PHONE ZONE
Motorola One Vision
Lav među gangsterima
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. jul 2019.

Motorolin novi telefon je, u nedostatku boljeg izraza, pravi flegšip među srednjacima. Za cenu od oko 300 evra Motorola One Vision nudi arsenal dobrih osobina koje kombinuje sa fensi izgledom, odličnom izradom i učešćem u Googleovom programu Android One.

Osnovni element vizuelne distinkcije ovog telefona jeste 6,3-inčni ekran u razmeri 21:9. Iako nije prvi telefon sa ovako „duguljastim” ekranom koji podseća na monolit iz Kjubrikove „Odiseje” (vlasnici tog trofeja su Sony Xperia 10 i 10 Plus), svakako je prvi koji je došao na naše tržište. Ekran je IPS tipa i umesto notcha ima rupu za selfi-kameru (punch hole) poput, recimo, poslednja dva flegšipa iz Honora ili Samsung Galaxy S10. Ova bioskopska razmera ekrana očigledno je namenjena gledanju filmova i uživanju u multimediji, ali je realno korisnija za čitanje lajne na Twitteru jerbo na ekran staje više postova. Korisnici sa dugačkim palcem, kao, recimo, ja, neće imati problema da koriste prečice ili elemente interfejsa s vrha ekrana, ali oni sa kraćim prstima moraće da prođu period navikavanja. Ekran ima izuzetno jako osvetljenje, tako da je čitljiv i po najvećoj podnevnoj jari usred leta.

Leđa Motorole One Vision su staklena i, kao i ekran, koriste Gorilla Glass (ne kažu koja verzija je u pitanju), dok je okvir plastičan. Ovo je ubedljivo najklizaviji telefon koji sam ikad uzeo u ruke, tako da je njegovo korišćenje bez zaštitne maske čisto provociranje fonocida. Srećom, u paketu se dobija providna silikonska obloga za leđa koja taj problem uspešno rešava. Telefon je, inače, splash resistant po standardu IP 52 - nije otporan na potapanje u vodu i ne možete ga koristiti u bazenu, ali mu neće ništa biti ako pokisne ili se oznoji na vašem tijelu dok trčite maraton.

U stomaku ove Motorole krije se čipset Exynos 9609 koji proizvodi Samsung i koji do sada, koliko mi je poznato, nije bio licenciran konkurenciji. Dopunjuju ga 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, što zajedno obezbeđuje glatke operacije, bez obzira na to za šta koristite telefon. Ovaj čipset ima približne karakteristike i snagu kao Qualcomm Snapdragon 710, što znači da ste mirni u pogledu igranja većine modernih 3D igara, čak i zahtevnih multiplayer pucačina poput Fortnitea ili PUBG-a. Doduše, dok te igre ne pečuju za format 21:9, igraćete se sa crnim ivicama sa leve i desne strane ekrana...

Jedan od glavnih reklamnih atributa ovog telefona jeste Android One, čista i nerafinisana verzija Googleovog OS-a bez bloatwarea i bez kastom proizvođačkih servisa koji rade u pozadini, što dodatno doprinosi performansama i manjoj potrošnji baterije. Jedini Motorolin dodatak OS-u jesu famozni „Motorola gestovi” kao što su protresanje telefona radi aktivacije kamere ili oštar pokret nadole koji pali blic u modu baterijske lampe. Motorola garantuje apdejte na dve nove verzije Androida u toku dve godine, kao i tri godine bezbednosnih pečeva - u ovom cenovnom rangu, ovakve garancije ne nudi apsolutno niko drugi! Čak i ako zanemarite sve ostalo, ovaj telefon bi vredelo kupiti samo zbog čistog OS-a i obećanja apdejta koji će stizati brže nego na modele drugih kompanija.

Odluku da kupe ovaj ili onaj model telefona korisnici, ipak, prevashodno baziraju na kvalitetu sistema kamera. Motorola One Vision koristi quad-pixel senzore (Sony IMX586) za primarnu i selfi kameru, koji kombinuju četiri piksela u jedan, a onda softverski biraju najbolji rezultat, kombinuju i interpoliraju, što daje manji šum i generalno jači brightness. Primarna kamera koristi optički stabilisani, 48-megapikselni senzor (f/1,7) u quad-pixel modu u kombinaciji sa bokeh senzorom od 5 megapiksela za portrete, čime se dobijaju vrlo kvalitetne fotke. U Motoroli ponajviše insistiraju na modu za noćno snimanje (i fotkanje u uslovima generalno slabog svetla), koji je zaista impresivan u kontekstu cene uređaja. Naravno, noćne fotografije koje napravite sa Huaweijem Mate 20 Pro i dalje će biti impresivnije i imaće manje šuma, ali s obzirom na to da se radi o duplo skupljem uređaju, ovo što nudi Motorola zaista je sjajno. Motorola ima sopstvenu aplikaciju za kameru, koja u sebi sadrži AI elemente tipa detekcije osmeha i druge forice. Vredi pohvaliti i mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji u 30 fps, što je prava retkost u ovoj klasi. Jedina stvar koja objektivno može da se zameri primarnoj kameri jeste nešto sporiji autofokus, mada to teorijski može da se ispravi softverskim putem.

Zbog štedljivog čipseta, dobre optimizacije i golog Androida, baterija od 3500 mAh u stanju je da izdrži čak i dan i po normalnog korišćenja. Uz telefon se dobija i brzi punjač snage 15 W, tako da je dopunjavanje baterije ekspresno. Od ostalih elemenata tu su 3,5 mm audio-konektor, FM radio, čitač otiska prsta na poleđini telefona i NFC modul. Mala digresija - plaćanje robe i usluga mobilnim telefonom funkcioniše i kod nas - svaki aparat koji prima beskontaktne kartice prihvatiće i plaćanje telefonom, naravno, uz odgovarajuću aplikaciju banke koja nudi tu uslugu, recimo, Rajfajzena. Motorola One Vision ima NFC, tako da vas ništa ne sprečava da se pankerišete u pekari i fascinirate prodavačicu Sanelu svojim neuromanserskim tehno-čarobnjaštvom.

Motorola One Vision trenutno je jedna od najboljih, ako ne i najbolja kupovina u cenovnoj klasi od 300 evra. Kod domaćih mobilnih provajdera za sada na ugovor može da se uzme kod MTS-a, a u planu su i drugi.


Operativni sistem:
Android 9.0
Dimenzije:
160,1 × 71,2 × 8,7 mm/180 g
Ostalo:
Exynos 9609 čipset (octa-core 2,2 GHz CPU + Mali-G72 MP3 GPU), 6,3” LTPS IPS LCD (1080 × 2520, 21:9 odnos stranica, 432 ppi, Gorilla Glass), 4 GB RAM, 128 GB interne memorije, microSD slot (hibridni slot), Bluetooth 5.0, A2DP, LE, EDR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, dual nano SIM, GSM/HSPA/LTE, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, USB-C 3.1, dvostruka primarna kamera: 48 MP (f/1,7, (wide), 1/2”, 0,8 µm, PDAF, OIS) + 5 MP (f/2,2, senzor dubine), Dual-LED dual-tone blic, HDR, panorama, 2160p@30 fps, 1080p@30/60 fps, selfi-kamera: 25 MP (f/2,0, 0,9 µm), 1080p@30 fps, NFC, FM radio, 3,5 mm audio-konektor, čitač otiska prsta na poleđini uređaja, Li-Po baterija 3500 mAh (brzo punjenje 15 W)
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 145061; Geekbench 4: 1607 (single-core), 5443 (multi-core)
Proizvođač:
Motorola
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama