TEST DRIVE
YI Dome Camera
Eksplozivni svemirski modulator
Dejan PETROVIĆ
1. decembar 2017.

Pre nekoliko meseci imali smo priliku da se družimo sa indoor kamerom kompanije YI Technology i tada (SK 4/2017) smo došli do zaključka da je u pitanju kamera sa odličnim odnosom cene i kvaliteta. Sada na stolu imamo indoor pan/tilt kameru istog proizvođača, pa da vidimo da li isto važi i za nju.

Kamera nas je izgledom podsetila na marsovca iz crtaća sa Duškom Dugouškom i vratila nas u neka lepša i srećnija vremena. Naime, crna „glava” sa objektivom se zakreće po vertikalnoj osi u belom kućištu koje je prekriva u velikoj meri i koje izgleda kao neka kaciga. Kamera je inače klasičnog izgleda za pan/tilt kamere. Motori okreću glavu po horizontalnoj osi i podižu i spuštaju po vertikalnoj, i na taj način pokrivaju veliku površinu. Kod ove kamere ugao zakretanja je 345 stepeni po horizontalnoj osi i 115 stepeni po vertikalnoj, što uz 112 stepeni širokougaonog snimka čini da se pokriva svih 360 stepeni, tj. nema mrtvih uglova.

Na belom mat kućištu primećujemo dva otvora - za mikrofon i LED za obaveštenja sa prednje strane i za zvučnike sa strana. Sa zadnje strane su reset taster, mikro USB priključak i slot za mikro SD karticu. Podržane su kartice od četiri do 32 gigabajta, klase „4” i naviše. Naravno, za najbolje performanse bilo bi dobro koristiti kartice klase „10”. U kutiji smo, osim kamere, zatekli još adapter za napajanje i nosač sa šrafovima i tiplovima. Uz pomoć ovog nosača, kameru je moguće postaviti na bilo koju ravnu vertikalnu ili horizontalnu površinu i u bilo kojoj ravni. Postolje sa donje strane ima gumiran deo, pa kamera bez problema može da stoji na nekoj ravnoj površini bez pričvršćivanja. Za razliku od nekih drugih kamera koje smo imali na testu (na primer, Foscam FI9816P, SK 9/2017), ova nema eksternu antenu, kao ni LAN port. Za komunikaciju sa svetom, to jest za povezivanje na bežičnu mrežu YI koristi internu Wi-Fi antenu na 2,4 gigaherca. Antena je unutar kućišta, ali se sasvim dobro pokazala. Za početno povezivanje kamera ne koristi fizičku vezu sa internetom (LAN kabl), već se sve radi bežičnim putem.

Kamera snima u dnevnim i noćnim uslovima, u rezoluciji 720p, (uzgred, na tržištu postoji i crna kamera, izgledom identična ovoj, ali sa rezolucijom 1080p). Za snimanje noću tu je osam IR LE dioda, koje nisu štetne po ljude (ne smetaju našim očima) jer koriste talasnu dužinu od 940 nanometara, što je u elektromagnetnom spektru još više udaljeno od vidljive svetlosti (400-700 nanometara).

Žarišna daljina sočiva je 2,6 milimetara, što kameri omogućava snimanje pomenutog širokog ugla, uz četvorostruki digitalni zum. Snimci se mogu pohranjivati na SD karticu, ali mogu i u YI „oblake”, koje smo pominjali kada smo prošli put pisali o mlađem bratu ovog modela. Ukoliko se video čuva na mikro SD kartici, proizvođač tvrdi da na karticu od 32 gigabajta može da stane do 80 sati neprekidnog snimka. U slučaju više manjih snimaka, prilikom popunjavanja kartice će se brisati najstariji snimci.

Za uparivanje sa mobilnim uređajem koristi se YI Home aplikacija, a QR kôd koji vodi ka njoj je odštampan na uputstvu. Postupak uparivanja je isti kao i kod YI kamere, koju smo opisali pre nekoliko meseci: kamera se uparuje sa aplikacijom tako što joj „poturite” da sama snimi QR kôd sa ekrana telefona. To je svakako elegantno rešenje. Sve što smo tada rekli o aplikaciji važi i sada, što znači da nismo primetili neka značajnija poboljšanja. Razlike, naravno, postoje i ogledaju se u komandama za upravljanje kamerom. Što se tiče upravljanja, kamera će odreagovati skoro trenutno ako se njom upravlja u okviru iste mreže. Nismo primetili nikakav osetniji lag. Ipak, ako se njome upravlja van kućne mreže, prisutno je blago kašnjenje. Snimak sa kamere se može pratiti na pola ekrana i u landscape modu. Snimak se može pratiti u SD, HD i Auto modu, gde je transfer rate za SD 16 KB/s, a za HD oko 75 KB/s. Ova kamera ima mogućnost dvosmernog prenosa zvuka, tako da zvuk iz svoje okoline može da šalje vama, ali će isto tako, po potrebi, kroz ugrađene zvučnike reprodukovati zvuk koji dobija sa vaše strane.

Zanimljiva opcija je i Bookmarks, gde se mogu postaviti određene pozicije kamere u vidu screenshotova i prostim dodirom kamera će zauzeti baš taj ugao snimanja. Ovih predefinisanih pozicija kamere može biti maksimalno osam. Pored Auto-Cruise opcije (automatsko kružno skeniranje prostora), svakako je zanimljiva i opcija Motion Tracking, gde će kamera, kada detektuje pokret, deset sekundi „ otpratiti pogledom” ono što je napravilo pokret. Slika se „razvlačenjem” prstima može zumirati (samo centralno, ne može neki njen deo), ali tada se snimak dosta zamućuje. Obaveštenja o eventualnoj detekciji pokreta stižu samo u okviru aplikacije i prikazaće se u gornjoj traci. Ne postoji mogućnost obaveštenja putem e-maila ili SMS-a.

Osim preko mobilne aplikacije, kameru je moguće koristiti i putem aplikacije za računar (Windows ili macOS X). Pri tom treba imati u vidu da je u pitanju program koji je još u izradi i da nije u potpunosti funkcionalan, a nedostaci se manifestuju na razne načine. Mi smo imali problem da se preko odgovarajućeg naloga povežemo sa kamerom, sve vreme nam je aplikacija tražila da se prvo povežemo sa kamerom preko mobilnog uređaja, iako smo to već uradili. Na profilu na telefonu je pisalo da imamo dodatu jednu kameru, a na istom tom profilu na računaru je stajalo da nemamo nijednu. Ovo je svakako propust proizvođača, mada je prilikom instalacije lepo pisalo da je u pitanju nedovršen proizvod.

Zanimljivog izgleda, velikih mogućnosti i ne tako visoke cene, YI Dome kamera može da bude odličan izbor za kućni video-nadzor. Zadovoljni smo snimkom kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima. Kada se svetlo ugasi, kameri treba jedva sekunda-dve da se prebaci iz dnevnog u noćni mod. Efektivni domet kvalitetnog snimka u mrklom mraku je do tri metra, što može da bude mali minus, ali je dovoljno za jednu prostoriju. Takođe, možemo da zamerimo to što obaveštenja stižu samo ako kamera detektuje pokret, ali ne i zvuk, što bi bilo veoma korisno.


Osnovno:
1 Mpx, HD 720p, SD 480p, indoor, pan/tilt, 4x digital zoom, Wi-Fi povezivanje
Spoljašnost:
mikro USB za napajanje, reset dugme, slot za mikro SD karticu
Ostalo:
Motion detection, WEP, WPA, WPA2, IEEE 802.11b/g/n, vidno polje 112°, pan 345°, tilt 115°
Dimenzije:
110 × 64 × 93 mm
Proizvođač:
YI Technology
Kontakt:
Nebo ITS
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama