TEST PLAY
Senran Kagura: Burst Re:Newal
Bojan JOVANOVIĆ
1. februar 2019.

Ukoliko ste ikada pogledali makar jedan anime u životu, sigurno ste svesni da Japanci imaju malo... drugačiji pogled na svet, naročito kada su u pitanju seksualnost i seksualizacija likova. Takozvani fan service je, slučajno ili namerno, prisutan u velikom broju ostvarenja iz zemlje izlazećeg sunca, kako u domenima stripa i animacije, tako i gaminga. Nekada su takvi i čitavi serijali naslova, a retko koji ima tako veliku reputaciju poput Senran Kagura.

Remaster originalne 3DS igre Senran Kagura Burst sa novim poglavljima i mehanikama.

Igre u serijalu Senran Kagura već neko vreme izlaze i na PC-u, to jest Steamu, gde su naišle na veoma pozitivne reakcije publike, mada je razlog tome ipak nešto „bezobraznije” prirode. Anime cice sa izraženim oblinama? Ne, apsolutno nemamo ideju zašto je ovaj serijal toliko popularan da konstantno dobija nastavke. Sada je pred nama Senran Kagura Burst Re:Newal, poglavlje priče koje je nedostajalo u lancu super popularnih igara na aktuelnoj igračkoj generaciji.

Priča... Da li je uopšte ikoga briga za priču u ovako nečemu? Budimo realni, serijal Senran Kagura sigurno nije osmišljen kako bi igračima pružio ekstravagantno literarno iskustvo zbog koga se pada u nesvest i pišu kolumne. Nekakva pričica ipak tu postoji i uglavnom je koncentrisana na sukob dve škole nindži i jurnjavu za supertajnim nindža veštinama, a sve u pauzama između problema iz školskog dvorišta i treptanja suznim okicama na dečake iz susednog odeljenja/ulice/čegaveć. Apsolutno je slatkasto-bljakasto i prevrtaćete očima toliko da ćete oko sebe stvoriti minijaturno gravitaciono polje. Bez preterivanja, većinu dijaloga možete da preskočite, a da i dalje ne umanjite svoju sposobnost za praćenje toka događaja u igri.

Borbeni sistem jeste zabavan, iako igri treba poprilično vremena da se zahukta i pruži vam pravi izazov.

Ako ništa drugo, makar je borbeni sistem zabavan, iako igri treba poprilično vremena da se zahukta i pruži vam pravi izazov. Dva tipa napada se kombinuju u nekoliko spektakularnih komboa, a osim toga postoji i čitav sistem za pariranje napada i žongliranje protivnicima, čime se znatno kontroliše tok bitke. Dosta nas je podsetilo na serijal Dynasty Warriors, gde takođe svi likovi imaju jako sličnu (istu) kontrolnu šemu, sem što se ovde likovi razlikuju i po oružju, kao i specijalkama. Tokom borbe želite da punite skalu energije kako biste dobili specijalne napade i, konačno, aktivirali Shinobi transformaciju koja vam pojačava sve sposobnosti i otvara još moćnih poteza za čišćenje čitavih talasa protivnika. Pored svega toga postoji i Burst skala koja otključava neograničeni dash i moćni AOE potez koji, opet, zavisi od toga kog lika ste odabrali. U svakom slučaju, šareno je, veoma intuitivno i vrlo lako ulazi u prste svaka mehanika, mada smo posle nekog vremena žalili što igra nije makar trunku kompleksnija po ovom pitanju. Ne mora da bude baš Devil May Cry, ali barem nešto što igraču daje više kreativnosti van toga kojim krpicama će ukrasiti kosooke lepojke.

Kada već pominjemo krpice, moramo se dotaći neizbežnog - ovo je fan service igra od glave do pete i nimalo se ne libi da vam svoje atribute nabija na nos. Zavirivanje pod suknju je možda i najblaža stvar koju su Senran Kagura igre uradile, jer na kraju krajeva ovde ćete ipak imati izbor od trilion kupaćih kostima, tesnih majčica i drugih sugestivnih kostima za vaše avatare. Naravno da devojke postaju potpuno gole (cenzurisano, doduše) kada se transformišu. Naravno da postoji kombinacija tastera kojima na početku misije cepate odeću kako biste dobili jače napade, naravno da grudi skaču kao da su od pudinga. Sve je to naročito komično, ali i delimično zabrinjavajuće, kada se uzme u obzir da ovim igrama redovno bude nalepljen 18+ PEGI rejting, dok deluju kao da su više dizajnirane za mlađe tinejdžere kojima kuljaju hormoni. Ili se barem nadamo da je tako, jer je u protivnom vrlo „kripi” (podsetimo, igra je smeštena u srednju školu!). Zato i ne čudi što postoji više opcija za doterivanje kostima, nego borbenog stila. Ukratko, nije ovo igra koja se kupuje kako biste umlatili horde nindži... ako razumete na šta mislimo.

Ovo nije igra koja se kupuje zbog kompleksnog gameplaya, već zbog fan servicea.

Senran Kagura: Burst Re:Newal nije nikakav audio-vizuelni spektakl (dobro, osim ako u to uračunate anime devojke). Ne samo da ne deluje kao igra iz aktuelne generacije, već bi se i PS3 era blago posramila. Na to dodajte i konstantno recikliranje sadržaja, tačnije neinspirativnih lokacija, i dobijate igru koja poprilično kaska za mnogim naslovima. Razlog je što je u pitanju reizdanje originalne igre iz serijala, Senran Kagura: Burst, koja je još 2011. godine izašla za Nintendovu prenosnu 3DS konzolu. Kako maleni 3DS nije preterano moćna stvarčica, iznenađenje je koliki je posao zaista urađen da se veoma low-res modeli i teksture barem ovoliko upeglaju. Stvar dosta vade međuanimacije koje su ručno crtane, ali su veoma retke. Na kraju, puristi će biti zadovoljni što je japanski jezik jedini prisutan u audio-zapisu, bez sinhronizacije na engleski, sem prisutnih titlova.

Ne sećamo se kada smo za neku igru mogli toliko očigledno da iskoristimo parolu „ko voli - nek izvoli” kao za Senran Kagura. Ovo je još jedna blentava, užasno naivna, i još više igra za nepokazivanje prijateljima, rodbini i slučajnim prolaznicima. Osim, naravno, ukoliko vam ne smeta da vas svi gledaju čudno, što je autor ovih redova iskusio na svojoj koži. Ako ste ljubitelj japanskih fan service igara, verovatno ste već nabavili ovu igru, a ukoliko ne spadate u tu malobrojnu populaciju, onda verovatno nećete naći zabavu na duže staze, barem ne u ovoj igri.


Platforma:
PC, PS4
Potrebno:
Intel i5 2,8GHz, 6GB RAM, GeForce GTX 750
Poželjno:
Intel Core i5 3,5GHz, 8GB RAM, GeForce GTX 750 Ti
Veličina:
23 GB
Adresa:
xseedgames .com
64
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama