TEST PLAY
911 Operator
Darko MIHOKOVIĆ
1. april 2017.

Gledajući filmove i serije s one strane bare, koliko puta smo svi čuli pitanje: „911, what’s your emergency?” Ovu rečenicu najčešće uzimamo zdravo za gotovo i ne razmišljamo previše o tome kako ljudi koji je izgovaraju dnevno spasu više stotina života.

911 Operator je svojevrstan omaž bezimenim herojima, operaterima telefonskih službi za hitne slučajeve širom planete.

Poljski studio Jutsu Games je kroz 911 Operator stvorio svojevrstan omaž bezimenim herojima, operaterima koji se kriju ne samo iza tri cifre iz naslova igre, već i drugih brojeva iste namene širom planete. Kao da komunikacija sa unesrećenima i njihovim najbližima sama po sebi nije dovoljno stresan i odgovoran posao, u igri imate daleko teži zadatak, jer istovremeno obavljate i koordinaciju terenskog rada sve tri hitne službe - policije, hitne pomoći i vatrogasaca.

Nakon što opremite timove i strateški ih rasporedite po mapi grada išpartanoj mrežom saobraćajnica, od širokih, osmotračnih autoputeva do jednosmernih uličica, imate svega nekoliko sekundi mira i tišne pre nego što telefoni počnu da zvone. Ubistva, otmice, masovne tuče, bezobzirni vozači, zapaljeni kontejneri, srčani i moždani udari, trovanja, uganuća... lista potencijalnih nedaća zvuči kao meni uroka i kletvi kod lokalne vračare, a jedino vaša staloženost i smisao za organizaciju mogu sprečiti da čitav sistem sklizne u haos.

Uz javljanje na telefon, istovremeno obavljate i koordinaciju terenskog rada sve tri hitne službe - policije, hitne pomoći i vatrogasaca.

Vaša uloga kao dispečera je da procesuirate pozive i određujete prioritete shodno trenutnoj situaciji na terenu. Tokom razgovora, neophodno je u što kraćem roku saznati adresu sa koje je upućen poziv i što više detalja bitnih za donošenje odluke o hitnosti poziva službama koje ćete poslati na intervenciju, a ponekad će samo instrukcije preko telefona biti dovoljne da reše problem. Osim direktnih poziva, neki zadaci se i automatski pojavljuju na mapi. Takve situacije su daleko lakše za rešavanje, jer su sve pojedinosti već poznate, pa samo zahtevaju adekvatnu reakciju. Vreme potrebno za intervenciju zavisi od broja angažovanih timova, kao i od stepena njihove obučenosti i opremljenosti. Na kraju dana dobijate sažetak svega što ste (ili niste) uradili, uz odgovarajuću nagradu u vidu povećanja reputacije i novčanih sredstava u gradskom budžetu.

Policija je svakako najzaposlenija od tri službe u igri, jer u većini slučajeva policajac mora da izađe na teren da sačini zapisnik, napiše kazne i eventualno privede izgrednike. Pored standardnih patrolnih kola i marica, tu su i patroldžije na motorima, idealni za potere, ali bez uslova za prevoz uhapšenih do stanice. I hitna pomoć će imati dosta posla, pružajući na licu mesta neophodnu terapiju pacijentima, te prevozeći povređene u saobraćajkama do najbliže bolnice. U poređenju sa momcima u plavom i belom, vatrogasci imaju najviše vremena za predah, a osim gašenja požara, uklanjaće i havarisane automobile sa mesta nesreće, uz neizbežno skidanje ponekog mačeta sa drveta. Vrhunac ponude vozila čine helikopteri, ali ćete morati mnogo da se potrudite kako biste mogli da ih priuštite.

Igra ima i edukativnu notu u vidu saveta kako se ponašati u slučaju neke nesreće i kako pružiti prvu pomoć povređenima.

Veoma retko primićete i komične pozive, poput dečaka koji će vas zamoliti da mu uradite domaći iz matematike, uspaničenog pijanca sa teškim Niko Belić akcentom, ili prijave krađe sekire u MMO igri. Katkada će se među pozivima kriti i jasne aluzije na fenomene savremene pop kulture, kao na primer slučaj sa „kuvarom” metamfetamina u Albukerkiju.

Osnovni problem igre, primetan i u drugim naslovima ovog izdavača (Car Mechanic Simulator na primer), jeste što se za nekoliko sati može iskusiti sve što 911 ima da ponudi, nakon čega ćete iznova primati jedne te iste pozive, u vezi sa nepropisno parkiranim automobilom, uličnom tučom i tosterom u plamenu. Takođe, igra ne nudi gotovo nikakav izazov, osim možda u prvih dan-dva u novom gradu, dok ste bez prebijene pare i nemate ni za osnovnu opremu.

Kampanja se sastoji iz niza od šest severnoameričkih gradova koje progresivno otključavate sticanjem reputacije, i može se završiti za svega jedno popodne. Međutim, glavni selling point igre i ono što će svakom lokalpatrioti navući osmeh na lice, jeste mogućnost igranja na mapi bukvalno svake veće naseobine na svetu. Igra će očas posla sa neta skinuti vernu mapu željenog grada, sa tačnim nazivima ulica i lokacijama hitnih službi. Na primer, na mapi Beograda ćete između ostalog lako prepoznati Klinički centar, policijske stanice na Novom Beogradu ili u Bulevaru despota Stefana, te vatrogasne depoe u Zemunu i na Karaburmi.

Što se grafičkih dometa igre tiče, poštenije bi bilo porediti je sa softverom iz naše Test Run rubrike, jer ćete gro vremena provesti ispred pregledne mape u tonovima plave boje, načičkane ikonicama vozila hitnih službi. S druge strane, glasovni glumci su svoj posao odradili skoro bez greške, a neprestani radio chatter samo doprinosi napetoj atmosferi u dispečerskom centru.

Igrači su s pravom postali alergični na day one DLC-ove, pa je i Special Resources dočekan na nož. U ovom slučaju bes je donekle neopravdan, jer treba imati na umu da je 911 inicijalno finansiran kroz Kickstarter kampanju, gde je dodatni sadržaj iz DLC-a bio rezervisan za backere sa skupljim ulaznicama. Ostali će za petnaestak novih tipova hitnih slučajeva, nekoliko dodatnih vozila (policijski bicikli, presretači, oklopljene marice) i opreme (pseće K9 jedinice, tejzeri, defibrilatori, otpornija HTZ odeća za vatrogasce), morati da izdvoje još nekoliko evra. Postavlja se pitanje koliko je ta investicija isplativa, jer se u igri i dalje neprestano vrti pet-šest najčešćih poziva, dok vozila i opremu najverovatnije nikada nećete ni upotrebiti, jer je i bez njih igra suviše laka.

Pored osnovne namene da vas zabavi, doduše na kratke staze, 911 Operator ima i edukativnu notu u vidu saveta kako se ponašati u slučaju neke nesreće i kako pružiti prvu pomoć povređenima.


Platforma:
Windows, Mac OS, Linux
Potrebno:
procesor na 2 GHz, 1 GB RAM, grafička sa 512 MB VRAM
Poželjno:
procesor na 3 GHz, 2 GB RAM, grafička sa 1 GB VRAM
Veličina:
469 MB
Adresa:
jutsugames .com /911
PEGI:
nema
72
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama