TEST RUN
Publii 0.33
Čisto i sa stilom
Gordana RADOVIĆ
1. april 2019.

Ovaj program nudi još jedan način da stignete do željenog izgleda sajta, a da ne morate da znate programiranje. Ukoliko ipak znate da programirate, nije na odmet jer ovaj program pruža i mogućnost ubacivanja HTML elemenata i uređuivanja CSS-a po vašem ukusu.

Pre svega autore programa hteli smo da pohvalimo za brzu i laku instalaciju, a nakon pokretanja i za čist i jednostavan interfejs. Čitava priča orjentisana je ka kreiranju web sajtova koji treba da budu blogovi. I ukoliko je to upravo ono što vam treba, vrlo brzo ćete dobiti sajt. Ukoliko već imate i domen i hosting na koji možete to i da okačite - Publii će vam i u tome pomoći.

Treba vam, dakle, ili http adresa ili lokalni folder na vašem računaru. Ako se odlučite za potonju opciju, Publii će vas ljubazno obavestiti da u tom slučaju morate sami, ručno da uploadujete sajt kada bude završen. Trik je u tome što blogerski sajtovi svakog dana, a ponekad i više puta dnevno, bivaju updateovani, dodaje se nekoliko ili više članaka tokom jednog dana, pa je tako za korisnika lakše i bolje da sve uploaduje odmah direktno na server. Međutim, ukoliko to korisnik ne želi iz bilo kog razloga, Publli ostavlja i mogućnost čuvanja sadržaja na hard-disku. Uvek možete da izaberete oboje, tj. da Publii uploaduje podatke direktno na server, ali i da obavi snimanje backup kopije na hard-disku.

Da biste počeli da oblikujete sajt, prvo treba da odaberete temu. Nekoliko tema je već smešteno u Publii po defaultu, ali ukoliko vam nijedna ne odgovara, još tema možete pronaći na sajtu i preuzeti ih. Teme koje smo mi koristili i isprobavali bile su besplatne, ali ima i onih koje nisu, pa vi izaberite po svojoj meri. Jednom kada izaberete temu vrlo lako možete da joj menjate boje, uređujete koliko postova odjednom će se prikazivati, koliko autora i šta će se sve prikazivati u okviru jednog posta. Kada ste to obavili, potreban vam je meni. Meni se dodaje jednostavnim dodeljivanjem imena i linkova, a na sličan način možete da gradite i podmenije.

Blog postovi se uglavnom sastoje od slika i teksta, pa su se autori pobrinuli da pisanje i dodavanje slika bude krajnje jednostavno. Kada završite, potrebno je samo da sačuvate svoj rad i da sinhronizujete sve sa serverom. Kako se postovi budu gomilali tako ćete videti kako se sajt oblikuje i postaje organizovan u skladu sa vašim početnim podešavanjima. Sve teme koje smo isprobali bile su svetle, čiste i odlično organizovane, kako sa dizajnerske tako i sa funkcionalne tačke gledišta.

S druge strane, ako ste skloni da malo više uređujete i preuređujete, onda ćemo vam skrenuti pažnju na odeljak Tools, gde ćete se sresti sa sedam opcija, a sve se tiču naprednijeg uređivanja sajta. To je mesto za naprednije korisnike, koji barataju ne samo programiranjem nego i svim ostalim delovima brige o web sajtu. Ovde možete pronaći način da ubacite svoje HTML i CSS kodove, ali ne i da ubacite nešto kompleksnije od toga, recimo malo JS koda koji bi čitavu stvar učinio još zanimljivijom i sajt funkcionalnijim. Na kraju dana, Publii ipak jeste program za kreiranje statičkih sajtova.

Sem HTML-a i CSS-a, u odeljku Tools pronaći ćete i opcije za bekapovanje, dodavanje posebnih fajlova u root folder, pa čak i opciju kojom u Publii možete da importujete WordPress sajt. Ova opcija je još uvek eksperimentalna, pa tvorci programa ne preporučuju da se suviše oslanjate na nju.

Pogledavši sve dostupne opcije moramo da priznamo da je Publii ostavio prilično dobar utisak na nas. Kako nam se na početku činilo da je on namenjen potpunim početnicima, malo smo zagrebali ispod površine i ispitali sve opcije i došli do zaključka da je to istina samo za najrudimetarnije stvari. Ipak, morate imati bar neka osnovna znanja za pokretanje sajta prosečnog kvaliteta.


Tip:
web dizajn
Potrebno:
Windows, Linux, macOS
Veličina:
384 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
getpublii .com
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama