TEST DRIVE
Epson EcoTank M2140
Kancelarijska kocka
Nikola JEVREMOVIĆ
1. jul 2019.

Uporna privrženost japanskog proizvođača štampačima koji „pljuckaju” dovedena je do nivoa da kvalitetom i brzinom štampe, bez problema mogu da se porede sa laserskom konkurencijom. Upravo jedan takav primerak imali smo prilike da testiramo ovoga puta. Višenamenski Epsonov ink-džet štampač oznake M2140 će, pored svoje osnovne funkcije, poslužiti i kao skener ili kompaktna kopir mašina za listove do maksimalnog A4 formata.

Monohromatski model dimenzija 35 × 37,6 × 30 centimetara neće zauzeti puno mesta na stolu, niti će svedenim dizajnom naružiti radni prostor. Kvalitet plastike od koga je kućište izrađeno ne može se naročito pohvaliti, mada je za cenovni rang (preporučeno je da to bude 340 evra) nezahvalno očekivati stameniju konstrukciju. Poklopac fioke za papir koja se nalazi u donjem delu štampača mori ista boljka. Neretko se dešavalo da pri zatvaranju „ne legne” iz prvog pokušaja, pa je nakon svakih 250 odštampanih/iskopiranih stranica (koliki je kapacitet skladišta) poželjan oprezniji pristup.

Uređaj se sa računarom povezuje isključivo putem USB porta. Izostanak podrške za Wi-Fi ili LAN samim tim ograničava njegovu funkcionalnost kao kancelarijske mašine, izuzev ako se ne iskoristi neki drugi način za povezivanje koji će mu podariti mrežne sposobnosti, poput povezivanja na ruter sa USB portom, na primer.

Nakon uobičajenih peripetija oko ažuriranja drajvera i pratećeg softvera koji je proizvođač ponudio, štampač je bio spreman za probu. Standardnim funkcijama (Copy, Quiet Mode, Settings, Maintenance, Scan) upravljate navigacionim tasterima na komandnoj tabli, pozicioniranoj na gornjem, „skenerskom” delu. Krasi je i prigodan LCD ekran dijagonale 1,44 inča. Interfejs je pregledan i jednostavan, te će se i korisnici koji nemaju preterano iskustva brzo snaći.

Štampač će iskopirati jedan primerak dokumenta za 11, odnosno 18 sekundi ukoliko je aktiviran ’Quiet’ režim. Valja napomenuti da su šarke od poklopca skenera fiksirane za podlogu, pa će neka knjižica ili iole deblji svežanj papira štrčati. Pojedinačne stranice su dakle, njegov fah.

Brzina kojom ovo Epsonovo čedo štampa stranice u rezoluciji od 1200 × 2400 tačaka po inču, ujedno je i njegov glavni adut. Samo 4,6 sekundi nakon što započne, sveže odštampana stranica spremna je za čitanje. Proizvođač se hvali da će u roku od jednog minuta M2140 isporučiti 20 stranica, što je za samo jednu više od rezultata koji smo mi zabeležili. Auto duplex takođe je podržan i (očekivano) štanca devet listova po minutu. Zasluge za ovakav učinak preuzima PrecisionCore glava, koju je Epson iz industrijskih štampača uspešno preneo u ove za svakodnevnu upotrebu.

Iako je reč o ink-džet štampaču, otisci nisu vlažni niti teški nakon što izađu iz sprave. Pigment mastilo bi po pravilu trebalo da umanji šanse za mrlje i obezbedi kakvu-takvu otpornost na kvašenje. U podešavanjima je moguće korigovati vreme sušenja mastila. Ink drying time ima tri opcije - standard, long i longer. Međutim, kako je pokazala naša precizna aparatura (čitaj: prst), mastilo je u sva tri slučaja bilo suvo. Verovatno bi ovakvo podešavanje došlo do izražaja nakon nešto dužeg korišćenja, mada je teško pretpostaviti da bi iko voljno aktivirao duže sušenje mastila, iz bilo kog razloga.

Providan rezervoar smešten je sa desne strane štampača i daje uvid u preostale zalihe. Kao što smo navikli od EcoTank modela, broj stranica koji može da se očekuje od jedne doze crnog mastila je i više nego korektan. Bočica od 120 mililitara (preporučena cena - 15 dolara), dovoljna je za šest hiljada stranica, odnosno dve hiljade ukoliko se za dopunu koristi ona od 40 mililitara.

Sabiramo utiske. M2140 za svoju klasu itekako zadovoljava kriterijume. Iako će ga zbog jednoličnosti povezivanja neke veće kancelarije zaobići, energetska efikasnost, jednostavno „tankanje” i izuzetno jeftin otisak svake pojedinačne stranice, svakako ga preporučuju za astale korisnika kojima prostor ili budžet ne dozvoljavaju da se razmahnu.


Rezolucija štampe:
1200 × 2400 tpi
Brzina štampe:
20 str/min
Kapacitet fioke:
250 listova (unutrašnja), 100 (listova spoljni nosač)
Rezolucija skenera:
1200 × 2400 tpi
Konekcija:
USB 2.0
Ostalo:
sistem za neprekidno napajanje mastilom (CISS)
Proizvođač:
Epson
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama