TEST PLAY
Robin Hood: Defender of the Crown
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. novembar 2003.

Rimejk jednog od rodonačelnika poteznih strategijskih igara i velikog hita sa Amiga računara nastao je u okviru kuće Cinemaware, iste one koja je daleke 1986. godine potpisala originalni Defender of the Crown. Ovu igru su s neskrivenim uzbuđenjem dočekali mnogi igrači koji su pre sedamnaest leta pravili prve korake u svet elektronske zabave i koji se i danas dobro sećaju budnih noći provedenih uz zvuke fanfara, viteške turnire i herojska osvajanja srednjovekovnih zamkova. Nostalgični vapaji za novom verzijom Defendera čuli su se jasno i nakon prošlogodišnjeg prerađenog izdanja koje je, pomalo nespretno, pripremio kanadski clickBOOM i to je bilo dovoljno da novi Cinemaware oživi staru ljubav.

Čitaocima koji nisu imali sreću da se zabavljaju legendarnim Defenderom (mnogi tada još nisu bili rođeni), dugujemo kratko objašnjenje scenarija. Zbivanja u igri vezana su za vreme Ajvanha, kralja Ričarda, princa Džona i druge dobro znane postave iz priče o Robinu Hudu. Igrač se nalazi u helankama Robina od Lokslija, na samom početku njegovog odmetničkog života u Šervudskoj šumi. Sitne čarke s notingemskim šerifom s početka igre tek su uvertira u sled daleko ozbiljnijih događanja koja će podeljenu Englesku potresti iz korena i naposletku joj vratiti sjaj jedne od najjačih imperija dvanaestog veka. U žiži događanja biće družina okupljena oko Robina koju čine Mali Džon, Ledi Merion, kaluđer Tak i Ajvanho. Ova klika veselih Saksonaca boriće se za ujedinjenje engleskih zemalja i protiv invazije Normana, koristeći se podjednako časnim, ali i manje viteškim metodama.

Robin Hood: Defender of the Crown je dobro balansirana mešavina potezne strategije i arkadne igre, moderan rimejk koji na dobar način oživljava mehaniku originalne igre. Početak avanture vezan je za Šervudsku šumu, gde odbegli plemić puni kasu pljačkajući trgovačke karavane i dobro skrivene škrinje unutar zidina notingemskog zamka. Kad mu se pridruži Mali Džon sa svojom armijom seljana, Robin će lako poraziti šerifove oružnike i preuzeti vlast nad Notingemom, čime će načiniti prvi korak u iscrpljujućoj borbi za teritorije i vlast. Povoljnim ishodom smatra se pobeda nad princom Džonom i osvajanje titule kralja ili oslobađanje Ričarda Lavljeg Srca iz zatočeništva. U suštini, sve se svodi na osvajanje teritorija, mudro korišćenje materijalnih i ljudskih resursa, povremeno pljačkanje, a na kraju i sreću koja se uključuje kao nezaobilazan faktor. Dobar deo strateškog planiranja odnosi se na valjan odabir teritorija koje treba zaposesti jer od pravilnog izbora vrednih pokrajina zavisi i brzina kojom će jačati Robinov uticaj u dugoj i surovoj igri „ko će pre do krune”.

U borbi za presto veliku pomoć pružaće saveznici. Ledi Merion će obavljati špijunske poslove i izveštavati o snazi vojske na koju se nameračite. Mali Džon će upravljati vojskom, dok će jedina uloga dežmekastog Taka biti da podmiti Ričardove tamničare kada se u kasi nađe dovoljno novca. Ugled u plemićkom društvu i narodu može se uvećavati i na viteškim turnirima koji se povremeno odigravaju na posedima velikaša širom Engleske. S rastućom reputacijom Robin će dobiti nove mogućnosti koje će mu biti od koristi na putu do prestola. Finansijski boljitak osetiće se i osvajanjem novih teritorija, a kao nagradu za ujedinjenje pojedinih zemalja Robin će dobiti i specijalne bonuse.

Monotoniju strateškog mozganja i nezanimljivih dijaloga koji se često vode između glavnih aktera razbijaju prilično zabavne arkadne mini-igre. Prva veština koju treba savladati jeste upotreba luka i strela, Robinovog najvernijeg oružja. Isprva nije lako biti precizan, ali se zato tokom prvog dela igre (pre osvajanja Notingema) možete do mile volje uvežbavati na šerifovim poreznicima koje ćete prepadati u šumi pod zaštitom gustih krošnji. Svaki pogođen vojnik puni kasu određenom svotom zlatnika, a glavnu premiju donose kočijaši koji upravljaju tovarnim kolima u kojima se prenosi novac otet od seljaka.

Budući da će tokom igre Robin često biti prinuđen da se bavi hajdučijom, preporučljivo je dobro uvežbati gađanje, ali i veštinu mačevanja neophodnu za haranje po zamku. U ovom slučaju treba dobro uvežbati odbranu i vezane tehnike koje protivniku u kratkom vremenu zadaju velika oštećenja. Zanimljivo su predstavljene još i bitke na tabli, viteški dueli i pohodi na zamkove u kojima glavnu reč vode moćni katapulti. Kontrolni sistem je dobro organizovan, a na mestu upravljača smenjuju se miš i tastatura. Grafika i zvuk nisu vrhunski, ali korektno oslikavaju duh igre.

Novi Defender of the Crown je prijatna igra u kojoj će uživati ljubitelji staromodnih poteznih strategija, a naročito oni koji se i danas sećaju ugodnih trenutaka koje su provodili uz original. Linearnost radnje, mali broj likova i gotovo potpuno odsustvo suštinskih inovacija će drugima biti dovoljan razlog da zaobiđu ovaj rimejk klasika kompjuterskih igara. Postoji i problem s težinom igre na koju se, nažalost, ne može uticati: protivnici veoma brzo formiraju armije i za treptaj oka vam mogu isprazniti kasu i odneti sve što se sakupili tokom nekoliko poslednjih krugova. Zbog toga novi Defender neće biti naročito privlačan stratezima slabih živaca koji teško podnose drastične oscilacije u dinamici igre i česte gubitke novca, ljudstva i zemlje.


Potrebno:
Pentium 3 533 MHz, 128 MB RAM, D3D 16 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4 1700 MHz, 256 MB RAM, GeForce 3/4 64 MB VRAM
Veličina:
2 CD
Adresa:
www .cinemaware .com /robinhood _main .asp
76
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama