TEST DRIVE
Asus ROG Strix RX 570 O4G Gaming
Od igrača do kopača
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. septembar 2017.

Dugo očekivana generacija Polaris grafičkih čipova za godinu dana postojanja doživela je dve iteracije, od kojih nijedna nije uspela da zada ozbiljniju glavobolju konkurenciji. Tako se, umesto žestoke borbe za tron, borba svela na koškanje u nižem i srednjem segmentu. Eventualnu šansu da se popravi Polaris je izgubio odlukom da najjači modeli u drugoj iteraciji budu unapređeni samo „na papiru”. Nažalost, RX 570, kao i jači RX 580 model, samo je neznatno overklokovana varijanta svog prethodnika sa nižom brojčanom oznakom.

U tehničkim specifikacijama „novi” GPU označen je kao Polaris 20 XL i sastoji od 32 Computing Unitsa, od kojih svaki ima 64 shader procesora, što ukupno čini 2048 šejderskih procesora. Pored šejderskih jedinica, GPU je sastavljen i od 128 teksturnih i 32 rasterske jedinice, a sa video-memorijom kapaciteta četiri ili osam gigabajta komunicira uz pomoć 256-bitne magistrale. Dakle, u pitanju je identičan čip kao kod RX 470 modela.

AMD je odlučio da ne predstavi referentni model RX 570 kartica, već je detalje vezane za radni takt i izgled štampane ploče ostavio partnerskim kompanijama. Koliki je taj stepen slobode koji im je ostavljen, uverili smo se uz Asusov model generičkog naziva Strix RX 570 O4G Gaming.

Štampana ploča se prilično razlikuje od referentnih Polaris kartica, najviše zbog položaja naponske sekcije koja se nalazi tamo gde joj je i mesto - na desnoj strani kartice. Sastavljena od šest naponskih faza koje napajaju grafički čip i dve koje su zadužene za napajanje memorije, strujom se, osim kroz PCI-e slot, napaja i putem osmopinskog naponskog konektora. Potrošnja nigde nije jasno navedena, pošto je to podatak kojim ni AMD ni Asus ne mogu da se ponose, ali je jasno da osmopinski konektor nije tu bez razloga i da kartica svakako zna da povuče i preko 200 vati.

Ovolikoj potrošnji najviše je doprineo radni takt grafičkog procesora, koji je postavljen na čak 1300 megaherca, što je prilično visoko za Polaris čipove. Tako visok radni takt ljubiteljima overkloka ne ostavlja gotovo nikakav manevarski prostor za dalje podizanje radne frekvencije, a ni rashladni sistem kartice im u tome neće naročito pomoći. Naime, hladnjak ovog modela nije baš ono što bismo očekivali od jednog proizvoda sa ROG etiketom. Iako efikasan, vrlo je blizu maksimumu svojih kapaciteta, jer se pri intenzivnom naprezanju kartice (čitaj: igranju) ventilatori vrte brzinom od preko 2000 obrtaja u minutu, što je prilično blizu maksimalnoj vrednosti od oko 2500. Treba li napominjati da su pri toj brzini nesnosno bučni?

Interesantan detalj predstavlja četvoropinski konektor za ventilator, identičan onima koji se nalaze na matičnim pločama. Uz pomoć njega moguće je kontrolisati dodatni ventilator koji bi, na primer, bio postavljen na bočnu stranu kućišta i čija brzina bi direktno zavisila od temperature grafičkog čipa. Ipak, ovo nije opravdanje za to što jedan proizvod koji se reklamira i prodaje kao vrhunski nema kvalitetniji rashladni sistem.

O performansama Polarisa već smo naširoko pisali u više navrata. Ukratko, 1080p rezolucija je domaći teren za ove kartice, ali tržišni uspeh će po svoj prilici potražiti na drugom mestu. Naime, poznato je da su Radeon kartice omiljeni alat „rudara”, odnosno ljudi koji se bave „kopanjem” kriptovaluta. Polaris kartice nastavljaju tradiciju i nude odlične performanse u odnosu na cenu, a proizvođači su to na vreme prepoznali, pa se tako u ponudi mogu naći modeli koji su lišeni bilo kakvih video-konektora i namenjeni gotovo isključivo upotrebi u nekom „rudniku”. Zbog velike potražnje za svim varijantama Polarisa, cene su veoma visoke, naročito na našem tržištu, gde vlada hronična nestašica ovih kartica. To konkurentske modele, poput GTX 1060 6G, čini primamljivijim izborom, jer ipak nude više za sličnu ili čak nižu cenu, barem kada je u pitanju igranje.

Futuremark 3D Mark
3DMark 11, Extreme [Graphics score]4029
3DMark (2013) - Fire Strike, Extreme [Graphics score]5406
Unigine Heaven
1080p, Ultra quality, Tesselation extreme [score]1830
1080p, Ultra quality, Tess. Extr. [min/avg/max fps]27 / 73 / 161
Unigine Valley
1080p, Ultra quality [score]3618
1080p, Ultra quality [min/avg/max fps]37 / 87 / 159
Unigine Superposition
1080p High preset [score]5242
1080p High preset [min/avg/max fps]33 / 39 / 47

PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama