VREMENSKA MAŠINA
Od Pulp Fictiona do Tiberum Warsa
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. maj 2019.

Broj 116, maj 1994.

Prvog maja, u trci na stazi u Imoli (Italija), gine Airton Sena, trostruki šampion Formule 1. Šestog maja, nakon sedam godina rada i 15.000 radnika koji su uzeli učešća u kopanju, posao na bušenju tunela ispod Lamanša konačno je priveden kraju. Desetog maja, Nelson Mendela postaje prvi crni predsednik Južnoafričke republike. Dvadeset trećeg maja, film Pulp Fiction osvaja Zlatnu palmu u Kanu.

 
Tema majskog broja su „zvuci iz mašine” - nakon više od pola decenije multimedijalne prevlasti Amiga platforme, PC polako postaje dominantna sila na ovom polju. Kroz seriju tekstova na razne teme, od elektronske muzike, preko prikaza najpopularnijeg softvera za obradu zvuka, do uporednog pregleda audio-kartica za PC, bavimo se svim aspektima amaterske i profesionalne obrade zvuka uz pomoć računara. U rubrici „Test drive” predstavljamo nekoliko modema brzine 14.400 koji su mogli da se kupe na našem tržištu - tada su ih svi zvali „Fax modemi” zbog revolucionarne mogućnosti emulacije „prave” i skupe faks mašine.

Prvi deo ovomesečnog SK-a je bio ZOMG, ali je „Svet igara” bio prilično MEH. Osim epohalnog kaubojskog šutera MadDog McCree, ni jedna druga igra nije izdržala surovi test vremena.

Broj 188, maj 2000.

 
Prvog maja premijerno je prikazan film Gladijator sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi i u režiji Ridlija Skota. Petog maja, nakon perioda virtuelne „gestacije” na Filipinima, kompjuterski virus ILOVEYOU počinje ubrzano da se širi svetom. Desetog maja, Indija dobija svog milijarditog stanovnika, devojčicu Astu, rođenu u Nju Delhiju.

„Da li postoji elektronska trgovina u Jugoslaviji? Naravno!”, kaže autor teksta u rubrici internet@sk.co.yu, u kome se bavimo začecima internet prodaje na ovim prostorima. U rubrici „PD kutak” pišemo o web browseru Netscape 6, pitajući se da li se konačno pojavio dostojan takmac Microsoftovom Internet Exploreru. Na istoj strani imamo i kraći prikaz YuBrowsera 1.0, koji je samostalno razvio domaći autor Predrag Damjanović.

 
Svako ko je video „Svet igara” iz maja 2000. rekao je - uuu bre, kakav „Svet igara”! Igra meseca je fantastični StarLancer, jedno od poslednjih ostvarenja Krisa Robertsa pre upuštanja u višegodišnju hibernaciju. Tu su i opisi Thief 2: The Metal Age, Soldier of Fortune, Star Wars: Force Commander, Star Trek Armada i Majesty, a posebno slastan jeste uporedni test tri helikopterske simulacije, Comanche/Hokum vs Ka-52 Team Alligator vs Gunship!

Broj 272, maj 2007.

Dvanaestog maja, na 52. takmičenju za pesmu Evrovizije u Helsinkiju, Marija Šerifović uzima prvo mesto pesmom „Molitva”. Devetnaestog maja, Blizzard Entertainment najavljuje StarCraft II, verovatno najočekivaniji nastavak u istoriji igračkih nastavaka. Dvadeset trećeg maja, Specijalni sud u Beogradu doneo je presudu dvanaestorici prvooptuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

 
U poslednjoj godini pre globalne ekonomske krize svega je bilo u izobilju, pa i strana - Svet kompjutera je tada izlazio na izdašnih 148 strana. Dominantne su bile kompjutersko-komercijalne teme - u rubrici „Primena” pišemo o visokotehnološkom šopingu, konkretno, o interaktivnoj kupovini preko izloga. „Test drive” je ipak najnafilovaniji materijalom, jer je PC scena još uvek bila u vrtoglavom usponu. U internet rubrici i tekstu naslovljenom „Virtuelni gazda - neka drugi rade za vas” premijerno predstavljamo Google AdSense API, bez kojeg moderni internet ne bi bio moderan.

Igra meseca je Command & Conquer 3: Tiberium Wars, koji smo godinama čekali kao ozebli sunce, ali koji je ipak malčice podbacio. Pišemo i o Virtua Tennis 3, TMNT, UFO: Afterlight, Earth Defence Force 2017... Sočan „Svet igara”, ne?


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama