TEST RUN
Marvelous Designer 7
Hrabri digitalni krojač
Gordana RADOVIĆ
1. novembar 2017.

Kada smo poslednji put pisali o ovom programu, bila je aktuelna verzija 2 (11/2012). Tada smo ga opisali kao sjajan program koji izlazi lako na kraj sa tkaninama i teksturama. Danas je aktuelna verzija 7 i u međuvremenu je ovaj program, naravno, višestruko unapređivan. Dobio je puno pojačanja kada su alatke u pitanju, ali se može pohvaliti i sve boljim podražavanjem IRL modela. S druge strane, interfejs nije pretrpeo mnogo promena, kao ni način rada i pristup modelima.

Marvelous Designer 7 nalazi primenu kako u modnoj industriji i dizajnu enterijera, tako i u kostimografiji za filmove i 3D video-igre. Marvelous Designer 7 je korišćen za Witchera i Assassin’s Creed, a svedoci smo koliko su poznati i sjajno urađeni detalji u obe igre.

Kako se većina rada vrti oko garderobe, za rad u ovom programu potrebno je da poznajete osnove krojenja, prirodu materijala i to kako će se tkanina kretati pri pokretu. Kad su modeli u pitanju, Marvelous Designer 7 nije daleko otišao. I dalje su vam na raspolaganju po tri ružnjikava modela, a za sve ostalo vam treba malo truda ili možete da otvorite Avatar Editor, gde sve mere možete da unesete ručno. Kad je u pitanju garderoba, možete sve crtati i krojiti „od nule” ili otići u kupovinu. U gornjem desnom uglu je postavljeno i dugme koje vas vodi direktno na sajt gde možete pronaći neke gotove delove odeće. Interfejs je i dalje podeljen na dva glavna dela, dve površine u kojoj je leva strana predviđena za 3D pregled, dok se sa desne strane nalazi 2D crtež i prikaz svih delova garderobe.

Novina u poslednjoj verziji jeste pre svega mogućnost crtanja ne samo na 2D radnoj površini, već i direktno na 3D modelu. Na taj način možete savršeno pratiti liniju tela, a program vam pomaže tokom crtanja jer predviđa uobičajena mesta za šavove. Kada budete zadovoljni novim modelom ili bar jednim delom, alatkom Flatten prenesite „kroj” na desni deo ekrana gde dorađujete detalje.

Sledeća zgodna, a nova, mogućnost jeste dodavanje Segment Dartova, što bi se na srpski moglo prevesti kao „ušivak”. Služi za uklanjanje viška materijala sa pojedinih mesta, kako bi garderoba bolje pristajala, naročito kada su u pitanju materijali koji nisu rastegljivi. Segment Dart se ne mora planirati unapred, već se može dodati po potrebi nakon što se na 3D modelu vidi kako taj konkretan komad odeće izgleda i gde stvarno postoji potreba za dodatnim ušivanjem.

Još jedna novotarija je dodavanje plisea tkaninama i u kružnim krojevima. U 2D prikazu sada možete dodati plise ne samo na četvrtaste komade tkanine, već i na kružne, koji dakle nisu paralelni, već prate neku krivu, i to i vertikalno (što je najčešći slučaj), ali i horizontalno (što bi moralo da se kombinuje sa horizontalnim štepovima). Čim kliknete na Simulate, na 3D Previewu će se prikazati svi nabori, i to baš onako kako ste ih predstavili na 2D prikazu.

Modular je nova mogućnost koja doprinosi brzini krojenja. Možete od dostupnih delova odeće smeštenih u biblioteci programa napraviti nešto svoje i novo, ali možete i dodavati svoje kreacije u biblioteku i onda ih menjati po potrebi. Na ovaj način ne morate svaki put kretati „od nule” niti se ograničiti na download gotovih kreacija.

Do sada nije bilo moguće dodavati rajsferšluse, ali u ovoj verziji je to prilično lako. Selektujte alatku Zipper i povucite mišem duž šava koji treba da sadrži rajsferšlus, a nakon dodavanja i neizbežnog Simulatea, možete birati gde i koliko želite da on bude otvoren na vašem 3D prikazu.

Poslednje dve nove opcije se ne odnose na proces stvaranja, već na prikazivanje i animiranje gotovih modela. Prva je Pin Animation, a druga Wind Animation. U Animation modu (mod birate u malenom padajućem meniju u gornjem desnom uglu) možete dodati, recimo, zavesu ispred svog modela i dodati joj pribadače, pa će se u simulaciji fizika pobrinuti da zavesa izgleda „okačeno”. Zatim, dalje u animaciji možete uklanjati jednu po jednu pribadaču dok zavesa potpuno ne padne i otkrije model. Druga novina u animaciji je dodatak vetra, odnosno efekta vetra koji može duvati u tkanine i tako ih učiniti uverljivijim. Fizika je stvarno vrhunski odrađena, a postoje i podešavanja kojima možete regulisati visinu, pravac i jačinu vetra. Pravac se može menjati tokom same animacije, tako da vam Marvelous Designer stvarno omogućava da kreirate potpun doživljaj. Sve alatke vam daju mogućnost da kreirate nešto posebno i originalno, a zatim da pomoću animacije maneken vašu kreaciju prošeta pistom i uz povetarac vrlo realno prikaže kako će ta kreacija izgledati IRL.

Iako smo uglavnom uživali testirajući ovaj program, neke stvari su nam i zasmetale. Zasmetalo nam je to što smo morali da se registrujemo i ostavljamo podatke, kao i da otvaramo nalog na servisu Steam. Takođe nam je smetalo što program traži da ukucavamo korisničko ime i šifru pre nego što se otvori. A najviše nam je zasmetalo što program nije odmah prepoznao i iskoristio grafičku karticu, pa smo morali ručno da je nateramo da sarađuje sa ovim programom.

U samom radu nije bilo problema. Činjenica je da on zahteva interdisciplinarno znanje i da je za napredne korisnike, ali to ne možemo smatrati manom. Jedina (uslovno rečeno) mana bi bila cena. Možete birati da li želite da vam naplaćuju 50 dolara mesečno, 300 dolara godišnje ili ćete jednom platiti 490 dolara i završiti sa plaćanjem zauvek.

Moramo da priznamo da ovaj program nudi stvarno mnogo, ne samo što se tiče alatki za rad. Postoje muški, ženski i dečji modeli, biblioteke sa pozama, animacijama koje oživljavaju model, delovima odeće i prilično bogat izbor tkanina. I pored manjih mana, Marvelous Designer 7 zaslužuje visoku ocenu.


Tip:
3D modeling
Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
10 GB
Cena:
490 dolara
Adresa:
www .marvelousdesigner .com
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama