TEST RUN
Dism++ 10.1
Pojačani Dism
Igor S. RUŽIĆ
1. novembar 2016.

Verovatno veliki deo korisnika računara nije upoznat sa jednom zanimljivom alatkom koja dolazi uz Windows i funkcioniše iz komandne linije - Dism. Naziv je dobila po akronimu od Deployment Image Servicing and Management i kako se može zaključiti, ima zadatak da brine o kreiranju slika diskova operativnog sistema Windows. U pitanju je kompleksna alatka koja nije najugodnija za rad, pa se pojavio veći broj grafičkih front-end aplikacija koje u pozadini koriste Dism. Pretpostavljamo da počinjete da shvatate da naziv Dism++ sugeriše proizvod koji nudi nešto više od „običnog” Disma i samo da potvrdimo da ste potpuno u pravu.

U pitanju je delo kineskih programera, tako da ćete na matičnoj stranici programa ugledati njihove „hijeroglife”, ali ne treba da se brinete zbog toga pošto je u pitanju proverena aplikacija. Nakon startovanja nas dočekuje prilično skroman korisnički interfejs, ali i podatak da je celokupna dokumentacija za sada dostupna samo na kineskom, što otežava snalaženje u programu.

Sam interfejs možemo da podelimo u četiri logičke celine. Na vrhu je klasična linija menija koja krije određeni broj funkcija za rad sa slikama diskova i za oporavak sistema. Ispod nje se nalazi plavo-crno područje namenjeno prikazivanju informacija o fazi izvođenja pokrenutih aktivnosti. Centralni deo interfejsa je podeljen na dva dela. Manji deo sadrži opcije sa kojima program raspolaže (podeljene po kategorijama: Utilities, Control Panel i Deployment Features), dok veći deo prikazuje bogate sadržaje izabranih stavki iz manjeg panela.

Kategorija Utilities u sebi sadrži potkategorije: Disk Clean, Startup Manager, Appx Management i Toolkit. Opcija Disk Clean, slično programima tipa CCleanera, čisti nepotrebne fajlove sa sistema i na taj način instalaciju operativnog sistema čini dosta kompaktnijom, što je važna stvar prilikom kreiranja image fajlova. Prvo je potrebno označiti sve vrste podataka koje želimo da udaljimo, a zatim kliknuti na ekranski taster Scan, kako bismo utvrdili koliku količinu skladišne memorije oni zauzimaju. Sam proces brisanja se vrši klikom na taster CleanUp. Kao ilustraciju njegove efikasnosti navodimo primer da smo prvo pokrenuli CCleaner sa fabričkim podešavanjima, a onda posle njega i Dism++. Ovaj potonji je pronašao preko 4 gigabajta koje je CCleaner ostavio za sobom. Posebna pogodnost programa je mogućnost analize i optimizacije WinSxS foldera koji često zauzima mnogo prostora na disku.

Opcija Startup Management spada u red klasičnih opcija brojnih sistemskih programa za Windows i namena joj je da reguliše pitanje pokretanje programa u fazi podizanja sistema. Iako sa estetske strane ova alatka ne izgleda toliko privlačno kao u nekim drugim programima, njena funkcionalnost zaslužuje najveću moguću ocenu. Na raspolaganju nam stoji celih sedam lokacija u fajl-sistemu i u sistemskom registru koji imaju uticaj prilikom startovanja programa. Osim toga, sa ovog mesta imamo mogućnost da upravljamo sa startovanjem kako korisničkih aplikacija, tako i sistemskih servisa podeljenih na aplikacije, sistemske programe i drajvere.

Ocija Appx Management se odnosi na upravljanje programima pravljenim za ekrane osetljive na dodir, odnosno za Metro aplikacije.

Poslednja opcija iz ove kategorije nosi naziv Toolkit i u sebi sadrži 12 alatki različitih namena. Počevši od instrumenata za obavljanje bekapa (System backup, System Restore, Activation Backup), pa preko menadžera radnih naloga, opravke startup sekvence, manipulacije slikama diskova (ESD to ISO, ESD/WIM Conversion. Images, ISO Maker), pa sve do editora host fajla koji se odnosi na njegovo trivijalno otvaranje u tekst-editoru. Reč je uglavnom o jednostavnim opcijama koje obavljaju važne poslove u procesu izgradnje slike diska.

Kategorija Control Panel je sačinjena od sledećih opcija: System Optimizer, Driver Management, Feature Management, Capability i Update Manager. Što se tiče System Optimizera, on u sebi sadrži veliki broj podešavanja koja se inače obavljaju putem intervencija u sistemskom registru. Nije da ovakve stvari nismo viđali i u drugim programima, ali se stiče utisak da je ovakav način prezentacije opcija zaista produktivan. Kao zamerku moramo da istaknemo nepostojanje bilo kakvog oblika pomoći koji bi korisniku sugerisao šta obavljaju navedene funkcije.

Preko opcije Driver Management imamo mogućnost udaljavanja drajvera sa sistema. Recimo, ako ne želimo da slika diska sadrži obimne grafičke drajvere, ovo je mesto za njihovo uklanjanje. Slična je priča i sa opcijom Feature Management koja određuje koje će sve dodatne sistemske komponente biti uključene u sistem. Suštinski, u pitanju je kopija funkcije koja dolazi sa Windowsom. Capabilities reguliše proširenja operativnog sistema koja smo instalirali preko Control Panela. Tu spadaju, recimo, dodatni jezici, provera rukopisa, TTS podrška i tako dalje. Poslednja opcija iz ove kategorije je Update Manager i pruža mogućnost da po potrebi udaljavamo pojedine pakete instalirane putem servisa Windows Update.

Na kraju, na red dolazi kategorija Deployment Features, koja sadrži dve opcije dosta sličnog naziva: Windows image default application association i Windows online default application association. Njihova namena je povezana sa određivanjem toga koja aplikacija će biti korišćena kao osnovna za određenu vrstu zadataka. Ove opcije nam omogućavaju snimanje i učitavanje XML fajlova u kojima je opis vrste fajlova i programa koji ih otvaraju.

Kao što smo videli iz priloženog, Dism++ nije samo front-end aplikacija za Dism, već donosi mnoštvo dodatnih alatki koje će obradovati praktično sve naprednije korisnike. Jedan od onih programa koji zaslužuju da se nađu u arsenalu svih onih koji iz svojih računara izvlače maksimum.


Tip:
sistemska alatka
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,8 MB, 4,7 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .chuyu .me
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama