TEST PLAY
Concrete Genie
Dragan KOSOVAC
1. novembar 2019.

Kvalitet igračkog iskustva kod bilo kog naslova zavisi od mnogo komponenata. Kod najboljih igara uvek postoji kvalitetan balans između priče, mehanike, atmosfere i stepena izazova, mada neretko jedan ili nekolicina tih aspekata uvek najviše pleni. U slučaju nesvakidašnje akcione avanture Concrete Genie, iz mladog i inovativnog studija PixelOpus (tvorci ritmičke igre Entwined), osnovna ideja i mehanika formirana oko nje zaista su impresivne, ali ono što zaista blista i ističe ovaj naslov je njegova fantastična atmosfera.

Malo umetničko delo od igre koje ostavlja veliki utisak na igrača, jer pleni i izgledom i ugođajem

Načelna priča deluje krajnje prepoznatljivo u okvirima indie naslova. Mali lučki grad Denska, koji je nekada bio mesto puno života, ljudi i smeha, sada je napušten i propada, a čudna mračna energija širi se njegovim zidovima i obalom. Ipak, pojedina deca i dalje dolaze u Densku, neki da bi razbijali, a drugi iz nostalgije, sećajući se minulih, lepih dana. Mladi Ash spada u ovu drugu grupu i dolazi u Densku da bi crtao, iako ga roditelji upozoravaju da više ne dolazi u napušteni gradić. Igra počinje kada grupa ratoborne dece napadne Asha. Oni mu otimaju svesku sa crtežima i cepaju je, a samog Asha ubacuju u kabinu žičare i šalju ka obližnjem oronulom svetioniku. Umesto straha, Ash u svetioniku pronalazi nešto čarobno. Jedan od njegovih crteža, simpatični duh po imenu Luna, oživljava i poverava Ashu ozbiljan zadatak - da pomoću magične četkice i boja iscrta zidove Denske i vrati život ovom gradiću koji umire.

Concrete Genie ima nekoliko ključnih elemenata gameplaya, među kojima su platformska navigacija kroz nivoe i slikanje zasnovano na veoma interesantnoj mehanici (usmeravate četkicu pomeranjem samog džojpeda u prostoru, što isprva nije intuitivno, ali se brzo naviknete). Ipak, najvažniji deo igre svakako je istraživanje. Kada je glavni siledžija iscepao Ashovu svesku sa crtežima, stranice su se raspršile po gradu i na vama je da zavirite u svako ćoše i uzverete se na svaku zgradu ne biste li ih sve pronašli. To nije besmislen kolekcionarski zadatak, već postepeno popunjavanje vašeg slikarskog arsenala. Naime, sve što crtate po zidovima Denske, slikate na osnovu motiva i skica iz svoje sveske. Što više strana pronađete, to je veći potencijal za raznolikost vaših murala. U određenim trenucima tokom igre moći ćete da napredujete samo ako ste u stanju da napravite sliku sa specifičnom grupom motiva, tako da ćete uvek želeti da skupite što više stranica i neretko ćete se vraćati u zone koje ste prešli kako biste sa proširenim „arsenalom skica” završili slike koje ste započeli i pronašli još koju zagubljenu stranicu.

Sem pejzažnih motiva, na posebnim lokacijama diljem nivoa možete da nacrtate i duhove. Poput Lune, u pitanju su izvitoperena, čupava, iskežena stvorenja koja, u zavisnosti od lokaliteta na kom ih crtate, pripadaju i specifičnom elementu, kao što su vatra, elektricitet ili voda. Dok duhovima elementi daju karakterističan kolorit, mnogo bitnije je to što im oni omogućavaju da vam pomognu u dostizanju novih delova nivoa, tako što uklanjaju barijere koje vam blokiraju prolaz ili pokreću isključene električne mehanizme na koje nailazite. Da bi vam duhovi pomogli, neophodno je da nacrtate na zidu pored njih neki motiv koji ih uveseljava, što je još jedan razlog za detaljno pretraživanje nivoa i pronalaženje svih stranica iz sveske.

Stepen težine platformskih i logičkih izazova u igri nije velik, ali igra drži pažnju svojim izgledom i odličnom atmosferom. Igra izgleda prelepo, rađena je u Unreal Engineu 4, a animacije nacrtanih duhova veoma su simpatične. Okruženje kroz koje se krećete menja se postepeno, ali neprestano, pod uticajem vaših crteža, i taj učinak je naročito vidljiv kada se iz nove zone koja je još uvek mračna vratite u prethodnu koju ste već pretvorili u festival šarenila.

Concrete Genie je malo umetničko delo od igre koje ostavlja veliki utisak na igrača jer pleni i izgledom i ugođajem. Glavna zamerka ovom naslovu je to što traje relativno kratko (a košta 30 dolara).


Potrebno:
Playstation 4
Ova igra je:
Akciona avantura osmišljena oko inovativne mehanike crtanja
Platforma:
Playstation 4
Veličina:
16 GB
Studio:
PixelOpus
Izdavač:
Sony Interactive Entertainment
Adresa:
i .sk .rs /357214
PEGI:
12
Naš video:
85
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama