TEST RUN
Xara Designer Pro X365
Manufaktura veb-stranica
Gordana RADOVIĆ
1. oktobar 2019.

Ovaj program nije alatka uz čiju pomoć preko nekoliko klikova mišem stižete do gotovog sajta. U pitanju je prilično ozbiljno i kompleksno ostvarenje koje omogućava definisanje najmanjih detalja u izgledu sajta.

Sem eventualno na cenu i izgled interfejsa, stvarno nemamo nikakvih zamerki na ovaj program. Svakako zaslužuje pažnju, a možda čak i novac

Iako su autori za opisivanje interfejsa upotrebili pridev „moderan”, mi se sa tim ne bismo složili. Interfejs možda nije baš potpuno staromodan, ali nije ni moderan. Uz to je i prilično komplikovan i natrpan. To znači da je prepun opcija, što je odlično, ali potrebno je da imate neko predznanje kako biste se snašli sa svim opcijama koje nudi.

S leve strane uspravno je postavljen bar sa osnovnim alatkama, kakve su Select, Eraser ili Text Tool, ali su tu smeštene i nešto kompleksnije alatke - za uređivanje fotografija, recimo. Ona u sebi sadrži poseban podmeni sa još 12 opcija koje su posvećene samo obradi fotografija. To znači da nije neophodno da fotografiju koju importujete obraditi u nekom drugom programu, jer je to moguće i unutar Xara Designera. Alatke na raspolaganju su promena veličine, kropovanje, podešavanje kontrasta... Takođe, tu je i komplement za brzo eliminisanje efekta „crvenih očiju” ili korekcija perspektive ukoliko vam se ne dopada kako je fotografija snimljena.

Na osnovnom toolbaru nalaze se i alatke za vektorsko crtanje, kao što su Shape Tool, Straight Line Tool, crtanje osnovnih geometrijskih oblika... Kako su oblici nacrtani na ovaj način vektorski, program omogućava eksportovanje u SVG formatu kako vektorski oblici ne bi izgubili na kvalitetu i kako biste mogli da ih upotrebite i u neke druge svrhe nevezano za veb-dizajn.

Ukoliko prilikom buildovanja sadržaja odaberete neki od šablona koji biste samo prilagodili svojim potrebama, većina njih već u sebi sadrži responsive varijantu tako da i tu štedite vreme. U svakom trenutku možete da pogledate kako vaš sajt izgleda. Preview može da bude ograničen na pogled unutar programa, ali takođe možete da izaberete da vidite kako će sve izgledati u browseru.

Program nudi i opcije za direktno postavljanje sadržaja na internet. Ukoliko imate nalog na Xara hostingu, najlakše će vam biti da sajt uploadujete baš tamo, međutim tu su i opcije za slanje čitavog sajta preko FTP-a. Kad smo kod eksporta, možda nije loše da napomenemo da eksportovanje celog sajta nije jedina opcija. Ukoliko ste samo hteli da obradite neku fotografiju, možete je eksportovati u PNG, JPEG ili PDF-u, ali isto tako možete i vaš dizajn sajta, a ne i ceo sajt, poslati klijentu.

Ako u potrazi sa brzim i lepo dizajniranim rešenjem odete do biblioteke koju Xara Designer Pro X365 donosi sa sobom, uverićete se da nije samo veb-dizajn ono što možete da uradite iz ovog programa. Među šablonima preovladavaju gotova rešenja za sajtove, ali uz njih tu su u i oni za prezentacije, društvene mreže... Sve u svemu, biblioteka je vrlo korisna, bilo da vam treba materijal ili samo inspiracija. Važno je napomenuti da je biblioteka dostupna samo ukoliko ste online, jer se šabloni ne čuvaju na lokalnom hard-disku prilikom instalacije, već se program povezuje sa online serverom tek kada vi to zatražite.

Sem eventualno na cenu i izgled interfejsa, stvarno nemamo nikakvih zamerki kada je ovaj program u pitanju. Cena jeste visoka, ali pretpostavljamo da je autori pravdaju ne samo skupom alatki i opcija koje su glavni deo programa, već i svim gotovim rešenjima koje dobijate u paketu. Svako od njih je i dizajnerski i funkcionalno vrhunskog kvaliteta, tako da hteli mi to da priznamo ili ne, cena je primerena, naročito ako se uzme u obzir da to nije pretplata već one time fee. Kada je interfejs u pitanju, nemamo baš nikakvo opravdanje - nama se jednostavno nije dopao: dizajnerski šturo, a funkcionalno pretrpano. Neke od opcija ne bismo ni pronašli da nismo na njih naleteli čitajući dokumentaciju.

Moramo da kažemo da je Xara Designer Pro X365 na nas ostavio pozitivan utisak. Iako velik program, radio je lagano, bez opterećenja, vrlo stabilno, a svaki import, eksport ili otvaranje projekta u browserima, prošao je bez bilo kakvog problema. Probni period vam ostavlja dovoljno vremena da se i sami uverite da program zaslužuje vašu pažnju, a možda čak i novac.


Tip:
veb-dizajn
Potrebno:
Windows
Veličina:
360 MB (trial)
Cena:
300 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .xara .com /us /designer -pro
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama