INTERNET
WWW vodič
WWW vodič
Dragan KOSOVAC
1. novembar 2018.

Haya2NOW

Istraživanje svemira je neraskidivo povezano sa strpljenjem. Pre nego što vidimo neku impresivnu fotografiju, dijagram ili snimak, potrebno je da grupa naučnika nedeljama i mesecima analizira naizgled neprekidni niz podataka i pretvara ih u jasno preglednu celinu. Sonda Hayabusa2 je trenutno u neposrednoj blizini asteroida Ryugu, a sajt Haya2NOW nam u realnom vremenu prenosi telemetrijske podatke sa svih njenih sistema od potisnika do kamera. Tu su i podaci o statusu komunikacija i preko kog centra na Zemlji se trenutno obavljaju.

haya2now.jp/en.html

Meteorske kiše

Svake godine Zemljina putanja se ukršta sa brojnim oblacima sitnih objekata (veličine zrna peska ili malog kamenja) koji su ostali iza kometa prilikom njihovog približavanja Suncu. Sagorevanje tih objekata pri ulasku u Zemljinu atmosferu mi vidimo kao meteore ili „zvezde padalice”, a zbog učestalosti meteora prilikom prolaska Zemlje kroz ove oblake, ti periodi se nazivaju meteorskim kišama. Sajt Meteor Showers prikazuje 3D model Sunčevog sistema na kom možete da pratite i planirate kada Zemlja prolazi kroz dvanaest najvećih oblaka.

www.meteorshowers.org

Falcon Heavy

Kompanija concept3D već dvanaest godina pravi interaktivni online sadržaj sa naglaskom na 3D modeliranju i virtuelnim obilascima. Koristeći Mapbox, SketchUp, Blender i Photoshop u concept3D-u su, u demonstracione svrhe, napravili 3D model lansirne rampe kompanije SpaceX (koja se nalazi u okviru vazduhoplovne baze Cape Canaveral na Floridi). Dok je lansirna rampa 3D model, okolina može da se menja između mape i satelitskog snimka. Kada pritisnete taster ’launch’, pokreće se odbrojavanje i lansiranje rakete Falcon Heavy.

info.concept3d.com/spacex

Song Maker

Ukoliko želite da isprobate kako vam ide komponovanje muzike ili da vidite kako „zvuče” neki jednostavni crteži, posetite sajt Song Maker, najnoviju sekciju „muzičke laboratorije” Chrome eksperimenata. Putem jednostavnog vizuelnog interfejsa možete da raspoređivanjem boja po ekranu komponujete niz od trideset dva akorda u dve oktave. Možete da birate između pet instrumenata koji će izvoditi muzički deo, odnosno četiri vrste udaraljki za ritam-sekciju. Tu je i opcija da uključite mikrofon i pevate note kako biste ih lakše zapisali.

tinyurl.com/y8lzcarn

Istorija magije

Povodom dvadesete godišnjice objavljivanja prvog romana u serijalu „Hari Poter” Britanska biblioteka je postavila izložbu Harry Potter: A History of Magic, punu realnih eksponata, knjiga, skica i dokumenata koji se bave magijom, kao i replika inspirisani knjigama Dž. K. Rouling. Google Arts & Culture je napravio interaktivnu verziju ove izložbe, gde putem tekstova, slika i video-klipova možete da posetite sekcije posvećene predmetima koji se izučavaju u školi Hogvarts, magijskim disciplinama i stvorenjima iz sveta „Harija Potera”.

tinyurl.com/yc535d5c

Disney View

Da li ste za virtuelnu šetnju kroz Diznilend? Google Street View nam, od nedavno, omogućuje da posetimo čak jedanaest Diznijevih atrakcija iz njihovih zabavnih centara u Kaliforniji i Floridi, bez gužve i čekanja, ali i bez zabavnih vožnji. Tu su tradicionalni delovi Diznilenda kao što je Magično kraljevstvo sa Pepeljuginim dvorcem ili futuristički centar Epkot. Ako vas pak interesuju novije atrakcije, tu su delovi inspirisani popularnim filmskim serijalima kao što su „Star Wars”, „Guardians of the Galaxy” ili „Avatar”.

tinyurl.com/yb86vtv7


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama