PHONE ZONE
Xiaomi Mi 9
Primamljiva ponuda
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. jun 2019.

Zacrtali ste sebi ovog leta kupovinu smartfona sa flegšip genima, ali u slamarici se mreška tek nešto više od pola sume potrebne za aktuelnu Apple, Samsung ili Huawei perjanicu? To nije problem, jer Xiaomi ima novog džokera za elitno društvo, koji uključuje vrhunske performanse, AMOLED ekran i ozbiljnu trostruku kameru, po ceni kojoj je teško odoleti.

Xiaomi Mi 9 je vrhunski uobličen i atraktivno dizajniran telefon u tankom stakleno-metalnom kućištu zaobljenih ivica sa ravnom prednjom i zadnjom površinom i preko potrebnom Gorilla Glass 6 zaštitom preko izrazito klizave površine. Uz uobičajene tastere na desnoj i Google Assistant dugme na levoj ivici, postoji još samo USB Type-C port, dok je analogni audio-priključak izostao (kao uteha poslužiće IR transmiter). Sa zadnje strane nalazi se izbočenje sa tri kamere, koje je prilično izdignuto, ali dobro zaštićeno safirnim staklom. Optički čitač otiska prsta je ugrađen u ekran i osetno je brži i precizniji u odnosu na starije modele. Mi 9 nije sertifikovan kao uređaj otporan na vodu i prašinu.

Kvalitet AMOLED ekrana tek neznatno zaostaje za panelima koje Samsung čuva za svoje perjanice; rezolucija je sasvim pristojna, dok je osvetljenje nešto slabije u odnosu na nove Galaksije. Tu su još i podrška za HDR sadržaje, kao i pregršt opcija za podešavanje kolorita i prikaza na always-on ekranu (signalizacija je upotpunjena majušnom LED lampicom). Snapdragon 855 sa šest gigabajta RAM-a svoj posao obavlja besprekorno, obezbeđujući tečno izvođenje svih operacija, zahtevnih igara (kojima pomaže i naročit turbo režim) i kompleksnih funkcija kamere, uz štedljivu potrošnju. Autonomija je vrlo dobra (dan do dan i po), dok brzi punjač od 18 vati munjevito vraća potrebnu energiju - od „nula do fula” potrebno je tek nešto više od jednog sata.

Kombinacija tri moćna foto-aparata je šlag na torti: primarni senzor (Sony IMX586, nama poznat iz Honora View 20) snima u 48 megapiksela, telefoto senzor ima 12 megapiksela i dvostruko optičko uvećanje, dok ultrawide kamera koristi senzor od 16 megapiksela (Sony IMX481) i pokriva ugao od 117 stepeni, a omogućava i odlične makrofotografije. Laserski fokus, HDR i AI funkcije dodatno olakšavaju put do idealnog snimka, pa ni izbirljivi korisnici neće imati šta da zamere (DxOMark skor je 112). U domenu videa primećuje se izvestan zaostatak u odnosu na konkurente - ne postoji optička stabilizacija (elektronska zato funkcioniše odlično), zvuk nije najboljeg kvaliteta, a ne postoji ni mogućnost promene aktivne kamere u toku snimanja.

Na softverskom planu uglavnom sve funkcioniše dobro (naročito uz POCO Launcher), ali još uvek postoje problemi sa notifikacijama koje nestaju sa vrha ekrana, face unlock opcijom koja je dostupna samo u određenim regionima, nametljivim reklamama koje iskaču kao čupavci iz kutije na svakom koraku, a postoji i potreba za doradom softvera za obradu fotografija u noćnom režimu. Svi ti nedostaci ipak ostaju u senci neverovatnih prednosti kojima Xiaomi Mi 9 sa lakoćom osvaja naše tople preporuke.


Operativni sistem:
Android 9.0
Dimenzije:
157,5 × 74,7 × 7,6 mm / 173 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 855 čipset (7 nm, Octa-core, 1x2,84 GHz Kryo 485 C+U + 3x2,42 GHz Kryo 485 CPU & 4x1,8 GHz Kryo 485 CPU +Adreno 640 GPU), 6,39” Super AMOLED (1080x2340, 19,5:9, 403 ppi), 6/8 GB RAM-a, 64/128 GB interne memorije, Corning Gorilla Glass 6, Bluetooth v5.0 A2DP/LE/aptX HD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE, IC, NFC, USB Type-C 1.0, trostruka primarna kamera: 48 MP (f/1.8) + 16 MP (širokougaona, f/2.2) + 12 MP (telefoto 2x, f/2.2), 2160p@60 fps, 1080p@960 fps, selfi kamera: 20 MP (f/2.0), 1080p@30 fps, dual nano SIM, Li-Po baterija 3300 mAh, brzo (27 W) i bežično punjenje (20 W)
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 371942; Geekbench 4: 3466 (Single-Core), 10963 (Multi-Core)
Proizvođač:
Xiaomi
Kontakt:
Vip mobile
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama