TEST RUN
ACDSee Video Studio 4
ACDSee za video-montažu
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2019.

Gde se pominje ACDSee, tu se obavezno priča o pregledanju, obradi i katalogizaciji slika. U pitanju je jedan od grafičkih viewera koji su oblikovali žanr i definitivno ustanovili šablone po kojima su nastala mnoga druga ostvarenja. Kompanija ACD Systems, koja stoji iza ovog projekta, davno je prestala ekskluzivno da se bavi razvojem svog najpoznatijeg čeda i u ponudi ima i neke prilično neuobičajene primerke. Jedan od njih je i Video Studio, u četvrtoj verziji, koja je nedavno predstavljena javnosti.

Ovaj paket nam je nekako uvek izmicao iz ruku, što zbog „pomerenog” fokusa koji je po defaultu bio na ACDSeeju, što zbog činjenice da se na softverskoj pijaci nalazi sijaset programa koji se bave nelinearnom video-montažom i jednostavno ne možemo da postignemo da ih proverimo sve. Ispravljamo propust i sa vama delimo impresije nakon opsežnog i rigoroznog testiranja koje smo obavili.

Za entuzijaste i neiskusne

Iako su autori očigledno imali nameru da program učine dostupnim širokom krugu ljudi, organizacija upravljačkog interfejsa morala je da prati postavljene postulate. Tako se u centru šepuri preview prikaz koji može da se pohvali izuzetnim kvalitetom slike, ali i performansama, što znači da sličice naprosto klize i da ne dolazi do zamora hardverskih komponenata. Pretvoreno u brojke, reprodukcija video-materijala snimljenog u 1080p rezoluciji, uz framerate od 60 sličica u sekundi, „jede” svega 600 megabajta radne memorije i 50 procenata procesorskog vremena. Radi se o maksimalno dostupnom kvalitetu, na koji čak ni puritanci neće imati zamerke. Ispod se nalaze osnovne komande za kontrolu toka reprodukcije, baš kao i vremenska linija koja je organizovana na klasičan način. Levo su smeštene kartice sa specijalnim efektima, animacijama, filterima, tranzicijama i ostalim džidža-bidžama koje smo navikli da gledamo u ostvarenjima iz klase. Prostor se deli sa Media sekcijom u koju se smeštaju učitani video-klipovi, fotografije i muzičke numere/efekti, a za sve je omogućen onsite preview prikaz. Konačno, pri desnoj ivici radnog ekrana nalazi se Properties sekcija iz koje se podešava nivo providnosti video-klipova, obavlja rotiranje prikaza oko bilo koje ose i tome slično. Šta još tačno, videćemo kasnije.

Zanimljivo je da se kropovanje slike može obaviti direktno sa preview prikaza jednostavnim podešavanjem ivica unapred ucrtanog pravougaonika. Slična stvar je na snazi i kada se bude javila potreba da iz učitanog video-klipa izbacite neželjene delove. Akcija se obavlja sa vremenske linije i sve što treba da uradite je da početni i krajnji marker postavite na željenu poziciju i pritisnete taster ’Delete’. Markeri „prate” liniju koja označava dokle ste stigli sa reprodukcijom i zbog toga im se veoma lako pristupa (praktično su „vezani” za centralni marker). Takođe, program automatski po isecanju obavlja deljenje glavnog klipa, omogućavajući vam na taj način da između segmenata ubacite tranzicione efekte i tako ih posebno naglasite. Veoma zgodna mogućnost koja štedi vreme.

Trake na vremenskoj liniji po potrebi možete da (de)aktivirate, dok se dužina trajanja specijalnih efekata takođe obavlja neposredno i na licu mesta. Dodatno, ako postoji više parametara, njihovo tweakovanje obavlja se iz sekcije Proprerties. Program je izuzetno intuitivan i lako se koristi, a doktrina je sa video prebačena i na audio sekvence. Tako se, praktično jednim potezom miša, muzičkoj pratnji može menjati intenzitet, dok se dodavanjem takozvanih audio-tačaka on može ručno prilagođavati od segmenta do segmenta. Naravno, možete da ih postavite koliko god da vam to odgovara. Nešto naprednijim korisnicima može da zasmeta to što Video Studio nema posebnu sekciju za editovanje i apliciranje obradnih radnji, ali nakon što se naviknete da se sve to obavlja sa glavne radne forme i bez pozivanja kontekstualnog menija, zapitaćete se kako ste pre mogli da radite bez ovakvog pristupa.

Poluprazan jelovnik

Dodaci u vidu tranzicionih i drugih efekata nezaobilazni su deo svakog programa za nelinearnu video-montažu čiji autori drže do sebe. Video Studio ih deli na čak devet kategorija, a pohvalno je to što se ovde nalaze i oni napredniji uz čiju pomoć možete da izvršite geometrijske promene na slici za koje niste ni znali da su moguće. Tu su i overlay filteri, animacije, mogućnost da menjate brzinu reprodukcije, da prikaz „presvučete” specijalnim efektima i tako dalje. Na meniju se nalazi i opcija uz čiju pomoć ubacujete naraciju, a kao šlag na torti je funkcija za „titlovanje” koja na izuzetno jednostavan način nudi umetanje teksta na mestima na kojima je to potrebno. Dovoljno je da pauzirate video i aktivirate opciju Captions kako bi se na ekranu pojavila minijaturna tabela u kojoj unosite linije teksta. Pri tome, vidite sve što ste prethodno uneli i na kojim mestima i na taj način lako možete da izvršite eventualne izmene.

Nažalost, rad sa tekstom je iz nekog razloga krajnje ustrojen i jednom podešeni parametri primenjuju se globalno. To znači da nije moguće imati tekst različite veličine, boje, pa čak ni pozicije na ekranu. S druge strane, sem osnovnih alatki za formatiranje (Bold, Italic, Underline...), ne očekujte one koje bi vaš projekat izdigli iz proseka. Nije dozvoljeno čak ni „bacanje” senke, a kamoli animiranje teksta, što je više nego čudan potez autora.

Neprijatno nas je iznenadila i sekcija u kojoj se nalaze audio-efekti - Audio Effects, jer se u njoj nalaze samo dva itema: Fade In/Out. Ukoliko poželite bilo kakvu drugu manipulaciju sa zvukom, moraćete da je obavite iz nekog eksternog ostvarenja. S druge strane, nismo oduševljeni ni kada je broj tranzicionih/specijalnih efekata u pitanju. Nije baš da ovim segmentom duva promaja, ali moglo je tu da se nađe znatno više mogućnosti.

Produkcija i otpremanje

Autori su hteli da ostanu dosledni do kraja, pa je odabir izlaznog formata, ali i rendering parametara, jednostavan i sveden. Ipak, ovde nema podele po odredišnim uređajima, već je sve osmišljeno tako da se gotov materijal automatski otpremi na servise YouTube i Vimeo. Slobodni ste da izaberete bilo koju od ponuđenih ili da unesete proizvoljnu rezoluciju, a tu je i mogućnost da se sve upiše pod skutima MP4 ili MOV datoteke. Ukoliko kliknete na taster Detailed Settings, neznatno ćete proširiti manevarski prostor i otvoriti sebi mogućnost da ručno odaberete jedan od podržanih kodeka, definišete bitrate i broj sličica u sekundi, ali i da se pozabavite oblikom audio-komponente. I ovde je na raspolaganju podešavanje klasičnog dijapazona radnih parametara, kao što su: kodek, samplerate, bitrate, broj kanala... Ukoliko vam sve ovo nije dovoljno i ne želite da obavite automatsko prosleđivanje sadržaja na pomenute platforme, izaberite opciju Common Format, koja nudi da se izlazna datoteka zabeleži u nekom od šest podržanih formata zapisa. Pored pomenutih MP4 i MOV, tu su još i WEBM, M4V, GIF, ali i MP3, ukoliko želite da sačuvate samo audio-traku projekta. I u ovom slučaju sekcija Detailed Settings je aktivna, pa možete da se raspojasate. Inače, video može da se obrađuje i snima u 4K rezoluciji.

Lakoća podešavanja

Video Studio nije samo jednostavno koristiti, već ga je jednostavno i podesiti za rad. Zapravo, možete da ga koristite u as is formatu, ali ako baš hoćete, kada zavirite u sekciju Options naći ćete svega nekoliko bitnih podešavanja. Odavde možete da definišete kako će program da se ponaša na globalnom nivou, kada je rad sa gradivnim komponentama u pitanju. Na primer, koliko po defaultu traju tranzicioni efekti, koliko se slike drže na ekranu, koji je „rok trajanja linijama” teksta i tako dalje. Tu je i mogućnost aktiviranja hardverske akceleracije, definisanja bitmap datoteke koja će poslužiti kao „vodeni žig”, određivanje direktorijuma u kojem će se obaviti snimanje snapshotova...

Program sa lakoćom odgovara na sve zahteve korisnika i na komande reaguje gotovo momentalno. Iako mu je sekcija sa podešavanjima (polu)prazna, nudi daleko više mogućnosti nego što na prvi pogled otkriva. Recimo, možete ga koristiti u simbiozi sa „zelenom pozadinom”, podržan je Keyframing, na raspolaganju je i Freeze Frame funkcija, mogućnost zamućivanja delova ekrana (na primer, lica ili registarskih tablica automobila) i tako dalje.

Video-rikorder

Uz Video Studio u paketu stiže i Video Recorder 4. U pitanju je minijaturna alatka za snimanje korisnikovih akcija sa desktopa i njihovo pretakanje u video-klip koji potom može da se iskoristi u aktivnom projektu. Akcija može da se snima u režimu preko celog ekrana, a možete i da odredite regiju koja će biti „pokrivena kamerama”. U miks može da se ubaci i slika sa veb-kamerice, sistemski zvuci i/ili audio-komponenta koja dolazi sa selektovanog mikrofona. Preko slike automatski može da se nalepi timestamp, „vodeni žig” ili natpis po želji. Snimanje može i da se pauzira i nastavlja po želji, koliko vam je volja.

Program veoma dobro radi posao za koji je osmišljen, ali donosi i nekoliko nezgodnih ograničenja. Recimo, ne možete da birate kvalitet snimka, samo framerate čije vrednosti idu do 120 sličica u sekundi. Dalje, snimanje se obavlja isključivo u MP4 formatu, nad čijim oblikovanjem nemate ama baš nikakve ingerencije. Čak i u ovakvom obliku, Video Recorder će vam omogućiti da izradite jednostavan tutorijal ili pokaznu vežbu, a možete da probate i da ga poterate iz neke video-igre, gde će mogućnost snimanja onoga što „vidi” veb-kamerica biti od neobične važnosti.

Ono što nas je neprijatno iznenadilo je to da je program na našoj test mašini izletao na desktop ne birajući ni vreme ni razlog. Da li je u pitanju neka nekompatibilnost lokalnog karaktera ili samo privremeni glitch - ne znamo, tek pojava je krajnje simptomatična. Sreća je što Video Studio dolazi sa odličnom Auto Save funkcijom koja podrazumeva da korisnik može samostalno da našteluje vremenski interval snimanja „pozicije”. Zahvaljujući njoj spasli smo projekat na kojem smo radili, više puta. Valja napomenuti da je tokom probnog perioda program u potpunosti funkcionalan i da vas neće daviti reklamama, pa čak ni preko slike postaviti „vodeni žig” koji bi ukazivao na to da se radi o testu. To je u svakom slučaju pozitivno, a trial od čak 30 dana omogućiće vam i da proverite kako sve funkcioniše na vašem hardveru.

Druga stvar koja zahteva pažnju je to što se Video Studio izuzetno jednostavno koristi i što kriva učenja praktično da ne postoji. U isto vreme, to je i blagoslov i prokletstvo pošto je pohvalno to što je program jednostavan, ali će za mnoge da bude prejednostavan. Isto tako, i dalje lamentiramo nad podatkom da su autori u paket uključili mali broj specijalnih efekata, mada je njihov broj u značajnoj meri veći u odnosu na prošlu verziju. To ima za posledicu da posle izvesnog vremena sve kreacije liče jedna na drugu, a uteha može da bude to što Video Studio nije namenjen korišćenju u profesionalne, već kućne svrhe. Tako će, valjda, misle autori, teže doći do zasićenja.

Cena? Mogla je da bude manja, značajno manja! Cena od 90 dolara prelazi granicu dobrog ukusa i, mada uloženi napori autorskog tima zaslužuju svako poštovanje i preporuku, smatramo da Video Studio nije smeo da košta više od 50 dolara. Za korišćenje u kućnim uslovima, u nekomercijalne svrhe, i to je mnogo, ali bi nekako moglo da se proguta, ovako... Ne znači da ga zbog toga ne preporučujemo, naprotiv, samo vam skrećemo pažnju.


Tip:
nelinearna video-montaža
Potrebno:
Windows
Veličina:
233 MB (trial)
Cena:
90 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .acdsee .com /en /products /acdsee -video -studio
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama