TEST DRIVE
Epson EF-100B
Snop za poneti
Nikola JEVREMOVIĆ
1. oktobar 2019.

Sa uređajem koji ćemo vam predstaviti u narednim redovima inicijalno smo se upoznali na Epsonovom štandu ovogodišnjeg IFA sajma, gde je konstrukcija sa tri projektora, uperena u tri različita pravca (gore, pravo i dole), nagovestila ciljanu namenu - kućnu razonodu. Uprkos tome što kao i svaka sprava ovog tipa iziskuje određene uslove za optimalan rad (površinu prostorije, intenzitet ambijentalnog osvetljenja i odgovarajuće površine za postavljanje i projekciju), ovaj projektor se tržištu nudi kao alternativa sve glomaznijim televizorima.

EF-100 teži svega 2,7 kilograma, a dimenzije (21 × 9,2 × 23 cm) ga čine trenutno najmanjim laserskim 3LCD projektorom na svetu. U ponudi su dva modela, sa sufiksima „W” i „B” koji se razlikuju samo po boji. Crna varijanta, koju smo mi testirali, vizuelno svakako odskače od kudikamo monotone konkurencije. Upečatljiva „cigla” iz koje ništa ne štrči, presvučena je teksturom crne plastike nalik na kožu i sa prednjom ivicom boje bakra odaje otmeni retro šmek. Sa gornje strane kućišta nalazi se taster za uključivanje/isključivanje uređaja i još po dva za kontrolisanje jačine zvuka i korigovanje trapezastog oblika slike (u podešavanjima je dostupna i tzv. Quick Corner opcija). Tu su i tri indikacione diode i točkić za ručni fokus.

Aktivno hlađenje vrši se uvlačenjem vazduha sa prednje rešetke (prisutan je filter za prašinu), koji se izduvava na desnom boku projektora. Nivo buke je nizak, od 26 do 29 decibela, i ukoliko nečim ne zaklonite dva izduvna otvora, projektor će bez problema regulisati sopstvenu temperaturu. U slučaju pregrevanja, među podešavanjima je dostupno aktiviranje dodatnog hlađenja (Rear bay cooling) koje ima tri nivoa. Na najjačem, ventilator je nešto glasniji, ali nedovoljno da uz zvuk filma zasmeta.

Na uređaju nema nijednog porta... dok ne uklonite poklopac sa zadnje strane. U pregradi, iznad internog zvučnika, nalazi se HDMI ulaz i USB-A port, uz produžni kablić sa USB-B izlazom. Zamisao je da se uređaj Chromecast tipa priključi i uredno spakuje unutar projektora. Za sprovođenje HDMI kabla postoji žljeb za desne strane, tako da poleđina ostaje ravna ukoliko se odlučite za projekciju na plafonu.

Jačina osvetljaja je 2000 lumena, a brojka pokraj radnog veka lampe je poveća - 20.000 sati ukoliko se koristi na 50 procenata snage, a 12.000 ako „šljaka” punim kapacitetom. U prevodu, to je deset godina svakodnevnog korišćenja na Eco režimu u trajanju od pet sati.

Navedeni kontrast je veoma visok - 2 500 000:1, što obećava detaljan prikaz na projektovanoj površini dijagonale od 60 do 150 inča. Ova mera podrazumeva odnos strana 16:10. Ukoliko se odlučite za 16:9 ili 4:3, ta dijagonala se kreće od 30 do 130 inča. EF-100 koristi tri WXGA (1280 × 800 px) LCD-a. Postoje četiri fabrička režima prikaza - Dynamic, Bright Cinema, Natural i Cinema. Dynamic je najsvetliji i pri emitovanju komotno savladava prirodnu svetlost.

Objektiv je ugrađen u kućište, zaštićen staklom. Ispravljanje slike (keystone funkcija), ukoliko je projektor postavljen pod uglom, takođe remeti zadati odnos piksela. Mada je pogodan za hitro puštanje u pogon, radi optimalnog užitka ipak je preporučljivo pažljivije isplanirati poziciju. Ukoliko je potrebno, projektor možete da izdignete posebnom nožicom na sredini donje strane uređaja; taj stalak deluje klimavo, ali radi posao. Montiranje projektora na plafon delimično komplikuje upotrebu manuelnog fokusa koji bi nakon svakog premeštanja morao nanovo da se podešava.

Posledica četvrtaste konstrukcije koju proizvođač potencira je mogućnost uređaja da emituje sadržaj na plafonu ili podu. Ovo se čini pukim postavljanjem projektora na njegovu zadnju stranu ili fiksiranjem za neki držač u vertikalnu osu. Ideja da oslonjeni na leđa gledate film ili seriju deluje primamljivo. No, lično iskustvo je pokazalo da to ipak ne pije vodu na duge staze. Već nakon pola sata postalo je naporno za oči. Naglašavamo da se radi o isključivo ličnom doživljaju autora teksta, pa tu kritiku treba uzeti sa rezervom.

Pomenimo i uspravljanje projektora na njegov levi bok, čime tip prikaza slike postaje „portret”. Dodatne opcije pri takvom postavljanju mogu da se pronađu među podešavanjima, te je moguće invertovati sliku radi pozadinske projekcije ili je obrnuti naglavačke.

Kvalitet slike je, shodno kontrastu, zaista dobar. Bez obzira na to što su usled skromne rezolucije pikseli vidljivi sa uobičajenih razdaljina sa kojih se posmatra projektovana slika, detalji su jasni, a na adekvatnoj udaljenosti nijanse crne su verodostojne. Interni zvučnik u Movie režimu isporučuje zadovoljavajući kvalitet zvuka, ali će projekcija pred brojnijom publikom zahtevati nešto jače od pet vati. Za tu svrhu može se preko Bluetootha upregnuti sve u krugu od deset metara.

Zahtevniji filmofili će ovom Epsonovom projektoru zasigurno zameriti već prevaziđenu 800p rezoluciju. Činjenica je, ipak,da većina prosečnih korisnika preko tog okvira retko kad zalazi, pa kompaktni EF-100 svakako treba razmotriti, pod uslovom da se cena od 130 hiljada dinara uklapa u budžet.


Osnovno:
laserski projektor, rezolucija 1280 × 800 px, osvetljenje 2000 lumena, kontrast 2.500.000:1, maks. dijagonala slike 150” (381 cm),
Priključci:
HDMI, USB-A (USB-B), 3,5 mm audio
Ostalo:
3LCD, Bluetooth, daljinski upravljač
Dimenzije i masa:
21 × 9,2 × 23 cm, 2,7 kg
Proizvođač:
Epson
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama