PRVI UTISCI
Sigma Theory: Global Cold War
Nikola JEVREMOVIĆ
1. maj 2019.

1 Osim svakojakog plena koji su osvojili, na pobednicima određenog sukoba je i da napišu istoriju. Ta priča ima i svoju senku, pod kojom važe (i krše se) drugačija pravila. Dok se špijunske metode tajnih službi ne rasvetle (ako do toga ikad dođe), one uglavnom potpiruju maštu teoretičara zavera ili podgrevaju karijere opskurnih „intelektualaca”, čija je pamet na nivou stabla koje je zarad štampanja upitne literature upokojeno. Ipak, prikočimo sa generalizacijom, jer je ova tema sasvim solidno inspirisala i ekipu Goblinz Studia.

2 Indie naslov šalje igrača deset godina u budućnost, kada je izvesna Sigma teorema zavladala među globalnom naučnom bratijom. Pred svetom je period velikih tehnoloških otkrića koja će iz korena promeniti civilizaciju. Trka u napretku uslovila je i novi Hladni rat, pa će deset svetskih sila, iza kulisa, odmeriti snage.

3 Put dominacije odvija se potezno, a započinjete ga izborom jedne od tih sila. Svaka od ponuđenih ima bonus kojim će vam biti od koristi - kineski agenti su majstori borilačkih veština, japanski su nepotkupljivi, francuski prednjače u zavođenju itd. Sledi sastavljanje četvoročlanog tima. Na raspolaganju je izbor od dvadesetak agenata raznih nacionalnosti, a kako se partije budu nizale, otključavaćete nove. Osnovne dve karakteristike su im snaga i inteligencija, ali postoje i sekundarne, poput agresije, pacifizma, instinkta, prepoznatljivosti i sličnog. Preporučljivo je obratiti pažnju i na njihove biografije, jer vam se neće pridružiti dok ih ne ubedite odabirom ispravnog ponuđenog odgovora. Ideologija kojoj naginju može u toku partije da prouzrokuje neposlušnost. Nacionalnost i pol takođe ne treba ignorisati.

4 Osnovna „valuta” igre su naučnici, koji rade na jednom od pet polja (neuronauka, zdravstvo, robotika, finansije, astrofizika). Na početku su vam nasumično dodeljena dva, a na vama je da preostale (pojedinačnom disciplinom mogu da se bave dvoje) pridobijete na vašu stranu diplomatijom, ubeđivanjem ili silom. Sa brojnom intelektualnom snagom brzo ćete napredovati, a samim tim i pobediti. Naravno, pošto i sve ostale strane imaju istu zamisao, praksa će pokazati da taj zadatak nije nimalo naivan. Osnovni indikator (ne)uspešne partije je doomsday clock koji upozorava na tehnološku nadmoć suparnika. Ako ga prekrije crvena boja, protivnik je ovladao naprednim naoružanjem, počinje globalni sukob i partiji je kraj.

5 Karta sveta na kojoj je deset odredišta, vaše je igralište. Prvi korak je slanje špijuna da „opipaju puls”. Svaki od njih na zadatoj lokaciji može da potraži metu (stranog agenta), locira naučnika koga je ta država zaposlila, hakuje bazu podataka, pribavi oružje, ili istraži okolinu. Neke od ovih akcija namenjene su intelektu, druge snazi, te će od karakteristika odabranog operativca zavisiti koliko diskretno i koliko brzo može da ih izvrši, a da ne privuče neželjenu pažnju. Regrutacija počinje kada saznate identitet potencijalnog saradnika. Naučnik u vaše redove dospeva na nekoliko načina. Mogu se zakazati pregovori kod stranog diplomate o transferu, što retko uspeva, jer druga strana u najboljem slučaju insistira na reciprocitetu. Doduše, ako istragom otkrijete neku nepodopštinu iz prošlosti samog diplomate, pretnja ucenom ume da pojača šanse. Ostale metode sprovode se ispod žita i to su puki nagovor naučnika na promenu strane, mito i zavođenje. Ovde su na probi kako sposobnosti agenta, tako i karakteristike mete, jer nisu svi korumpirani, a i seksualna orijentacija može da se ne poklopi, pa treća opcija ume da bude jalova.

6 Kada sve drugo omane, preostaje, očekivano, najzanimljivije rešenje - sila! Pristankom na saradnju, naučnik postaje dupli agent, što znači da iako doprinosi vašem tehnološkom napretku, isto i dalje čini za konkurenciju. Uspešna otmica obezbeđuje njegovu punu pažnju. Igra se tada seli u zaseban interfejs, gde operativac mora da stigne od tačke A do tačke B. Usput će nailaziti na brojne prepreke i na vama je da odlučite kako da ih zaobiđe. Ako su diplomatski odnosi sa zemljom kojoj bi da drpite naučnika loši i ako ste prilikom pipanja pulsa prouzrokovali previše paranoje, očekujte da će vaš špijun biti sumnjiv i zaustavljan na svakom koraku. Priprema terena može donekle da pripitomi okruženje. Hakovanje se vrši sa bilo koje lokacije. Ukoliko vas ne provale, moguće je unapred umanjiti nivo detekcije ili ukloniti poternicu. Agent koji je pre akcije istražio grad, lakše će se snaći ako dođe do gužve. Za dodatnu podršku biće korisne još dve figure sa karte - osmatrački i taktički dron. Prvi će na vreme upozoriti na snage reda i zakona, dok će se drugi uspešno obračunati sa njima (samo jednom tokom zadatka). Korišćenje vojne letelice garantuje brojne žrtve, uključujući i civile, što bitno uvećava izglede za otvoreni rat.

7 Tokom partije će na vašu adresu stizati razni zahtevi sa najrazličitijih strana. Bračni drug koji je u istoj branši, vojne akcije stranih sila, kriminalne i terorističke organizacije... Svi će oni povremeno tražiti usluge dronova ili vaših špijuna, što će stalno ometati uobičajene operacije. Vaši klijenti biće i korporacije i Svetska banka, koje žele za sebe naučna dostignuća vaših naučnika, u zamenu za lovu ili sitna pojačanja sposobnosti operativaca. Ukratko - svaka akcija ima reakciju, koja takođe izaziva reakciju.

8 Igre poput Sigma Theory svoj zabavni potencijal ostvaruju diverzitetom i on je, kada se uračuna sve što može da krene naopako u procesu osvajanja sveta, i te kako prisutan.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama