TEST RUN
ON1 Effects 2019
Efektan i moderan
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2019.

Moderni programi za obradu fotografija ozbiljno idu na živce starijim i iskusnijim korisnicima. Do toga je dovela opšta „mobilizacija” IT sektora koja je sa sobom donela imperativ trenutnog stizanja do rezultata, uz što manje angažovanje korisnika. Sve još treba da se završi „u pokretu”, preko mobilnog telefona i tableta, čiji ekrani nisu pogodni za manipulacije ozbiljnijeg tipa. Zato se modernom obradom fotografija smatra korišćenje i kombinovanje naročitih filtera, pa pobeđuje onaj ko ih ponudi više i u lepšem korisničkom okruženju.

Kompanija ON1 u tom segmentu možda nije šampion, ali sigurno spada u prvih pet. Njihov program za obradu fotografija jedan je od najboljih u klasi, ali odlazi korak dalje od svojih konkurenata. Pri tome ne mislimo samo na broj i kvalitet uključenih opcija, već i podatak da Effects može da se koristi i iz Photoshopa/Lightrooma, što će sigurno zaintrigirati iskusne korisnike.

Da biste počeli sa radom, dovoljno je da željenu sliku prevučete do prozora programa (konzervativci, ne brinite, podržana je i klasična Browse metoda). Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, program će vas pitati da li želite da radite sa originalom ili kopijom fotografije, nakon čega će se pred vama pojaviti čudesan svet opcija i mogućnosti koji Effects nudi. Obučen u dark temu, upravljački interfejs se donekle razlikuje od onog što smo navikli da gledamo kod ostvarenja iz klase. Pre možemo da kažemo da je u pitanju simbioza klasičnih programa za obradu fotografija i modernih komplemenata. Centralno mesto, očekivano, zauzima preview prikaz koji se na jednostavan način pretvara u Before/After komplement, uz prilagodljivi zum koji pomaže da se promene sagledaju globalno ili u detaljima. Obradne alatke prilepljene su za levu ivicu ekrana, dok se na desnoj strani nalazi navigacioni panel koji ima višestruku ulogu. Na primer, odavde možete da vidite svaki korak koji ste načinili prilikom obrade, ručno definišete izmenu koja se postiže podešavanjem brojnih parametara (o tome ćemo detaljnije kasnije), ali da na sliku dodate neki od brojnih filtera kojima Effects raspolaže. Ručne izmene, ali i filteri, mogu da se kombinuju, što znači da je pred korisnikom široko polje delovanja koje ga ne sprečava da eksperimentom dolazi do željenog rešenja.

Pre nego što pređemo na sadržaj palete sa alatkama, moramo da pojasnimo promene koje nastaju korišćenjem opcije Adjustment, odnosno na koji način se primenjuju filteri. Alatka Adjusment spada u red takozvanih lokalnih alatki i njen domet kontroliše se preko serije naročitih klizača. Na taj način menjate ekspoziciju, kontrast, jačinu osvetljenja, temperaturu i zasićenost bojama, intenzitet providnosti i tako dalje. Verovali ili ne, na raspolaganju je preko 20 parametara sa kojima možete da se igrate, a ukoliko vam na početku bude teško da se snađete, možete da iskoristite i neki od šablona. Naime, fotografije jednim klikom miša automatski mogu da se potamne ili posvetle, da se obavi isticanje boja ili detalja... Tu je tuce predefinisanih layouta, a one koje budete izradili samostalno možete da snimite na hard-disk i dodate na listu. Kada su filteri u pitanju, na raspolaganju je tridesetak profesionalnih efekata koji „pretabavaju” sliku u crno-beli komplement, dodaju blur, apliciraju HDR efekte, „glume” vintage izgled... Omogućen je u rad sa čuvenim LUT-om, teksturama, okvirima za slike, retuširanje kože i još mnogo toga. Domen delovanja filtera može da se podešava na sličan način kao kod opcije Adjustment, s tim da je ovde na raspolaganju nešto manje manevarskog prostora. Neretko, filteri podrazumevaju korišćenje već pominjanih šablona, a pre njihovog odabira na preview prikazu možete da vidite kako će promena „leći” u praksi.

Kao što smo naveli, paleta sa alatkama nalazi se pripijena uz levu ivicu ekrana. Odavde može da se obavi kropovanje prikaza, maskiraju delovi slike kako bi se obavilo selektivno blendovanje filtera, promene apliciraju samo na delove fotografije preko kojih ste prešli četkicom, izvrši omekšavanje ivica, ali i označavanje predmeta na slikama koje želite da uklonite. Ako ste pomislili da je priča o filterima završena - nije, jer su oni ovde preimenovani u Presetse, podeljeni su u 15 kategorija i ima ih na stotine. Osmišljeni su tako da jednim klikom miša unesu promene na slici i to tako da zadovolje naročite domene upotrebe. Na primer, tu je sekcija za obradu slika sa venčanja, komplemenata nastalih na sportskom terenu, prilikom fotkanja portreta ili pejzaža i tako dalje.

ON1 Effects se koristi tako što upotrebljavate alatke koje vidite na ekranu, intuitivan je i na izlazu daje rezultate vrhunskog kvaliteta. Ukoliko baš želite, možete da zavirite i u sekciju sa podešavanjima, ali vas tamo ne očekuju bog zna kakva iznenađenja. Možete da odaberete u kom formatu će se snimati gotove kreacije, a podržani su PSD (sa podrškom za layere), TIF i JPG. Takođe, dozvoljeno je podešavati kvalitet preview prikaza i prilagoditi ga korišćenju na slabijim mašinama, pa čak i angažovati resurse grafičke kartice da vam pomognu u bržem „renderovanju” sadržaja. Tu su i klizači preko kojih određujete koliko program može da „povuče” sistemskih resursa i virtuelne memorije, s tim da je maksimalna količina 80 procenata.


Tip:
obrada fotografija
Potrebno:
Windows
Veličina:
1 GB (trial)
Cena:
60 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .on1 .com /products /effects
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama