TEST DRIVE
PowerColor Red Devil Radeon RX 590 8GB
Paklena igračka
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. februar 2019.

U prošlom broju smo predstavili stari/novi model Radeona pod oznakom RX 590, koga je u gotov proizvod uobličila kompanija XFX. Sada je na redu model koji proizvodi PowerColor, čiji su proizvodi oduvek bili među najpristupačnijim Radeonima, uz pristojne hardverske karakteristike.

Za one koji su možda propustili detalje vezane za Radeon RX 590, podsetimo da se radi najjačem modelu Polaris generacije, koji zapravo predstavlja usavršenu verziju RX 480/580 modela, sa višim radnim taktom i grafičkim čipom proizvedenim u proizvodnom procesu od 12 nanometara. Ostale karakteristike su nepromenjene, pa se novi GPU, kodnog naziva Polaris 30 XT, sastoji od 36 Computing Units, od kojih svaka raspolaže sa 64 shader procesora, što ukupno čini 2304 šejderska procesora. Pored šejderskih jedinica, GPU čine i 144 teksturne i 32 rasterske jedinice, a sve to potpomognuto je 256-bitnom magistralom i video-memorijom kapaciteta osam gigabajta, dok se modeli sa dvostruko manje memorije neće proizvoditi.

Model koji proizvodi PowerColor nosi oznaku Red Devil Radeon RX 590 8GB. Ovako zvučan naziv trebalo bi da asocira na hardver đavolski dobrih karakteristika i performansi. A da li je baš tako? Na prvi pogled, kartica deluje prosečno. Upadljiva je nesvakidašnja proporcija dužine štampane ploče i debljine kulera, pa Đavolak izgleda malo nezgrapno i bucmasto sa kulerom koji zauzima puna tri slota uz dužinu od oko 25 santimetara. Mimo toga, na zadnjoj strani dominira crni backplate sa upadljivim simbolom pentagrama. Osim simbolične, backplate nema nikakvu praktičnu svrhu, jer se sa zadnje strane kartice ne nalaze komponente kojima je potrebno hlađenje, a prosečna dužina štampane ploče, takođe, ne zahteva njegovu upotrebu. Zato pomenuti backplate odlično zadržava višak toplote i čini da se kartica bespotrebno dodatno zagreva.

Kada smo se već dotakli zagrevanja, pomenimo i performanse kulera. Ne znamo da li je situacija takva da bi doprinela paklenoj atmosferi, ali Red Devil je ili đavolski bučan ili pakleno vreo. Izbor je na korisniku, a moguće ga je obaviti uz pomoć prekidača za izbor BIOS-a, kojim se stavlja u pogon jedan od dva predefinisana profila - performance ili silent. U prvom slučaju, GPU uglavnom neće prelaziti 70 stepeni, barem u ovim zimskim danima, ali će zato ventilatori korisniku pružiti pravu zvučnu torturu. Da li su za to krivi kuglični ležajevi ili konstrukcija krilaca ventilatora, u to već nismo sigurni, ali je kombinacija takva da je zvuk koji nastaje tokom rada vrlo glasan i iritantan. Čak ni turbinski ventilatori, koji po pravilu važe za bučne, nisu na nivou ovih koji hlade Đavolka. Godinama se nismo susreli sa toliko bučnom karticom, pa zbog toga u ovolikoj meri skrećemo pažnju na taj detalj. Silent profil je već mnogo prijatniji uhu, ali tada kartica radi na nekoliko desetina nižem taktu uz temperature koje su ponekad i za desetak stepeni više, što je druga krajnost.

Naponska sekcija nije naročito ubedljiva za karticu čiji je TDP deklarisan na 225 vati i sastoji se od 6+1 konfiguracije. Ugrađene komponente spadaju u prosečne, pa se i zbog toga poprilično zagrevaju, dok su zavojnice sklone pištanju, koje, doduše, nije naročito izraženo ili se makar ne čuje od bučnih ventilatora.

Overklok je moguć i naš primerak se pokazao sposobnim za koju desetinu preko 1600 megaherca, ali kako rashladni sistem nije na nivou ni fabričkog takta, u slučaju overkloka buka postaje toliko nesnosna da će vam samo jake i glasne slušalice spasti živce i sluh.

O performansama RX 590 modela smo detaljnije pisali u prethodnom broju, a rezultati su vidljivi u tabelama. Za 1080p rezoluciju, ovi Radeoni su više nego dovoljni, dok se sasvim solidno snalaze i u 1440p uz neke kompromise sa izborom nivoa detalja. RX 590 je generalno brži u odnosu na glavnog konkurenta GeForce GTX 1060 6GB u većini naslova. Razlika je uglavnom na nivou jednocifrenog broja procenata, bez obzira na rezoluciju, ali je tu. Zaključak i dalje ostaje isti: vredi li par frejmova razlike skoro duplo više potrošnje struje, žestokog zagrevanja i popriličnog nivoa buke? Na pragu premijere nove generacije srednje klase GeForcea, RX 590 sve manje deluje kao isplativa kupovina, osim ukoliko mu se cena znatno ne sroza. Čak i tada, Red Devil je verovatno najlošiji među RX 590 karticama i trebalo bi ga zaobići ukoliko cenite sopstveni sluh.

Rezultati testova
Futuremark 3D Mark
3DMark 11, Extreme [score]5224
3DMark (2013) - Fire Strike, Extreme [score]7114
Unigine Heaven
1080p, Ultra, Tesselation extreme [score]2285
1080p, Ultra, Tess. extr. [min/avg/max fps]29 / 91 / 206
1440p, Ultra, Tesselation extreme [score]1392
1440p, Ultra, Tess. extr. [min/avg/max fps]24 / 55 / 119
Unigine Valley
1080p, Ultra quality [score]4562
1080p, Ultra quality [min/avg/max fps]43 / 109 / 159
1440p, Ultra quality [score]2792
1440p, Ultra quality [min/avg/max fps]34 / 67 / 117
Unigine Superposition
1080p High preset [score]6594
1080p High preset [min/avg/max fps]42 / 49 / 59
1080p Extreme preset [score]2859
1080p Extreme preset [min/avg/max fps]17 / 21 / 25
4K Optimized preset [score]3932
4K Optimized preset [min/avg/max fps]25 / 29 / 37

PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama