TEST PLAY
Renesansna kraljevstva
Milan ĐUKIĆ
1. jun 2009.

Renaissance Kingdoms ili Renesansna kraljevstva je zanimljiva video igra, koja se odigrava u vašem internet browseru i koja, kao i nekoliko drugih popularnih naslova u sličnom maniru, poseduje lokalizaciju za mnogobrojne jezike, među kojima se nalazi i srpski.

Kada se prijavite u ovaj virtuelni svet, počinjete bez ikakvog statusa i sa samo 50 dukata u svom džepu. Cilj u tom stadijumu jeste da što pre dostignete prvi nivo da biste dobili sopstveno polje. To ćete ostvariti kada obezbedite 90 dukata i 5 bodova. Na ovaj način, dobijanjem svog polja u video igri, postajete punopravan žitelj kraljevine koju ste odabrali, a u našem slučaju to je Kraljevina Srbija (iako, naravno, možete postati član i bilo koje druge države koja je dostupna igračima). U narednim danima potrebno je da se odlučite čime ćete se u kraljevini baviti i da počnete da privređujete i zarađujete novac. Kao i u stvarnom životu, sve grane privrede međusobno su povezane. Ako vi proizvodite pšenicu, bićete zanimljivi mlinarima. Mlinari su, s druge strane, vrlo interesantni pekarima jer im dostavljaju brašno. Važno je napomenuti to da odabirom jednog zanimanja niste do kraja života obeleženi kao mlinar, pekar ili mesar. Napredovanjem možete učiniti da trenutno zanimanje evoluira ili ga možete promeniti za neko potpuno novo. Glavno mesto razmene dobara a ujedno i mesto gde se određuje cena svega što se nudi ili kupuje jeste pijaca.

Ukoliko vam je ovaj vid igre zanimljiv ali ipak želite nešto više, možete učestvovati u političkom životu svoje kraljevine, biti vojskovođa ili pak diplomata. Ipak, samostalno, tačnije bez podrške drugih igrača, nećete moći da postanete nešto više od toga, na primer knez.

Ni to vam se ne dopada? Okrenite se u potpunosti kriminalu i pljačkama, pa tako džeparite prolaznike, obijajte im stanove, napadajte gradove ili, ukoliko ste dovoljno uspešni da formirate sopstvenu vojsku, napadajte kompletne države. Baš kao i u stvarnom životu, biti zao nije toliko lako, pa uvek morate biti na oprezu jer vas lako mogu uhvatiti, ali je to takođe način da se vrlo brzo obogatite. Bez obzira na to da li ste kriminalac ili uzoran građanin koji plaća porez, nakon napornog dana možete otići u krčmu i popiti pivo, zabaviti se sa prijateljima/sunarodnicima, pa čak odigrati i partiju pokera.

Vrlo je važno napomenuti to da pored održavanja karaktera u životu i napredovanja u tom smeru, Renesansna kraljevstva poseduju i veoma razvijen sistem glasanja za gradonačelnika ili za Veće, odnosno uticaj kompletne populacije na državni vrh i politiku, koju će samim tim vaše kraljevstvo voditi. Ono što je interesantno jeste to da se veliki deo komunikacije, samim tim i video igre, obavlja putem foruma Renesansnih kraljevstava, gde, pored diskusije sa drugim igračima, možete lobirati za svoju opciju, tražiti od kolega da vam doniraju dukate ili opremu i tome slično. Sami igrači, među kojima je i mnogo naših, navode da je forum neizbežan faktor i da je čak zbog sklapanja ugovora i ispomoći često važniji i od same igre. Na njemu se nalazi i veliki broj informacija o tome kako uspešno voditi svog karaktera, a ako odgovor ne nađete u jednoj od mnogobrojnih baza podataka, uvek možete upitati druge aktivne igrače.

Kako smo saznali u razgovoru sa domaćim igračima, dnevno je potrebno samo pet minuta da bi vaš lik ostao živ i zdrav i da bi napredovao dovoljno da i vi, kao i Kraljevina Srbija, imate koristi od sopstvenog prisustva u ovom virtuelnom svetu. Ipak, ukoliko se više uključite u dešavanja ili uđete u trku za gradonačelnika, očekujte da će vam Renesansna kraljevstva okupirati veliki deo slobodnog vremena koje imate tokom dana. U slučaju da negde putujete ili iz nekog drugog razloga više dana ne možete da pristupate igri, svog lika uvek možete prebaciti u mod mirovanja, gde on neće posebno napradovati, ali neće ni biti na meti napada protivnika.

Pored naše zemlje, Renesansna kraljevstva su vrlo popularna igra iz internet browsera i u okolnim zemljama, ali i u Francuskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Turskoj i u mnogim drugim regionima, što ujedno označava da se u naslovu nalazi veliki broj igrača kao i država sa kojima se možete boriti, trgovati, potpisivati mir ili se udruživati radi napada na svoje zajedničke protivnike.

Što se tiče grafike, moramo priznati da smo prijatno iznenađeni izgledom ovog naslova, jer se vidi da su se dizajneri potrudili da naprave okruženje koje je primamljivo i autentično sa vremenom u kome se Kraljevstva odvijaju. Pored toga, igra obiluje i ručno crtanim ilustracijama, koje, iako čine da sve izgleda pomalo amaterski, ipak daju posebnu draž jednom kada se na njih naviknete.

U pitanju je, dakle, zanimljiva internet browser video igra, u kojoj ne samo da postoji podrška za naš jezik već se nalazi i veliki broj igrača iz naše zemlje. Sa njima smo imali prilike da pričamo i oni su izrazili želju da se u Kraljevinu Srbiju priključi što više naših ljudi, a oni će im zdušno pomoći u tome da što pre stanu na svoje noge i postanu vredan dodatak našem renesansnom kraljevstvu. Sve informacije, kao i samu igru možete naći ćete na adresi www.kraljevine.com.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama