INTERNET
Zakonodavstvo i bezbednost
Internet policija
Srđan BRDAR
1. maj 2019.

Internet, sajber ili visokotehnološki kriminal predstavlja ogroman problem modernog društva sa kojim će se pre ili kasnije susresti većina ljudi. Šansa da postanete žrtva visokotehnološki nastrojenih kriminalaca se znatno povećava ako svoje poslovne poduhvate, delom ili u celini, obavljate putem interneta. Pošto smo o kriminalnim opasnostima koje vrebaju sa interneta i ugrožavaju vašu bezbednost pisali više puta, odlučili smo da napišemo kratak vodič kroz naše zakonodavstvo i ukažemo vam na adrese nadležnih kojima se možete obratiti ako ste bili žrtva sajber kriminalaca.

Koga pozvati kada ste žrtva sajber kriminala i kratak opis zakonodavstva Srbije

Slovo zakona

Visokotehnološki kriminal je definisan kao vršenje krivičnih dela kod kojih se kao objekat ili sredstvo izvršenja krivičnih dela javljaju računari, računarski sistemi, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi proizvodi u materijalnom ili elektronskom obliku. Tako da slobodno možete smatrati da ako je nešto na internetu meta ili sredstvo izvršenja krivičnog dela, spada u visokotehnološki kriminal i jurisdikciju institucija navedenih dalje u tekstu.

Republika Srbija je donela zakonske akte koji normiraju visokotehnološki kriminal i određuju ustanove nadležne za sprovođenje tog zakona. Krivična dela koja se izvršavaju na internetu su regulisana Krivičnim zakonikom Republike Srbije, poglavito u glavama 20, 21, 22 (krivična dela protiv intelektualne svojine, krivična dela protiv imovine i krivična dela protiv privrede) Zakonika. U glavi 14, krivična dela protiv slobode i prava čoveka i građanina, pokrivaju se stvari poput nedozvoljenog fotografisanja i objavljivanja fotografija, što je generalno često krivično delo koje se vrši preko interneta, potom neovlašćenog snimanja i prisluškivanja, neovlašćenog prikupljanja podataka i proganjanja koje progonitelji vrše i preko interneta. Nadležnost državnih organa po pitanjima visokotehnološkog kriminala reguliše „Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala” koji je usvojen 2005. i dopunjen 2009. godine.

Who you gonna call...

Pri ministarstvu unutrašnjih poslova u okviru Uprave kriminalističke policije, u sklopu Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, formirano je Odeljenje za borbu protiv visokotehnološog kriminala, koje se bavi suzbijanjem visokotehnološkog kriminala. Kontakt informacije možete pronaći na stranici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (is.gd/vhGyej). Za procesuiranje krivičnih dela visokotehnološkog kriminala je nadležno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za teritoriju Republike Srbije, Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (www.beograd.vtk.jt.rs) kojim rukovodi posebni tužilac za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Ako sumnjate da ste bili žrtva ili svedok visokotehnološkog kriminala, možete kontaktirati obližnju ispostavu policijske uprave kako bi vas posavetovali i uputili, ili direktno Službu za borbu protiv organizovanog kriminala ili Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, lično, telefonskim ili elektronskim putem. Na sajtovima pomenutih institucija se nalaze sve kontakt informacije, kao i niz dodatnih informacija o radu tih službi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u saradnji sa Ministarstvom nauke, prosvete i tehnološkog razvoja i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija sa ciljem zaštite dece na internetu organizovalo obimnu kampanju „Pametno i bezbedno”, čije ste spotove mogli zapaziti na javnom medijskom servisu - Radio-televiziji Srbije. Ova obimna i pohvalna akcija, pored edukativnog sadržaja, funkcioniše u sistemu državnih organa, te pruža mogućnost prijave nepoželjnog sadržaja na sajtu kampanje (www.pametnoibezbedno.gov.rs), dok se za sve dodatne informacije o bezbednosti dece na internetu i samoj kampanji možete informisati i pozivom na broj 19833.

Bolje znati mnogo i često

Neinformisanost i neznanje su bitni razlozi zbog kojih sajber kriminalci često prolaze nekažnjeno, tako da nemojte oklevati ako ste bili žrtva ili svedok činjenja krivičnih dela visokotehnološkog kriminala, pošto postoje nadležni organi kojima se možete obratiti za pomoć. Imperativ je da se, nevezano za bilo kakav događaj na internetu zbog koga se osećate kao žrtva, upoznate sa relativnim zakonodavstvom naše zemlje, kako biste znali vaša prava i obaveze. Dobro poznavanje pravnog sistema zemlje je po našem mišljenju jedna od osnovnih građanskih dužnosti. Država u kojoj svi odlično poznaju zakone je mesto u kome je manje verovatno da će se neko izvući sa njihovim kršenjem. Nadamo se da će vas naš kratki osvrt na tematiku potaći na dalje informisanje. Nismo hteli detaljnije da ulazimo u pojedinosti zakonske regulative pošto je Krivični zakonik informativno, interesantno i lako razumljivo štivo i bez našeg tumačenja, dok će u slučaju pretrpljenog kaznenog dela navedene službe i institucije bolje znati da vas upute u detalje postupka i nadležnosti. Informišite se i budite na oprezu prilikom svakog korišćenja interneta, pošto vam, zbog prirode nekih krivičnih dela, međunarodnih pitanja jurisdikcije i ostalih otežavajućih okolnosti, u nekim slučajevima ne mogu pomoći ni stručni ljudi iz naših organa reda i pravosuđa.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama