TEST DRIVE
Thermaltake Commander C32
Oka tvoja dva, šarena
Danilo LUKINOVIĆ
1. maj 2019.

Kao što znamo, kod proizvođača je trend da se delimično ili potpuno zatvara prednja stranica kućišta, čime se drastično ograničava protok vazduha (a komponentama i dalje treba hlađenje). Na sreću, na tržištu postoje i vizuelno ne toliko atraktivni modeli koji ovu potrebu rešavaju na tradicionalni način - velikim otvorima. Cela Commander serija kućišta kompanije Thermaltake bazirana je na ovom „konceptu”, uz dodatak dva ventilatora prečnika 200 milimetara zadužena za generisanje promaje unutar kućišta. Kućišta su manje-više identična i razlikuju se samo drugačijom stilizacijom agresivne prednje maske. Nama se na testu obreo model C32 koji, subjektivno, možda čak i izgleda najbolje u seriji.

Pomenuta maska je izrađena od dobro obrađene plastike i uokviruje veliku metalnu mrežu kroz koju vas gledaju dva raznobojna oka (RGB LED ventilatori). Kompletan I/O panel je na gornjoj strani i sadrži samo dva USB porta ali, na sreću, izvedena po novom 3.0 standardu. Tu su i neizbežni audio-konektori, tasteri za uključivanje i resetovanje, kao i taster za kontrolu raznobojnog osvetljenja prisutnih ventilatora. Moramo da uputimo zamerku tasterima za uključivanje i reset jer su tvrdi, sa mikroprekidačima, tako da je njihova dugovečnost upitna. Prednja maska i bočna stranica od par kilograma stakla jedini su delovi koji privlače pažnju, a ostatak je jednostavni limeni kvadar. Kao i na većini modernih kućišta, i ovde je primenjena „crna magija” pažljivog savijanja i mestimičnog dodavanja veoma tankog lima, tako da, i pored „mršave” osnove, konstrukcija stoji stabilno, dovoljno je čvrsta i svi limovi su pažljivo obrađeni. Dodatnoj stabilnosti doprinose i velike stope sa gumenim ulošcima.

Prostor je izdašan i veoma dobro osmišljen za Midi-Tower kućište. Naravno, unutrašnji prostor je „rupa” podeljena limom koji odvaja prostor za smeštaj napajanja od osnovnih komponenata. Doduše, C32 se razlikuje od većine sličnih kućišta dodatnim prostorom za ventilatore i radijatore, dobijenim skraćivanjem lima koji deli unutrašnji prostor i uklanjanjem tradicionalnog kaveza za hard-diskove.

Svi koji su se zabrinuli za svoje terabajte mogu da odahnu. Proizvođač je postavio četiri metalna nosača za uređaje za skladištenje podataka (dva za uređaje formata 2,5 inča i dva za oba formata) iza nosača matične ploče i u dnu kućišta je još jedan koji podržava oba formata. Ovime se dobija mnogo više mesta za manipulaciju kablovima i komponentama eventualnog vodenog hlađenja, bez gubljenja prostora za skladištenje. Kad već pominjemo manipulaciju kablovima, otvori za sprovođenje kablova su dovoljno veliki i dobro raspoređeni, a prostora između nosača matične ploče i bočne stranice ima dovoljno za povezivanje svih uređaja koje možete da smestite u ovo kućište. Otvor za lakšu montažu backplatea procesorskog hladnjaka takođe je dovoljno veliki za sve modele na tržištu. Ovde ćete naći i jednostavan hub za RGB ventilatore. Mogu da se povežu ukupno tri ventilatora sa RGB osvetljenjem, ali se na kontrolnoj jedinici nalazi i još jedan tropinski konektor za „obične” ventilatore. Dimenzije kućišta omogućavaju ugradnju grafičke karte dužine 310 milimetara, čak i sa radijatorom i rezervoarom. Ukoliko se odlučite da mašinu hladite vazduhom, prostor se povećava do mamutskih 400 milimetara. Situacija je jednako dobra i sa prostorom za „tornjeve” za hlađenje procesora - maksimalno 180 milimetara. Kućište je fabrički spremno za vertikalnu „prezentaciju” grafičke karte, ali dolazi bez adaptera potrebnog za to.

Thermaltake Commander C32 i cela serija kojoj ovo kućište pripada omogućavaju ozbiljno hlađenje. Tri ugrađena ventilatora (dva prečnika 200 i jedan prečnika 120 milimetara) bez problema će praviti dovoljno promaje čak i za overklokovanu konfiguraciju. Ipak, ako želite da dodatno poboljšate mogućnosti hlađenja, možete da dodate još dva ventilatora ispod gornje stranice. Fizički je moguća ugradnja jednog ventilatora prečnika 200 milimetara na ovom mestu, ili dva, ukoliko vam ne smeta da se nalaze van kućišta, ali je proizvođač predvideo ugradnju „klasičnih” ventilatora prečnika 120 ili 140 milimetara.

Ovo je jedno od retkih kućišta u koje bez većih problema može da se ugradi vodeno hlađenje sa tri radijatora. Iza prednje stranice ima mesta za radijator širine 360, 280 ili 240 milimetara, ispod gornje za 280 ili 240, a na zadnjoj za 120/140. Upitna je korist poslednjeg, malog radijatora u ovoj kombinaciji, ali vodeno hlađenje i pravite zato što „vam se hoće i može”.

Serija Commander kućišta je nedavno predstavljena (ovogodišnji CES) i predstavlja pravo osveženje. Ovi modeli spadaju među najupotrebljivije za ozbiljno hlađenu mašinu u relativno kompaktnom pakovanju. Dobro organizovan prostor, dva ventilatora prečnika 200 milimetara sa RGB osvetljenjem i stranica od kaljenog stakla moraju da se plate, pa se cena ovog modela kreće oko 12.000 dinara. Voleli bismo da vidimo nešto solidniju „limariju” u ovom cenovnom rangu, ali to može da se zavede pod „traženje dlake u jajetu”.


Osnovno:
3 × 3,5” ili 2,5”, 2 × 2,5”, 2 × USB 3.0, audio-konektori
Ventilatori:
2 × 200 mm, 1 × 120 mm, mogućnost zamene 1 × 200 mm sa 3 × 120 mm ili 2 × 140 mm i ugradnje još 2 × 120/140 mm ispod gornje str.
Ostalo:
ATX / Micro-ATX / Mini-ITX, filter za prašinu na prednjoj i metalna mrežica iznad gornje stranice i ispod napajanja, bočna stranica od kaljenog stakla, kontroler RGB osvetljenja
Proizvođač:
Thermaltake
Kontakt:
KimTec
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama