija (L2 + L3): 6 + 64 MB

Memorijski kontroler: dual channel DDR4 3200 MHz, podrška za XMP profile

Ostalo: 7/12 nm, TDP 105 W, 24 PCI-E 4.0 linija, od toga 4 rezervisano za komunikaciju sa čipsetom

Proizvođač: AMD (www.amd.com)

ASRock X570 Taichi

Čipset/podnožje: AMD X570/AM4

Memorija: DDR4, 4 slota, maks. 128 GB / 4666+ MHz, dual channel

Napajanje i naponska sekcija: 1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V + 1 × 4-pin 12V, 14-fazna naponska sekcija

Slotovi za proširenje: 3 × PCI-E 4.0 x16 (x16/x8/x4), podrška za dvostruke SLI i Crossfire konfiguracije, 2 × PCI-E 4.0 x1, 3 × M.2 PCIe x4, 8 × SATA 3 (6 Gb/s)

USB: 3 + 1 USB 3.1 (tip A i C) na zadnjem panelu + 1 opcioni USB tip C na unutrašnjem konektoru, 6 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internom konektoru, 4 opciona USB 2.0 na internim konektorima

Mreža: 1 × Intel Gigabit LAN, Intel Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual band 2,4 i 5 GHz) + Bluetooth 5.0

Zvuk: Realtek ALC1220, NE5532 pojačalo za slušalice, Nichicon Fine Gold audio-kondenzatori, pozlaćeni konektori, podrška za 7.1, optički izlaz

Hlađenje: aktivno hlađen čipset, pasivno hlađena naponska sekcija sa toplotnom cevi, pasivno hlađeni M.2 uređaji, 6 × PWM konektori za ventilatore (od toga 2 × 2 A konektora)

Overklok sekcija: naponski i reset taster, status LED displej, BIOS Flashback i clear CMOS tasteri na zadnjem panelu

Ostalo: Nichicon 12K Black kondenzatori, Polychrome LED osvetljenje + podrška za eksterne RGB LED trake (dva konektora)

Dimenzije: 30,5 × 24,4 cm, ATX

Proizvođač: ASRock (www.asrock.com)

Kontakt: KimTec (www.kimtec.rs)

Naš video (raspakivanje): i.sk.rs/357262


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama