TEST PLAY
Football Manager 2019
Dušan STAMENKOVIĆ
1. decembar 2018.

Drugog novembra se u prodaji pojavio Football Manager 2019 kojim je po prvi put u 14 godina (koliko FM izlazi pod novim imenom i sa trenutnim izdavačem) u potpunosti promenjen prepoznatljivi vizuelni identitet serijala. Tu su kako novi i moderni logo, tako i dominantna ljubičasta boja osveženog grafičkog interfejsa. Takav kolorit se svakako neće dopasti navijačima bečkog Rapida ili ljubljanske Olimpije, ali igri daje poseban pečat. Iako ta, trenutno uočljiva promena ima prvenstveno kozmetički karakter, ona zaista stvara utisak da su ovog puta Sports Interactive i SEGA imali veće ambicije. Sem drugačijeg izgleda interfejs je sam po sebi dosta funkcionalniji i umanjuje napor koji ulažete kada želite da dođete do željene strane. U centru ovog opisa, ipak, neće biti promena interfejsa, već dve promene ključnih elemenata igre.

Football Manager 2019 je po prvi put u 14 godina u potpunosti promenio prepoznatljivi vizuelni identitet serijala.

Naime, najambicioznije promene desile su se na poljima taktike i treninga. Iskusnijim igračima to će se sigurno dopasti, dok one sa manje prakse može i da uplaši jer je nivo kompleksnosti podešavanja dostigao razmere koje je bez (srećom ugrađenih) tutorijala ponekad jako teško shvatiti i savladati. Taktički segment sadrži unapred podešen niz taktika koje se u svetu najčešće koriste, pa tako svom timu možete od samog početka nametnuti neki od već oprobanih pristupa koji se koriste u vrhunskim timovima širom sveta. Naravno, imate svu slobodu da sve detalje taktike izmenite i prilagodite vašem timu i to ćete najčešće i činiti. Tu su brojna podešavanja i finese, koja će vam omogućiti da ovakav pristup razradite kroz vrlo sitne detalje i time date sopstvenu nadgradnju onome već isprobanom. Iako taktički sistem zapravo sadrži više opcija od prošlogodišnjeg, njegovo korišćenje je lakše, jer se čini da je sve na jednom mestu, tako da je, i pored sadržinskih dodataka, formalni deo podešavanja taktike zapravo olakšan, jer je dizajn ovog dela igre izrađen tako da se deo procesa automatizuje.

Kada je reč o treninzima, potez autora išao je u istom smeru - iako je u sam sistem dodato dosta novih opcija (sada ima preko 40 vrsta sesija svrstanih u 11 kategorija), sve je učinjeno na način koji funkcioniše poprilično intuitivno i ne zahteva veliki napor (ukoliko ga sami sebi ne nametnete željom da sami uredite baš sve). Sistem podešavanja parametara treninga izgleda impresivno, pogotovo nakon silnih godina kaskanja u ovom segmentu igre. Tu je sada sve od individualnih podešavanja i pripreme treninga pre početka sezone, preko uspostavljanja mentorskih grupa, planiranja kalendara treninga, prilagođavanja vrste treninga u skladu sa narednim protivnikom vašeg tima. Tu je čak i interakcija sa igračima u pogledu učinka na treningu, što vam omogućava da ih na odgovarajući način motivišete da ubuduće rade vrednije, bilo ukorom, bilo pohvalom.

Dok je vizuelna šminka lepa, najambicioznije promene desile su se na poljima taktike i treninga.

Samo odigravanje utakmica takođe deluje osveženo, ali ako se nadate grafici sličnoj onoj u popularnim fudbalskim simulacijama, nju u ovoj igri nećete naći. Zapravo, stiče se utisak da je match engine segment igre na kom se i nije preterano radilo između dve verzije. U igri je i dalje poveći broj elemenata koji ponekad toliko odudaraju od onoga što gledamo u stvarnosti da je to ponekad komično. I dalje je previše golova nakon ubacivanja, a nisu retki ni trenuci kada će vas kretanje igrača u najbolju ruku dobro nasmejati. Po prvi put u serijalu za igru su licencirane prva i druga Bundesliga, što igri garantuje znatno veći proboj na nemačko tržište (i popularnost kod fanova njihovih liga). Što se domaće lige tiče, očekuje nas izmenjeni sistem takmičenja u Prvoj ligi, kao i uvođenje uzbudljivog baraža za plasman u Superligu, što garantuje veću neizvesnost i zanimljivije igranje. Football Manager 2019 je, kao i fudbalski život u realnom svetu, osvežen tehnologijama VAR i goal-line, ali je njihova upotreba (kao i u realnom životu) ograničena na one lige i ona takmičenja u kojima se ove tehnologije zaista i primenjuju.

Iako se čini da je interakcija sa igračima postala nešto živopisnija, imajući u vidu prošlogodišnji pomak vezan za dinamiku tima i ovogodišnju širu primenu ovog elementa igre. Komunikacija sa medijima i dalje je vrlo zamorna, ciklična i zastarela, pa ostaje nada da će joj se autori naredne godine više posvetiti. Ceo sistem kojim pratite reakcije članova tima na vašu interakciju sa medijima i pojedinačnim igračima ili čak na vaše taktičke promene ponekad je nelogičan i iznenađujući, što ostavlja mnogo prostora za promene u narednim verzijama. Sa druge strane, moguće da je to rešenje implementirano namerno jer je „realno” da su reakcije nekih ljudi prosto nepredvidive.

Football Manager 2019 je u nekoliko aspekata ozbiljan pomak napred, ali ostaje isto toliko segmenata igre koji se mogu i moraju znatno popraviti.

Koliko god se trudili da završna poruka bude drugačija, zaključak iz godinu u godinu biva sličan - iako je Football Manager 2019 u nekoliko aspekata ozbiljan pomak napred, ostaje nekoliko segmenata igre koji se mogu i moraju znatno popraviti. Football Manager 2019 ipak zaslužuje veću šansu od njegovog prethodnika, jer je autor u njemu bio rešen da popravi neke od suštinskih problema. Pored svega pomenutog, nalazimo i bagove u nekoliko manjih liga, što je možda rezultat toga što je više vremena posvećeno nemačkim ligama. Sve u svemu, pasionirani igrači serijala imaju čime da se bave do naredne jeseni.


Platforma:
Windows, MacOS
Potrebno:
Intel Pentium 4, Intel Core/2,2 GHz ili AMD ekvivalent, 2 GB RAM, Grafička karta sa 256 MB RAM, Windows 7 32-bit, MacOS 10.10.5 64-bit, obavezna veza sa internetom zbog aktivacije.
Poželjno:
Intel Core 2 Duo/2,8 GHz ili AMD ekvivalent, 4 GB RAM, Windows 10 64-bit, MacOS 10.14 64-bit
Veličina:
7 GB
Adresa:
www .footballmanager .com
Kontakt:
ComputerLand
86
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama