VREMENSKA MAŠINA
TIE Fighter i Šestoprstić
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2019.

Broj 120, septembar 1994.

Trećeg septembra, Rusija i Kina postižu sporazum o međusobnom skidanju sa liste ciljeva za nuklearne napade. Devetnaestog septembra, Američke oružane snage preduzimaju invaziju na Haiti u cilju vraćanja na funkciju svrgnutog predsednika Žana Bertranda Aristida - haićanska vojska nije pružala otpor, tako da je invazija protekla bez ljudskih žrtava. Tri dana kasnije, na američkoj televiziji NBC debituje sitkom „Prijatelji” (Friends).

 
Tema septembarskog broja, koji košta čak četiri nova dinara, jesu komunikacije! U Srbiji se sve više pričalo o tom čudesnom internetu, koji je u obliku akademske mreže trebalo da dođe i na naše obale. U međuvremenu, testiramo domaće i strane BBS (Bulletin board System) servise i programe za povezivanje na njih, donosimo kvalitetan savetnik za kupovinu modema i generalno filozofiramo na temu elektronskih komunikacija.

„Svetom igara” dominira fantastičan opis najbolje Star Wars igre u istoriji. TIE Fighter detaljno, na dve strane, secira Nikola Altiparmakov, autor sa najčudnijim prezimenom u istoriji SK, koje vuče korene od Turskog „Šestoprstić”. Pre nego što pitate, Nikoli nismo brojali prste, važno nam je bilo kakav je čovijek. Od ostalih igara, donosimo opise svih aktuelnih fudbalskih simulacija: Empire Soccer, Kick Off 3, FIFA International Soccer.

Broj 192, septembar 2000.

 
Šestog septembra, kompanija Bofors, legendarni (ujedno i poslednji) koncern za proizvodnju oružja u švedskom vlasništvu, prelazi u ruke američkog United Defense. Petnaestog septembra u Sidneju počinju poslednje Olimpijske igre u 20. veku. Dvadeset šestog septembra, grčki trajekt tone u blizini ostrva Paros, pri čemu gine 80 putnika, što se smatra najvećom pomorskom nesrećom u istoriji Grčke.

U broju nemamo dominantnu temu, već šaramo o svemu po malo. „Test drive” otvaramo testovima prvih GeForce 2 MX kartica, koje su napravile pravu post-3Dfx igračku revoluciju i podigle Nvidiju na pijedestal sa kojeg nikada nije sišla. Na testu imamo i Creative Nomad II, tada najpoželjniji MP3 plejer (sećate li se namenskih MP3 plejera?), a kao kuriozitet testirali smo Logitech Wingman Force Feedback Mouse - prvi miš sa force feedback motorima koji se pojavio na tržištu. Na žalost ili na sreću, taj koncept nije zaživeo.

 
U Svetu igara eksplozivno suočavamo Grand Prix 3 i F1 World Grand Prix (pobedio je GP3), a ovaj epski duel slede opisi Kiss: Psycho Circus, Heavy Metal F.A.K.K. 2, Submarine Titans, Warlords Battlecry, Bang! Gunship Elite i druge igračke sitnice. Malo se igralo tog septembra, više se politički previralo...

Broj 276, septembar 2007.

Šestog septembra, u vazdušnom napadu, Izraelsko ratno vazduhoplovstvo uništava sirijski nuklearni reaktor neposredno pred njegovo puštanje u rad. Sedamnaestog septembra, AOL (America OnLine), nekada najveći američki ISP, najavljuje restrukturiranje kompanije i fokus na posao sa oglašavanjem. Dvadeset četvrtog septembra, na televiziji CBS počinje sa emitovanjem TV serija „The Big Bang Theory”.

 
Megatestom svih raspoloživih varijanti Radeona HD 2600 otvaramo hardversku rubriku, a nastavljamo testovima raznovrsne opreme, među kojom se najzanimljivijom čine SATA DVD rezači. Zbogom ATA, kažemo u naslovu, i hvala ti! U rubrici „Internet” hvalimo (za promenu) telekom koji je najavio dupliranje linkova ka inostranstvu, što je za posledicu imalo dalje sniženje cena broadband pristupa i brže pakete za domaće klijente.

Broj od 150 strana, a svega nekoliko igara vrednih pomena... Srećom, tog septembra je izašao BioShock, koji nam se toliko dopao da smo ga stavili na naslovnu stranu, proglasili igrom meseca i najavili (takođe na naslovnoj) da se verovatno radi o igri godine. Tu su i opisi Splinter Cell: Double Agent, četvrte Splinter Cell igre i Armored Core 4, dok ostatak „Sveta igara” nije posebno impresivan.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama