PHONE ZONE
Sony Xperia XA Ultra
Veliki selfista
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. oktobar 2016.

U veseloj porodici novih Xperija Sony je i ovoga puta našao mesta za jedan raspojasan fablet, telefon sa ekranom od šest inča koji nastavlja slavnu tradiciju modela Z Ultra, T Ultra i C5 Ultra. Deleći hardversku platformu s modelom Xperia XA (v. opis u prošlom broju), Xperia XA Ultra u prvi plan, pored vrlo dobrih performansi, golemog ekrana i čvrstog kućišta koje zbog mase od dvesta grama treba registrovati kao lično naoružanje, ističe prednju kameru za kojom će poklonici samoslikanja potpuno „odlepiti”.

Xperia XA Ultra je ozbiljan komad telefona koji nudi sve što današnja publika traži - lep dizajn, besprekoran kvalitet izrade, veliki ekran, potentnu kameru, solidnu bateriju i (relativno) pristupačnu cenu. Ovaj gargantuanski telefon u ruci deluje zastrašujuće - dugačak je bezmalo 16,5 centimetara i težak 202 grama, a zahvaljujući metalnom okviru, kvalitetnoj plastici i povoljnom odnosu površine ekrana i kućišta (oko 77 odsto) odaje utisak skupocenog uređaja. Posebno nam sviđa to što ekran dopire skroz do bočnih ivica telefona (XA Ultra slovi za najuži telefon se ekranom od 6 inča) i to što se zaštitno staklo mekano nastavlja na bočne strane, tako da se prelaz pod prstima uopšte ne oseća (utisak je kao da je čitav telefon izrađen od jednog komada stakla). Staklo sadrži i tzv. oleofobni sloj, ali i pored toga prilično dobro skuplja masnoću s prstiju, pa je zgodno uza se imati krpicu za brisanje.

Nevezano za dimenzije, XA Ultra ima prepoznatljivu „njušku” i dizajn koji se nije drastičnije promenio još od modela Xperia Z . Telefon je zaštićen čvrstim metalnim okvirom i staklom otpornim na grebanje, a poleđina je od glatkog polikarbonata zbog koga telefon u ruci klizi kao po ledu. Na desnoj ivici, malo iznad njene sredine, nalazi se okrugli srebrni taster za uključivanje ekrana, a neposredno ispod njega je taster za regulaciju zvuka (ova pozicija je idealna, jer se oba tastera nalaze u dometu palca, što olakšava korišćenje jednom rukom). Pri dnu desne ivice, odnosno na desnoj strani gornje ivice kada se telefon drži položeno nalazi se dvostepeni okidač kamere. Na prednjoj strani nema većih iznenađenja, osim velikog „oka” prednje kamere kraj koga je isto toliko upečatljiv LED blic. Na vrhu je priključak za 3,5-milimetarske slušalice, a na dnu klasičan microUSB port. Vodootpornost ovoga puta nije na spisku, o čemu bi trebalo da vode računa korisnici koji su navikli da se brčkaju sa svojim Xperijama.

Utisci o kvalitetu ekrana su podeljeni. Dok je, s jedne strane, IPS LCD panel veoma dobro i ravnomerno osvetljen, tako da uspešno odoleva dnevnom svetlu, s druge strane odlikuju ga dominantno hladni tonovi uz jasno skretanje ka plavom delu spektra (to je posebno uočljivo na beloj pozadini). Kako plava komponenta dominira, ostale dve, a naročito crvena, deluju anemično, naročito u poređenju sa reprodukcijom boja kod kvalitetnijih LCD i AMOLED ekrana (iz nekog razloga, Sony u ovom modelu nije ugradio ni svoj Triliminos panel). Full HD rezolucija je sasvim adekvatna čak i za ovako veliki ekran, jer veća gustina piksela ne bi donela značajniji skok u kvalitetu slike, dok bi neumitno degradirala autonomiju i performanse igara i drugih grafički zahtevnih aplikacija.

Sony se i ovoga puta uzdržao od ozbiljnije rekonstrukcije korisničkog okruženja, i na tome treba biti zahvalan. Izbor preinstaliranih programa, funkcionalnost interfejsa i njegova fluidnost su za svaku pohvalu. Kao naročito korisnu izdvajamo opciju za „skupljanje” ekrana, koja olakšava manipulaciju pomoću jedne ruke, kao i opcije za pravljenje rezervnih kopija (narodski rečeno, bekapovanje). S druge strane, izostanak čitača otiska prstiju lišio nas je mogućnosti udobnije manipulacije elementima interfejsa i naprednih sigurnosnih opcija, ali šta je - tu je.

Junačko srce Xperije XA Ultra čini najniže rangirani Mediatekov Helio čipset, osmojezgarni Helio P10, isti onaj koji nas je ostavio s pozitivnim utiscima tokom testiranja Xperije XA. Izrađen u 28-nanometarskoj tehnologiji, ovaj čip predstavlja prilično ozbiljnu platformu koja ovom fabletu omogućuje da lako savlada sve zadatke, uključujući i igranje, a da pritom ne troši mnogo energije niti da generiše previše toplote. XA Ultra u odnosu na „golu” XA varijantu ima jedan dodatni gigabajt u RAM fioci, šesnaest gigabajta na ploči (korisniku je na raspolaganju oko 10 gigabajta), dok microSD slot „guta” kartice kapaciteta do 200 gigabajta. Korisnici na čijim su telefonima igre redovni stanari biće iznenađeni glatkim izvođenjem većine zahtevnijih naslova koji cirkulišu tržištem, barem u rezoluciji 720p.

Glavna vest u vezi sa novom Ultrom su njene kamere. Tačnije, prednja kamera, selfi aparat koji je opremljen 1/2,6-inčnim senzorom rezolucije od čitavih 16 megapiksela, f/2.0 sočivom sa sistemom za optičku stabilizaciju i moćnim LED blicem. Verovatno ne bismo pogrešili kada bismo Xperiju XA Ultra proglasili novim kraljem selfi telefona, budući da su rezultati zaista impresivni: bilo da snimate pod vedrim nebom, u zatvorenom prostoru ili na žurci u nekom podrumu, rezultati su konzistentno dobri. Fotke su kristalno jasne, idealno osvetljene i sa minimumom „uzrnavanja” tokom snimanju u mraku. Povremeno može biti manjih problema sa automatskim fokusiranjem, ali to će se sigurno srediti u nekom od budućih ažuriranja softvera. Glavna kamera nudi rezoluciju od 21 megapiksela i takođe predstavlja prijatno iznenađenje: fotografije imaju mnoštvo detalja, korektno balansirane boje i vrlo malo vidljivog šuma i drugih aberacija. U zatvorenom prostoru kvalitet snimaka je nešto lošiji, ali i dalje iznad očekivanog nivoa (imajući u vidu koliko često Sony kuburi s kamerama u svojim telefonima). Rezolucija videa je ograničena na 1080p pri 30 sličica u sekundi, ali je kvalitet snimka odličnog kvaliteta.

Multimedijalne performanse su odlične. Gledanje filmova na svetlom ekranu od šest inča pruža hedonističko zadovoljstvo, a uz malo softverskih intervencija oko reprodukcije boja može se dobiti slika vrhunskog kvaliteta. Reprodukcija zvuka uspešno parira pokretnim slikama zahvaljujući neobično glasnom zvučniku koji ume pristojno da se „prodere”; nezgodno je samo to što je on postavljen na donjoj ivici sa leve strane, pa ga prsti često pokrivaju. Autonomija nije loša, ali nije ni razlog za slavlje, jer sa svojih 2700 mAh - što je neshvatljivo mali kapacitet u vremenu kada i telefoni s ekranima od pet inča s lakoćom nose akumulatore od tri i više amper-časa - izdržava tek prosečnih desetak sati bez punjača. Opcija brzog punjenja ne postoji, što će imati pozitivan efekat na životni vek baterije, a negativan na korisnike koji intenzivno konzumiraju multimedijalne sadržaje.

Xperia XA Ultra je, sve u svemu, prijatno iznenađenje. Lepo dizajniran telefon besprekorne izrade sa prostranim, oštrim i svetlim ekran i izuzetnom prednjom kamerom biće slastan mamac za mladu populaciju, naročito ako se bude uklopio u njen budžet (a čini se da hoće).


Operativni sistem:
Android 6.0.1
Dimenzije:
164 x 79 x 8,4 mm / 202 g
Ostalo:
Mediatek MT6755 Helio P10 čipset (octa-core 4 x 2 GHz Cortex-A53 CPU + 4 x 1 GHz Cortex-A53 CPU + Mali-T860MP2 GPU), 6” IPS LCD (1080 x 1920, 367 ppi), 3 GB RAM, 16 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v4.1 A2DP/LE/aptX, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/hotspot/Direct/DLNA, NFC, FM radio, GSM/HSPA/LTE, microUSB v2.0, 21,5 Mpx 1080p@30 fps / 16 Mpx 1080p HDR/OIS/LED blic, nano-SIM, Li-Ion baterija 2700 mAh
Performanse:
Antutu Benchmark 6.2.1: 48883, Geekbench 4: N/A (odbijao da se pokrene)
Proizvođač:
Sony
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama