TEST DRIVE
HP DeskJet Ink Advantage 3785
Najmanji multipraktik
Mario PAVIĆEVIĆ
1. decembar 2016.

Nakon niza štampača predviđenih kancelarijskoj primeni, na testu posle dužeg vremena imamo jedan od HP modela predviđenih za manje zahtevne korisnike kojima je mašina potrebna za povremeno korišćenje kod kuće. Novi predstavnik DeskJet serije spada u Ink Advantage kategoriju koja bi trebalo da pruži jeftiniju cenu otiska u odnosu na starije generacije, a konkretan model oznake 3785 ujedno spada među po dimenzijama najmanje multifunkcionalne uređaje dostupne na tržištu. Dizajn je interesantan, klasična bela osnova dopunjena drečavo plavim detaljima koji su nas najviše podsetili na iMac računare iz kasnih devedesetih godina će se svakako odlično uklopiti u radni sto jednog osnovca, na primer.

Dimenzije uređaja su više nalik klasičnom ink-džet štampaču nego multifunkcionalnom uređaju, a HP se hvali da je to postignuto upotrebom takozvanog scroll feed skenera. Rešenje je već viđeno na različitim tipovima skenera dokumenta, i kao takvo ima i prednosti i mana. Očigledna prednost je kako u malim dimenzijama tako i u mogućnosti stavljanja većeg broja dokumenata koje će skener automatski jedan po jedan skenirati, bez većeg truda samog korisnika. Nažalost, iskorišćena je prednost isključivo u vidu smanjena dimenzija, jer se HP odlučio za single-page verziju mehanizma koja skenira jednu po jednu stranu. Sa druge strane, nedostatak stakla takođe vuče apsolutnu nemogućnost skeniranja bilo čega osim materijala štampanog na papiru standardne debljine, tako da nema skeniranja novinskih stranica, knjiga ili bilo čega sličnog što ne može da „prođe” kroz skener, pa je celokupna upotrebljivost skenera osetno ograničena u poređenju sa klasičnim modelima.

Kapacitet ulazne tacne za papir je skroman i iznosi 60 listova A4 papira, dok izlazna tacna prihvata maksimalnih 25 lista. Iako je dobro uklopljena, plastika je tanka pa su kako tacne tako i pomične maske izrazito sklone uvijanju i ne obećavaju preterano dugotrajnu eksploataciju.

Dugotrajnost nije ni na strani potrošnog materijala jer, iako spadaju u Ink Advantage seriju mastila, kertridži „652” pružaju samo 120 monohromatskih i 100 otisaka u boji. Crna boja je zasebna, dok boje dolaze u okviru jednog kertridža, a ukupno je potrebno izdvojiti 3000 dinara za oba u originalnom pakovanju, što daje cenu od oko 27 dinara po otisku, što je visoko čak i za ovu klasu uređaja. Brzinski rezultati takođe ne ostavljaju bez daha, sa pet odštampanih strana teksta sa kolor grafikonima, i 6,5 strana po minuti čistog teksta, 3785 spada među najsporije printere koji su trenutno dostupni. Kvalitet samog otiska je veoma dobar kada se radi o tekstu, grafikoni i proste ilistracije deluju dobro, dok izradu fotografija zaboravite, kada se na već visoku cenu mastila i mali kapacitet kertridža doda cena foto papira, dolazi se do sume koja prevazilazi bilo kakav pojam isplativosti.

Svetla tačka priče je mogućnost Wi-Fi veze sa računarom, kao i Wi-Fi Direct podrška za štampu direktno sa mobilnog telefona ili tablet računara, bilo da je reč o Android ili iOS platformi. Sama procedura uparivanja je bezbolna, nema podešavanja IP adresa i rutera, dovoljno je sa telefona odabrati HP štampač, uneti šifru i štampa može da počne. Dopalo nam se prisustvo HP-ove ePrint mogućnosti jer štampač ima sopstvenu e-mail adresu na koju mogu da se pošalju dokumenti koje želimo da odštampamo.

Sveukupno gledano, DeskJet Ink Advantage 3785 je uređaj koji će zadovoljiti samo krajnje nezahtevne korisnike, jer je svojom brzinom, kapacitetom kertridža i cenom otiska neadekvatan za ikakvu iole ozbiljnu primenu. S druge strane, male dimenzije, mogućnost bežičnog povezivanja kao i relativno pristojna cena od 70 evra ipak mogu ovaj štampač učiniti zanimljivim.


Rezolucija štampe:
1200 tpi
Rezolucija skenera:
600 tpi, 24 bita
Konekcija:
WiFi 802.11 b/g/n, USB 2.0
Proizvođač:
HP
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama