TEST RUN
Adobe CC 2019
Nova garnitura
Gordana RADOVIĆ
1. januar 2019.

Kada god bismo vam predstavljali neki softver za grafički dizajn ili foto-editing, poredili bismo ga sa Adobeovim predstavnicima. Ovoga puta izabrali smo upravo Adobeove programe za predstavljanje, pa nemamo drugog izbora sem da ih poredimo sa njima samima, odnosno da vidimo šta je to novo i poboljšano u odnosu na ranije verzije. Iako smo u više mahova cenu ovih proizvoda uzimali kao manu, jer su dosta skuplji u odnosu na konkurente, sasvim smo sigurni da, bez obzira na sve, Adobe zaslužuje svu našu i vašu pažnju, a ukoliko je to finansijski izvodljivo - i mesto na računaru.

Nedavno je Adobe izbacio nove verzije za skoro sve pripadnike svoje grafičke porodice, kojih u ovoj verziji ima čak dvadeset jedan. Neki od ovih programa su čak i besplatni, a neki se pojavljuju prvi put ove godine. Bilo da ste korisnik od ranije ili ne, sada kada su izašle nove verzije, imate pravo na sedam dana probnog perioda za svaki od programa na spisku. Sve aplikacije uključene su u Creative Cloud, preko kojeg imate odličan pregled koji programi su updateovani, koji ne, a koji su besplatni.

Pre nego što se upustite u download ili u update, morate da znate za neke začkoljice kada je u pitanju sistemska zahtevnost. Naime, gotovo svaki od dostupnih programa ima svoj set preferiranih sistema. Postoji neka osnovna tendencija, a to je da svi programi rade na 64-bitnom Windowsu 10 (traži se verzija 1703). 64-bitni Windows 7 je drugi po zastupljenosti, dok je Windows 8.1 nepoželjan - svega nekoliko programa je predviđeno da radi na ovom sistemu. Korisnike Mac računara zanimaće da moraju imati bar Sierra verziju OS-a (10.12) da bi većina Adobe programa radila.

Kako čitav paket ima preko 20 programa, mi se ovom prilikom nećemo upuštati u analizu svih aplikacija, ali smo za vas odabrali nekoliko čije smo novitete isprobali i želeli da podelimo sa vama.

Photoshop CC 2019

Od svih programa koje Adobe razvija, Photoshop je verovatno najpoznatiji pa je jednostavno nekako bilo i prirodno početi od njega. Na prvi pogled nećete primetiti nikakve promene sem nove slike dok se program učitava, jer se interfejs nije nimalo izmenio. Međutim, tu su neki zanimljivi noviteti i olakšice u radu. Od noviteta u odnosu na prethodnu, prošlogodišnju verziju, prvo bismo pomenuli opciju brisanja likova i objekata sa fotografije, što je i ranije bilo izvodljivo, ali sa mnogo više muke i neophodnog predznanja. Sada je dovoljno samo da grubo Select alatkom označite objekat koji želite da uklonite sa slike, a zatim odaberete Content Aware Fill iz Edit padajućeg menija. Ova opcija je mnogo preciznija i mnogo više „razmišlja” dok popunjava piksele koji nedostaju u poređenju sa običnom Fill opcijom koja je bila dostupna u ranijim verzijama. Ukoliko, ipak, niste u potpunosti zadovoljni dobijenim rezultatom, novi Photoshop nudi mogućnost da dodate piksele koje treba da uzme u obzir tokom popunjavanja, ali i da zanemari one delove koji nikako ne treba da utiču na taj proces.

Još jedan novitet je alatka u Toolboxu koja se zove Frame Tool. Kako joj i naziv kaže, koristi se za postavljanje ramova za slike. Najveću primenu će svakako pronaći u grafičkim projektima koji sadrže tekst i slike, a kod kojih te slike treba lako da se zamene, bez uticaja na njihove koordinate, proporcije i veličinu. Nakon ubacivanja fotografije u ram, Photoshop nam ostavlja mogućnost naknadnih izmena i to dvojako: možete editovati veličinu i poziciju rama zajedno sa slikom, a možete editovati i samu sliku unutar rama.

Kada su olakšice u radu u pitanju, prvo ćemo pomenuti izmenjen Undo. Do sada je pritiskanje kombinacije tastera ’Ctrl+Z’ moglo da vas vrati samo jedan korak unazad, dok ste morali da pritisnete ’Ctrl+Alt+Z’ ako ste hteli da se vratite nekoliko koraka unazad. Sada je to konačno zamenjeno, tako da će vas ’Ctrl+Z’ vratiti unazad koliko god koraka vi smatrali da je neophodno. Mala izmena, ali vrlo vredna.

Sledeća olakšica u radu obradovaće korisnike koji imaju monitore visokih rezolucija. Ti korisnici su imali prilike da primete da su slova u interfejsu, a naročito kod dokovanih opcija s desne strane poput layera i akcija, izuzetno sitna, tako da je često bilo naporno za oči čitati šta piše. U isto vreme, ikonice u Toolboxu su toliko sitne da je teško razlikovati ih. Srećom, autori su se dosetili da ipak izađu u susret umornim očima. Sada postoji opcija u meniju Preferences koja ne samo da povećava font u interfejsu, već povećava i ikonice u Toolboxu kako bi sati provedeni pred ekranom bili manje naporni.

Kad smo kod ikonica, u ovoj verziji možete pronaći i novu, sa sličicom kuće. Ta ikonica vas vodi nazad na Home ekran. Naime, u ranijim verzijama ekran koji biste videli na početku, odmah po otvaranju programa, sadržao bi sve nedavno otvorene programe i fotografije. Međutim, kada odaberete jednu od ponuđenih opcija, više niste mogli da se vratite na Home ekran. Sada je to ispravljeno i nova ikonica omogućava pristup Home ekranu u bilo kom trenutku.

U ovaj nepotpun opis noviteta (jer novih opcija ima previše za jedan tekst) uvrstićemo i tvrdnju kreatora da se novi Photoshop učitava mnogo brže i da je to naročito slučaj kada je Windows u pitanju, a naše je samo da konstatujemo da to nešto i nismo primetili.

Lightroom Classic CC 2019

Drugi program koji smo izabrali je Lightroom Classic. Ni on u interfejsu nije pretrpeo neke značajne promene, ali ima nekoliko opcija koje možete i sami isprobati.

Pre svega, tu je opcija za izradu panoramskih fotografija. Ako vam je dosadilo da ih pravite na licu mesta, jer je to pipav posao i zahteva previše vremena, Lightroom to može za vas da obavi naknadno. Treba da odaberete tri fotografije koje bi se lepo uklapale u panoramu, a zatim iz opcija Photo Merge odaberete HDR Panorama. Lightroom zatim obavlja sav posao umesto vas i u preview prozoru prikazuje kako panorama izgleda. Vrlo je verovatno da će ivice izgledati nepotpuno i iskrzano, pa vam preporučujemo da Boundry Wrap (koji se nalazi u preview dijalogu) namestite na maksimum kako bi panorama izgledala kompletno.

Sledeća novina je Depth Map. Ova opcija je vrlo zgodna kada dodajete filter ili, recimo, senku fotografiji, ali vam je jako bitno da se zatamne samo objekti u pozadini, dok bi oni u prvom planu ostali dobro osvetljeni. Lightroom sada detektuje objekte u prvom planu, koji su na toj mapi potpuno beli, dok su ostali objekti sivi ili potpuno crni, u zavisnosti od udaljenosti od prvog plana. Poštujući ove parametre, Lightroom „zna” na koje delove fotografije treba više, a na koje manje da primeni senke, kontrast ili već opciju po vašoj želji.

Manje poboljšanje donosi i opcija Dehaze, odnosno umanjivanje magle na fotografiji. Za one koji vole maglu na fotografijama autori su uspeli da dodavanje magle učine prirodnijim i stvarnijim. U ranijim verzijama sa maglom dolazio je noise, koji je uglavnom nepoželjan na fotografijama, dok je ovoj verziji moguće dodati prirodnu maglu bez gubitka jasnoće na objektima.

Poslednja opcija koju ćemo pomenuti posvećena je isključivo korisnicima Canon aparata. Za njih je omogućen brži tethering, odnosno povezivanje sa ovim programom. Zašto samo Canon, a ne još neke marke foto-aparata - ne znamo, tek postoji odvojena opcija za Canon, a odmah iza nje za Nikon i „sve ostale”. Pretpostavljamo da će se i neki drugi proizvođači naći u verzijama koje dolaze.

Premiere Rush

Novi član Adobeovog paketa je Premiere Rush. Ovaj program namenjen je korisnicima koji se bave video-editingom, ali ne zahteva predznanje i veliko iskustvo. Takođe, predviđen je za korišćenje ne samo na Windows i macOS platformama, već i na uređajima koji rade na iOS-u, pa tako svoj projekat možete da ponesete bilo gde sa sobom, raditi na njemu, sinhronizovati učinak, a kasnije opet nastaviti na računaru.

Kako bi jednostavan editing bio još lakši, Adobe je pripremio uputstva koja vas uvode u rad i upoznaju sa svim alatkama. Interfejs nije opterećen jer opcija nema previše, ali rekli bismo da je sve što je neophodno prisutno. Video-klipove možete kombinovati, deliti na manje delove, menjati im mesto u timeframeu ili ih duplirati. S desne strane otvara se dijalog koji sadrži efekte. Efekti podrazumevaju dodavanje filtera, tranzicija, teksta preko videa... Tekst može da bude samo naslov ili čitavo objašnjenje, a stil možete birati među većim brojem ponuđenih opcija, koje opet možete editovati kako biste ih prilagodili specifičnoj potrebi i dobili nešto novo i drugačije.

Da ne zaboravimo, video-editing podrazumeva i audio-podlogu. Audio-editing je u ovom programu prilično skroman, ali ipak od opcija imate dodavanje muzičke ili bilo koje druge podloge, kao i snimanje glasa koji bi naratorski pratio video-materijal.

Kada završite sa editingom, Rush vam nudi da sačuvate klip na hard-disku u MP4 formatu, ali i da ga direktno pošaljete na YouTube, Facebook ili Instagram.

Sve u svemu, pridošlica u Adobe porodicu nije profesionalan softver namenjen samo naprednim korisnicima, već upravo program za široku publiku, manjih mogućnosti, ali izuzetno lak za korišćenje.

Spark

Takođe relativno nov program prisutan u Adobe paketu je Spark. Ovo je online aplikacija, tako da ne morate da je instalirate. Bazična verzija je besplatna i sasvim dovoljna, a plaćate mesečnu pretplatu samo ukoliko ste željni premium povlastica.

Ova aplikacija namenjena je početnicima i amaterima kojima je potreban profesionalan dizajn za Facebook, Instagram, zvanične pozivnice, jelovnike, flajere, prezentacije, oglase i slično. Omogućava vam da jednostavnim odabirom ponuđenih delova i njihovim editovanjem postignete moderan i profesionalan izgled za sopstvene potrebe ili potrebe vašeg manjeg biznisa. Sve se edituje online preko nekoliko klikova mišem, a interfejs je skroman, ali izdašan u gotovim šablonima. Kada ste zadovoljni načinjenom kreacijom, Spark vam nudi da je downloadujete i spremni ste za prezentaciju ili štampu, zavisno od vrste materijala.

Besplatne opcije

Kako bi svojim korisnicima ponudio i dobru podršku u radu i dodatno ih inspirisao, Adobe je ponudio nekoliko besplatnih programa koji više služe za podršku u radu nego za sam rad. Oni su besplatni samo ako već plaćate neku od pretplata.

Portfolio je online program namenjen fotografima i grafičkim dizajnerima koji žele pomoć pri osmišljavanju sajta za svoj portfolio. Baseline, s druge strane, je online platforma gde i profesionalci i amateri postavljaju svoje radove. Svaki korisnik ima svoj nalog i na njemu svoje kreacije koje mogu videti i drugi umetnici. Na taj način inspirišu jedni druge na još bolje radove. Ako svoj nalog spojite sa Portfolio aplikacijom, eto i gotovog web sajta. Vaše je samo da odaberete temu i podesite podatke i web sajt je gotov. Konačno, tu je i Fonts, koji sadrži hiljade fontova koji su korisnicima na raspolaganju, ali opet, samo ukoliko ste pretplatnik.

• • •

Da pokušamo da privedemo pisaniju kraju... Činjenica je da ni jedan od programa ili aplikacija prisutnih u najnovijoj verziji nije pretrpeo neku revolucionarnu promenu. Interfejsi su ostali isti, sve stare alatke su prisutne, samo su dodate nove opcije mogućnosti i poneka alatka. Ne žalimo se, ne tvrdimo da autori nisu bili vredni u proteklih godinu dana, već samo da ne očekujete potpunu reinkarnaciju vašeg omiljenog programa, već isti softver samo malo bolje opremljen. Adobe je preuzeo neku opciju koja već postoji u drugim programima i inkorporirao je kako bi sebi osigurao presto koji nepokolebljivo drži sve ove godine. Na kraju, osluškujući iskustva drugih korisnika, primetili smo da se dosta njih žali na bagove. Verujemo im na reč, ali se mi nismo sretali sa njima - programi koje smo mi koristili su radili upravo onako kako je predviđeno.

Ove godine, Adobe je značajno povećao cene svojih paketa. Ta povećanja uglavnom su zavisila od paketa na koje su se korisnici pretplatili. Cene pojedinih paketa povećane su „samo” deset dolara na mesečnom nivou, dok su najgore prošli oni koji su imali pretplatu na akcijske pakete. Događalo se da to povećanje bude i do 60 procenata. Pretplatnici su nezadovoljstvo uglavnom iskazivali otkazivanjem pretplate, ali Adobe verovatno i dalje smatra da su ta poskupljenja opravdana.

Sa spiska članova skinut je Adobe Muse, ali je zato dodat program za jednostavan video-editing - Premiere Rush. Svaki program koji smo pokrenuli i isprobali ispunio je naša očekivanja, ali uzevši u obzir to da je u pitanju Adobeov softver, ništa manje nismo ni očekivali. Za sedam dana probnog perioda ne možete baš mnogo postići, ali je to ipak dovoljno da se upoznate sa novim mogućnostima i procenite na individualnom nivou da li su ta aplikacija i nove mogućnosti u njoj vama vredne i koliko.


Tip:
paket grafičkih programa
Potrebno:
Windows, macOS
Veličina:
50 GB (trial)
Cena:
79,49 dolara mesečno, proba 7 dana
Adresa:
adobe .com
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama