INTERNET
Istorija na internetu
WWWI
Srđan BRDAR
1. jun 2017.

Pošto je naš tekst o sajtovima na temu srednjovekovne istorije naišao na topao prijem kod publike, odlučili smo da čitaocima dostavimo još jedan vodič kroz bespuća online istoriografije. Već nekoliko godina traje obeležavanje stogodišnjice Velikog rata, kod nas produženo i obeležavanjem godišnjica balkanskih ratova, pa smo smatrali za najprigodnije da baš tom globalnom sukobu posvetimo pažnju. Dodatni motiv je činjenica da je obeležavanje stogodišnjice od prelaska preko Albanije do Krfa i sličnih istorijskih trauma prošlo, i da nas u budućnosti čeka prisećanje i obeležavanje stogodišnjica trijumfalnih događaja kojima smo postigli da budemo jedina nacija koja je odlučno probila liniju fronta Centralnih sila. Pošto, za razliku od srednjovekovne istorije, za istoriju Prvog svetskog rata imamo dobre domaće sajtove, počećemo od njih. Da smo prešli na strane sajtove, primetićete po nazivu sajtova koji su na engleskom jeziku. Opet sajtovi variraju po kvalitetu i kvantitetu sadržaja, kao i po stepenu naučnog pristupa izučavanju tema. Zbog neophodnosti različitog pristupa izučavanju, sajtovi se razlikuju od onih koji se bave srednjim vekom. Naravno, veliki broj dobrih sajtova je izostao, ovo je izbor sajtova koji su nam tematikom, zanimljivošću ili kvalitetom zapali za oko. Pogotovo nam je žao ako nam je neki kvalitetan domaći sajt promakao, pošto bismo svakako želeli da promovišemo upoznavanje sa našom istorijom. Pošto smo se stvarno potrudili da sve pronađemo, autorima takvog hipotetičkog sajta bismo preporučili da porade na vidljivosti i SEO karakteristikama svog sajta.

Zanimljivi i informativni sajtovi na temu Prvog svetskog rata

Veliki Rat

 
Odlično dizajniran i organizovan sajt (velikirat.com) posvećen je Prvom svetskom ratu. Tematika je sagledana iz mnoštva uglova, to su članci o događajima iz rata, kulturnom i društvenom životu tog vremena i biografije znamenitih ličnosti iz ratnog perioda. Zanimljiva je rubrika „Rekli su o Srbiji” gde se navode citati poznatih savremenika o Srbiji i Srbima izrečeni za vreme Prvog svetskog rata. Na sajtu se nalazi i nekoliko dokumentarnih filmova na temu Prvog svetskog rata, kao i galerija fotografija i propagandnih postera. Nažalost, sajt i pored toga što pruža lepu količinu sadržaja u nekim segmentima, recimo multimediji, nudi siromašnu količinu materijala. Nadamo se da će se s vremenom sajt dodatno obogatiti, pošto zbog svoje funkcionalne i kvalitetne vizuelne, tehničke i organizacione koncepcije ima dosta potencijala. Pored svega, ovo je verovatno najbolji sajt u Srba za informisanje o Prvom svetskom ratu.

Narodna biblioteka Srbije

Projekat Narodne biblioteke Srbije (u okviru Europeana 1914-1918 projekta) digitalizacije arhivske građe vezane za Prvi svetski rat je prijemčiv sajt (velikirat.nb.rs) veoma bogat građom. Građa je sortirana po vrsti: knjige, periodika, rukopisna građa, plakati, slike, kartografska građa i razno. U odeljku „Za učenje” građa je razvrstana po tematskim celinama kako bi se olakšalo snalaženje nastavnicima čiji je cilj obogaćivanje predavanja na datu temu.

Šesta beogradska gimnazija

Sajt je nastao u okviru projekta „Veliki rat u školskoj 2016/17. godini: Plava grobnica” (velikirat.vigimnazija.edu.rs), i realizovali su ga učenici Šeste beogradske gimnazije, koji svakako zaslužuju da se njihov trud pomene. Pored učeničkih radova, članaka i eseja koji su nezaobilazan deo poduhvata ovog tipa, sajt projekta sadrži i odlomke iz književnih dela koja se bave Prvim svetskim ratom i zbirku fotografija muzejskih eksponata i dokumenata vezanih za Prvi svetski rat.

Prvi svetski rat

Sajt (prvisvetskirat.rs), nastao pod pokroviteljstvom Udruženja građana Amanet, sadrži izvode iz istoriografskih dela na temu Prvog svetskog rata, raspoređene po tematskim celinama. Iako su uglavnom u pitanju starija dela i bibliografija često nije precizno navedena, članci su jezgroviti i informativni, pa sajt nije zgoreg pomenuti, ako neko od čitalaca više voli da čita izvode iz dela naših starijih istoričara, nego članke na Wikipediji. Svakako se nadamo da će sajt u narednom periodu biti dopunjen i obogaćen.

Slavnim precima

Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine kreirao je album sećanja na pretke iz Prvog svetskog rata, koji sadrži obimnu zbirku fotografija i dokumenata iz Velikog rata, prikupljenih od potomaka srpskih vojnika. Na sajtu (славним-прецима.срб) se nalaze smernice za sve koji su zainteresovani da podele fotografije i dokumente svojih predaka, učesnika Prvog svetskog rata. U okviru sajta je i digitalizovana baza podataka članova Udruženja nosilaca Albanske spomenice 1915-1916. u kojoj možete pretraživati članstvo te organizacije i potražiti pretke koji su zaslužili Albansku spomenicu (pod uslovom da su se kasnije učlanili u udruženje).

Valjevska bolnica

Internet stranica (valjevo-hospital.org) predstavlja prikaz izložbe Narodnog muzeja Valjevo posvećene Ratnoj bolnici u Valjevu, koja je široko poznata kao simbol požrtvovanja osoblja i pripadnika stranih lekarskih misija za vreme epidemije pegavog tifusa. Izložbene panoe sastavljene od fotografija i slika prate i tekstualna objašnjenja.

Beograd u Velikom ratu

 
Zanimljiv projekat (www.beogradvelikirat.org) bavi se Beogradom u Velikom ratu, sa fokusom na niz elemenata društvenog i kulturnog života za vreme rata i okupacije. Sadržaj je podeljen na dvadesetak tema koje su obrađivane u lepo napisanim člancima. Sve je propraćeno fotografijama i arhivskim dokumentima.

First World War

First World War (www.firstworldwar.com) je verovatno jedan od najbogatijih i najraznovrsnijih sajtova na ovu tematiku. Pruža obilje odličnih članaka na temu oružja, politike, života za vreme rata itd. Sve je propraćeno fotografijama, impresivnom količinom službenih dokumenata (u originalu i transkribovanih), dnevničkih zapisa i pisama. Od multimedije je tu i znatna količina audio i video-zapisa iz tog vremena. Ovo je odličan sajt koji nudi daleko više od proste faktografije i garantuje zanimljivu i informativnu internet sesiju. Preporučili bismo vam da pročitate odeljak Dear Nicky, Dear Willy o prepisci cara Nikolaja II i kajzera Vilhelma II (inače u bliskim rodbinskim vezama) koji neposredno pred početak rata srdačno raspravljaju o potezima koji će voditi eskalaciji ovog konflikta, što pruža odličan kontrast pismima prašinara iz rovova koju godinu kasnije.

1914-1918 Online

 
International Encyclopedia of the First World War, kako glasi podnaslov sajta (encyclopedia.1914-1918-online.net) je open access poduhvat, realizovan na najvišem akademskom nivou od strane stručnjaka i univerzitetskih profesora. Enorman broj enciklopedijskih odrednica koje pokrivaju ogroman opseg tematike, podeljene su po regionima, državama i tematskim celinama. Tu je i detaljna vremenska linija Prvog svetskog rata. Pored čisto enciklopedijskih tekstova, na sajtu možete naći i veliki broj naučnih članaka koji su takođe razvrstani po kategorijama. Članci su veoma kvalitetni, što se može videti i prilikom letimičnog pregleda liste saradnika na ovom projektu. Stručnjaci iz cele Evrope i sveta pišu članke za ovaj projekat, pa tako u odeljku o našoj istoriji možete naći članke naših uglednih naučnika i profesora koji se bave ovim vremenskim periodom (treba napomenuti da su svi tekstovi na sajtu na engleskom). Ko je baš odlučan da odskoči u sopstveno naučno istraživanje, tu je i zbirna bibliografija koja sadrži preko 8000 naslova koje su autori koristili. Svako ko planira ozbiljnije da se bavi periodom Velikog rata, teško da može naići na bolju platformu za informisanje.

Europeana 1914-1918

Drugačiji vid međunarodne saradnje na institucionalnom nivou nam donosi projekat Europeana 1914-1918 (www.europeana1914-1918.eu/en). Ovde je u pitanju saradnja muzeja, arhiva i sličnih institucija i digitalizovanje velikog broja dokumenata i fotografija iz zbirki ovih institucija. Zbirka je podeljena po vrsti dokumenta (pisma, službeni akti, fotografije, filmovi, razglednice), po temi i po frontu sa kog dokument potiče. Sami dokumenti se nalaze na sajtovima matičnih institucija učesnica projekata, ali su pretraživanje i pristup veoma dobro izvedeni. Pored istorijskih podataka, u bazi se mogu naći i članci na temu koju pretražujete.

EFG1914

 
Još jednom imamo internacionalni projekat drugačiji od već prikazanih, reč je o EFG1914 (project.efg1914.eu) projektu, evropskom projektu digitalizacije i prikazivanja javnosti filmskog materijala snimljenog za vreme Prvog svetskog rata i snimljenog docnije o Prvom svetskom ratu. Realizovan u saradnji sa Europeanom, EFG1914 (nastavak ranijeg projekta European Film Getaway), donosi više od 740 sati digitalizovanog filmskog sadržaja i hiljade dokumenata vezanih za film. Značajan partner ovog projekta je i naša Jugoslovenska kinoteka (www.kinoteka.org.rs/di/efg), koja je digitalizovala obilje materijala iz svojih arhiva.

Great War

Odličan britanski sajt (www.greatwar.co.uk), cvet maka je prominentan hint da je britanski sajt u pitanju, a co.uk samo potvrđuje zaključak. Prvenstveno je posvećen sećanju na borce iz Prvog svetskog rata. Sajt sadrži obimne spiskove memorijalnih kompleksa, muzeja, boračkih i drugih udruženja posvećenih Velikom ratu i sličnih institucija sećanja rasejanih po zapadnom svetu. Tu su i baze podataka, spiskovi poginulih i odlikovanih britanskih boraca, genealoške informacije i slično. Na sajtu se nalazi mnoštvo fotografija spomenika i bojnih polja. Posebno zanimljiv deo sajta jesu mape ratišta, uključujući i mape rovova, koje izbliza prikazuju raspored snaga na delovima Zapadnog fronta. Tu je i niz članaka koji daju fin pregled dešavanja na Zapadnom frontu tokom rata, kao i obiman spisak korisne stručne literature koja čitaocu može pomoći da se bolje upozna sa specifičnom temom iz naučnog korpusa posvećenog Zapadnom frontu.

UK National Archives

Gledajući objektivno, Britanci se verovatno najviše trude da očuvaju u tradiciji sećanje na Prvi svetski rat, pa ne čudi što je Nacionalni Arhiv digitalizovao gigantsku količinu arhivskog materijala (www.nationalarchives.gov.uk/first-world-war/). Na sajtu pored obilja arhivskog materijala (čiji znatan deo, poput raznih spiskova teško da će zanimati nekog sa ovih prostora), možete pročitati i brojne članke koji se bave zanimljivim temama iz života tokom Prvog svetskog rata i koji su potkrepljeni arhivskom dokumentacijom.

WWI Document Archive

Kolekciju dokumenata vezanih za Prvi svetski rat prikupili su, obradili i postavili na sajt stručnjaci zaposleni na Brigam Jang univerzitetu u SAD (wwi.lib.byu.edu). Sajt, pored dokumenata (transkribovanih i prevedenih), sadrži i veću količinu članaka i knjiga dostupnih za čitanje, kao i fotografije i korisne linkove ka partnerskim i korisnim sajtovima. Materijal je razvrstan po godini i tematici.

Propaganda Postcards of Great War

Usko tematski ograničen i nužno oskudniji materijalom, ali opet simpatičan i zanimljiv sajt, Razglednice Velikog rata (www.ww1-propaganda-cards.com), donosi ono što i sam naziv sajta govori - kolekciju razglednica iz vremena Prvog svetskog rata, koje su, opet u skladu sa nazivom, često žestoko propagandnog karaktera. Razglednice su raspoređene po tvorcima, državama, periodima, događajima i tematskim celinama. Tematske celine često imaju uvodni tekst koji daje kratak pregled istorijske situacije, obogaćen dodatnim fotografijama. Gledajući propagandne razglednice (ili plakate) iz kolekcija koje ovaj i drugi navedeni sajtovi sadrže, sigurno ćete se zapanjiti količinom srednjovekovne ikonografije koju su propagandisti koristili, što je takođe zanimljiv i pažnje vredan fenomen.

Digital 1418

Za kraj smo ostavili veoma kvalitetno urađen blog, Digital 1418 (digital1418.wordpress.com), koji ne donosi nov materijal, već pruža lep pregled projekata (uglavnom arhivskih) širom sveta koji se bave Prvim svetskim ratom. Iako smo u tekst uvrstili jedan ili dva sajta sa tog spiska, većinu nismo, pošto su ili tematski usko određeni za zainteresovane iz određenih zemalja, pa nismo smatrali da će biti preterano zanimljivi široj publici (recimo arhivska građa i spiskovi novozelandskih vojnika ili zapisnici britanskog parlamenta za vreme rata), ili su na jeziku koji nije ni srpski ni engleski (poljskom recimo), pa opet nismo smatrali da bi se znatniji deo čitalaštva njima bavio. U svakom slučaju, ako vam se kopa dalje od sajtova navedenih u ovom tekstu ili vas zanima nešto specifično što nismo pomenuli, ovaj blog može predstavljati dobru polaznu tačku za dalje istraživanje. Pored spiska sajtova, tu je i veoma dobro urađena kategorizacija po vrsti institucije, vrsti sajta, vrsti materijala i specifičnoj temi ili državi kojom se sajt bavi.

• • •

To bi bilo sve što smo vam pripremili, nadamo se da će ovaj tekst bar nekoga zainteresovati da se bolje obavesti o Prvom svetskom ratu i pomogne u čuvanju kulture sećanja na naše pretke koji su u njemu učestvovali i zajedničku prošlost nacije. Dalje istraživanje će vam verovatno otkriti još informativnih sajtova koje ovde nismo pomenuli a koji sigurno postoje, dok vam uvek ostaje opcija da dalje informacije pronađete u istoriografskim delima od papira i mastila.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama