TEST PLAY
Shank 2
Aleksandar DINIĆ
1. mart 2012.

Godinu i po dana od premijere izvrsne retroarkadne tabačine, koja je delovala kao zajednički vlažni san Kventina Tarantina i Roberta Rodrigeza, neustrašivi kasapin Šenk ponovo je sa nama za eksplozivnu novu dozu adrenalinske latino vendete. Nalik akcionim hitovima iz osamdesetih godina, minimalistički zaplet igre ogleda se u zamenjivanju zlog narko-barona iz prve igre još opasnijim diktatorom i njegovom vojnom huntom, uz ugnjetavane građane koje demokratski mrak guta levo i desno, kao i uz učešće nekoliko novih protivničkih frakcija.

Isto kao i original, obogaćen sa dovoljno manjih novina koje akciju podižu na viši nivo.

S igračke strane, Shank 2 ostao je isti kao original, mada obogaćen sa dovoljno manjih novina, koje akciju podižu na viši nivo i ponovo stvaraju simpatično-spektakularno-brutalne prizore sveopšteg batinanja i destrukcije. Dobrodošle mikronovine tiču se veće lepeze pokreta, brzinskog i brutalnog finiširanja protivnika jednim potezom (kada im se pojavi uzvičnik iznad glave), gomile pomoćnih sredstava koje možete pokupiti i iskoristiti za fajt (baklje, satare, ašovi, kazani, motor odvaljen sa čamca i slično), mogućnosti sporadičnog iskorišćavanja elemenata pozadine (ništa lepše nego raspaliti protivnike ajkulom koja se klati sa kuke), kao i nekoliko izvrsnih set piece momenata, od kojih su neki uspeli omaži popularnih filmova. Sve ovo, kao i ranije, pokreće izvrsni kartunoliki engine sa razigranim akterima na i dalje prilično pasivnim pozadinama, uz gomilu novih i interesantnih protivnika (uključujući tu i lokalne faune), kao i primetno poboljšanim i detaljnijim animacijama svih segmenata Šenkove nove krvoliptajuće odiseje.

Dve krupne zamerke, međutim, vidno kvare ceo doživljaj, pogotovo što se jedna od njih vuče još od prethodne igre. Co-op kampanja za dva igrača je izbačena u korist relativno zanimljive, ali nedostojne zamene u vidu survival režima, gde u paru branite predefinisane sanduke sa opremom (uz mogućnost brze i efektne kupovine pomoćnih sredstava i odbrambenih instalacija). Iako je šteta što je izbačeno nešto što je trebalo po defaultu da bude deo paketa, drugi propust daleko više nervira i opet se tiče mušičavih kontrola.

Ništa lepše nego raspaliti protivnike ajkulom koja se klati sa kuke...

Upravljački mehanizam ponovo je izraženo razigran, i igra konstantno od vas zahteva da brzo i hitro letite po nivou i da pritom pojedine akcije odrađujete sa milimetarskim finesama, što je često nemoguće izvesti u intenzivnim gužvama koje nastaju na ekranu, a na duže staze zna da frustrira. Problem je i Šenkova nemogućnost da često mlati više protivnika koji su na gomili, pa je teško u sveopštem krkljancu videti nadolazeće udarce i pravilno reagovati (ovo je posebno nezgodno u situacijama kada vas napadne više teškaških protivnika, jer je gotovo nemoguće posvetiti se obrađivanju jednog bez konstantne opasnosti da vas ostali razbacaju po ekranu). Ovome treba dodati i čestu nepreciznost Šenkovih zahvata, odbijanje da lik odradi ono što ste mislili da će odraditi (skok u suprotnu stranu, npr.), problematično približavanje protivnicima tako da budu u dometu vašeg naoružanja (a zbog neprecizne animacije Šenkovog kretanja). Sve to, uz često nezgodno postavljene checkpointe, može da generiše ozbiljne količine frustracije, naročito ako se drznete da igrate na hard nivou težine.


...još jedno mišljenje
Shank 2 je manje-više preslikani Shank 1, s tim što ima dosta sitnijih poboljšanja u sferi gejmpleja, tako da je Šenkovo poetično nasilje sad još poetičnije i zabavnije. Možda se najveća mana keca ogledala u tome što ste maltene celu igru mogli da pređete koristeći samo nekoliko poteza, pa je tučnjava vrlo brzo postajala monotona. U dvojci je to u određenoj meri ublaženo, pa borba sada nije baš toliko monotona. Uz izvinjenje ljubiteljima besomučnog mlaćenja, mislimo da bi bilo mnogo zanimljivije kada bi u igri bilo još nečeg pored fajta, recimo malo ozbiljnjih platformskih deonica ili čak nekih zagonetaka. Borba kao borba je odlična, a Šenkov krvavi ples je stilski izbrušen i predstavlja najveću vrlinu igre. Otpanjite zvuk, suspendujete disbelief i uživate u izvrsnoj paljevinskoj akciji – Shank 2 je pravi melem za oči, i baš je zbog toga je zanimljiv. Međutim, pošto je igra sendvič od akcije premazane akcijom između dve kriške akcije, nije nam se desilo da nas tera da igramo „još samo malo”. Na to se nadovezuje i priča, koja je još gora nego u originalu – on je barem imao neki zaplet i pokušaj pravljenja one-linera koji su bili loši. U dvojci se maltene sve svodi na „Šenk ide desno i kolje”.
Aleksandar ĐURIĆ
...još jedno mišljenje
Igrači koji hipnotičku repetitivnost akcije posmatraju kao vrlinu na iskarikirano nasilje predimenzionisano do groteske reaguju osmehom u uglu usana i redovno pokreću MAME kako bi se podsetili starih, dobrih naslova iz slavnih vremena. U drugom delu Shanka oni će videti savršenstvo koje zaslužuje ocenu i veću od magičnih devedeset. Najveća zamerka koja se može uputiti na račun ove frenetične, eksplozivno zabavne i vizuelno prelepe mešavine „Desperada” i „Samuraj Džeka 2 je ta što ima – kraj.
Miša MITRANOVIĆ
Platforma:
PC, XBOX360, PS3
Potrebno:
Inel Pentium 4 / 1,7 GHz ili ekvivalent, 1 GB RAM-a, nVidia GeForce 6800 ili ATI Radeon X1800 GTO 256 MB
Poželjno:
Inel Pentium 4 / 1,7 GHz ili ekvivalent, 1,5 GB RAM-a, nVidia GeForce 6800 ili ATI Radeon X1800 GTO 256 MB
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .ea .com /shank2
83
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama