TEST PLAY
Phoenix Wright
Bojan JOVANOVIĆ
1. maj 2019.

1 Serije „LA Law”, „Law & Order”, „Aly McBeal”, a u novije vreme „Better Call Saul”, pokrenule su generacije da sanjare o tome kako će jednog dana biti advokati. Proleteti kroz vrelinu suđenja i donošenja pravde uz dobro složenu završnu reč je već samo po sebi maštarija (i razočarenje kada shvatite da još veće vreline sa kolegijumom nema ni u tragovima), mada smo zaista malo prilika imali da ovako nešto vidimo u video-igrama. Naravno, uz par katastrofalnih pokušaja adaptacija postojećih serija i filmova. Jedan serijal, međutim, već decenijama donosi sudsku dramu pred milione igrača, ali je dugo bio zakucan za Nintendove prenosnike.

Ace Attorney Trilogy
Phoenix Wright je, posle nebrojeno nastavaka, portova za Nintendo 3DS, pa čak i izleta na iOS, konačno stigao na PC i aktuelnu generaciju konzola.

2 Phoenix Wright je, posle nebrojeno nastavaka, portova za Nintendo 3DS, pa čak i izleta na iOS, konačno stigao na PC i aktuelnu generaciju konzola. Štaviše, kao zaokružena trilogija i to po sasvim fer ceni, što je odmah jedan veliki plus od nas. Naslovni momak je novopečeni advokat, tipična usijana glava željna dokazivanja u sudnici, vrlo očigledni anime protagonista špicaste kose (u stvari, više izgleda kao žrtva drive-by frizeraja koju je neko zalepio kofom gela po glavi) i teatralnih reakcija na svet oko sebe. Svoje vatreno krštenje će i te kako dobiti - već prvi slučaj će ga postaviti u nezgodnu poziciju odbrane dobrog prijatelja optuženog za prvostepeno ubistvo, slučaj koji deluje jasan kao dan i od koga mlađanom Rajtu samo što se ne prevrne želudac. Koliko god ovo delovalo kao bombastičan uvod u nešto što je samo tutorijal misija, verujte nam da se radi tek o blagom uvodu u priče koje graniče sa apsolutnim ludilom, a koje vas očekuju u ovim igrama. Serijal Phoenix Wright nikada nije znao za reč „suptilno”.

3 Sama suđenja su komični miks japanskog i američkog pravosudnog sistema i odvijaju se u stilu vizuelnih novela. Dakle, spremite se na podosta čitanja i još više pritiskanja tastera da se dijalozi nastave (moguće je ubrzati tekst u opcijama). Bićete prvo upućeni u pozadinsku priču, zatim će vam sudija izneti slučaj i onda kreću izjave i ispitivanje svedoka. Ovo je pre svega puzzle igra u kojoj ćete imati zadatak da „pročitate” svedoke i pokušate da otkrijete laž u njihovim izjavama upoređujući ih sa dokazima i dokumentima iz inventara. Glavna glavolomka je odlučiti se za pravi predmet i pravi trenutak kada ćete prekinuti svedočenje kako biste ili zatražili detaljnije objašnjenje, ili predstavili nesumnjiv dokaz u to da izjava nije istinita. Tu je i legendarno urlanje „Objection!”, praćeno dramatičnom muzikom i zabezeknutim pogledima po sudnici. Ipak, igra nikada nije zaista komplikovana, čak i kada se od vas traži da pronalazite dokaze na mestu zločina, pa se može konzumirati poprilično opušteno, još bolje u društvu. Kako je svaka od igara iz trilogije podeljena na epizode, možete je tretirati kao svojevrsnu interaktivnu mangu koju zajedno prelistavate.

Komični miks pravosudnih sistema i urlanja: „Objection!”

4 Najjače strane igre su svakako narativ i humor. Uostalom, ništa drugo ne bismo ni očekivali od naslova koji se mahom zasniva na čitanju teksta i čija radnja boravi duboko u domenu apsurda. Vrlo brzo ćete otkriti plejadu urnebesnih likova, brojne veze između njih u čitavu ogromnu priču koja se proteže ne samo kroz epizode iste igre, već i čitavu trilogiju. Pritom je svim likovima posvećena neverovatna pažnja i razvijeni su kao prave ličnosti. Koliko god se igra oslanjala na teatralnost, ima i iskreno toplih i tužnih momenata zbog kojih je Phoenix Wright sve samo ne „glupavi anime”. Humor, kao što smo pomenuli, igra veliku ulogu u čitavoj atmosferi, a zaista smo impresionirani kvalitetom teksta i lokalizacije na engleski. S obzirom na to da su skoro sva imena u igri ili čista sprdnja ili igre reči (već sam Rajt, na primer, ali i njegov prijatelj Batz), ne smemo ni zamisliti kolika je glavobolja bila prevoditi ovakav projekat kako bi sve zvučalo jednako dobro i zabavno za nas koji nismo sa japanskog govornog područja. Rečenice tipa: „Sada bih ispitao svedokovog papagaja”, nakon čega se to zapravo i desi, dovodile su do valjanja od smeha. Dodajte na to i prenaglašene reakcije sudije, Rajtovih kolega, pa i samog svedoka, i dobijate materijal koji je zlata vredan.

5 Igre serijala Phoenix Wright je oduvek krasila odlična, ručno crtana grafika, ali tek u ovom HD izdanju smo dobili priliku da vidimo koliko dobro igre zaista mogu da izgledaju. Svi sprajtovi i sve lokacije prerađeni su u oblik pogodan za velike ekrane, obiluju živim bojama i zaista ostavljaju utisak da igrate prvoklasni anime. Usudićemo se da iznesemo tvrdnju da je ovo najbolje izdanje trilogije Phoenix Wright do sada, čak i bez korišćenja blesavih gimmicka sa Nintendo DS (jedan slučaj se rešavao duvanjem u NDS-ov zvučnik). Ipak, malo nas je razočaralo to što se igre i dalje oslanjaju isključivo na tekst, sa tek ponekim glasom, uglavnom uzvikivanjima, a donekle iznenađuje i potpuni nedostatak bilo kakvog bonus sadržaja. Čak i jedna galerija ili istorijat franšize bi bili fino zaokruživanje paketa, naročito jer će velikom broju igrača ovo biti prvi susret sa igrama iz serijala Phoenix Wright.

6 Koliko god da su ove igre uvrnute i da deluju da su napravljene za usku nišu, naročito zbog podosta arhaičnog dizajna, od nas dobijaju preporuku. Zaigrajte ovo, učinite sebi makar tu uslugu, ako već ne planirate ceo prolazak kroz trilogiju. Nešto ovako blesavo retko se sreće, a svakako je jeftinija ulaznica u svet advokature i manje stresno nego da zaista upisujete prava.


Platforma:
Windows, PlayStation 4, Xbox One, Switch
Potrebno:
Intel Core i3-4160 / AMD ekvivalent, 4GB RAM, Intel HD 4400
Poželjno:
Intel Core i5-3570 / AMD ekvivalent, 4GB RAM, GeForce GTX 660
Veličina:
1,8 GB
Adresa:
ace -attorney .com
Naš video:
82
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama