LAKI PINGVINI
Raspbian
Goran STRIČIĆ
1. januar 2016.

U prošlom broju smo započeli upoznavanje sa mini računarom Raspberry Pi 2 i ukratko naveli osnovne hardverske karakteristike samog uređaja i ciljeve koji stoje iza ovog projekta. Već krajem novembra fondacija Raspberry Pi prijatno nas je iznenadila izbacivanjem modela Raspberry Pi Zero, manjeg i jeftinijeg rođaka aktuelnog modela koji, za protivvrednost od pet dolara, na nešto manjoj pločici i uz skromnije hardverske specifikacije, omogućava upuštanje u avanturu. Detaljnije o ovom modelu možete pročitati na goo.gl/MlwSa8, a mi nastavljamo tamo gde smo stali i upoznajemo softversku stranu RPi2 računara.

Bliski susret treće vrste

Distribucije

Odmah na početku da razjasnimo činjenicu da RPi2, iako ima USB i LAN portove, ne može (direktno) da vrši boot sistema sa njih, već je za to namenjena isključivo mikro SD kartica, a preporučena veličina je 8 GB. Odlaskom na Download stranu projekta nalazimo distribucije pripremljene za upotrebu na RPi2 računaru, pri čemu su mahom u pitanju varijante Linux operativnog sistema, mada ima i alternativa, pa čak i nešto pod nazivom Windows 10 IOT Core (o tome nekom drugom prilikom). Zvanično podržane opcije su NOOBS i Raspbian, distribucija bazirana na Debian Linuxu, pa ćemo njoj posvetiti i najviše pažnje ovog puta. Klikom na link dobijamo mogućnost da preuzmemo Raspbian u nekoliko varijanti, stariju Wheezy i noviju Jessie koja dolazi u Full i Minimal verzijama (ako ste u imenima prepoznali likove iz animiranih filmova Toy Story, niste pogrešili). Prisutno je i uputstvo za prebacivanje slike sistema na SD karticu koje bi trebalo ispratiti ukoliko niste imali iskustva sa ovim načinom instalacije. Naravno, za naš RPi2 biramo noviju Jessie verziju u Full izdanju, ali ako iz nekog razloga želite samo osnovni sistem, bez bilo kakvog dodatnog softvera, izaberite Minimal verziju, svakako možete dodatno instalirati potrebne programe. Napominjemo da za druge operativne sisteme pomoć za instalaciju treba potražiti na sajtovima sa kojih vršite preuzimanje. Ukoliko vam uputstva deluju previše konfuzno postoji i drugo, lakše, rešenje.

NOOBS is for noobs

I tu nema ništa loše, naprotiv. NOOBS ili New Out Of the Box Software predstavlja osnovni skup datoteka koje je potrebno iskopirati na SD karticu formatiranu u FAT32 file system, nakon čega možete pokrenuti vaš RPi2 i započeti automatizovanu instalaciju operativnog sistema Raspbian, ali to nije sve. NOOBS (koji dolazi u paketu sa Raspbianom) kao i NOOBS Lite (samo instaler) vam omogućava da izaberete, preuzmete sa interneta i automatski instalirate neku od distribucija ponuđenih u listi (Raspbian, OpenELEC, OSMC, Arch, Pidora, RISC OS). Kako je ovo preporučeni način instalacije za korisnike koji nemaju iskustva na ovom polju, i mi smo se odlučili da ga testiramo.

Preuzimamo NOOBS Lite verziju, raspakujemo ZIP arhivu i kopiramo datoteke na karticu, što je operacija koja ne bi trebalo da predstavlja problem ni apsolutnim početnicima u radu sa računarom. Nakon kopiranja, karticu prebacite u vaš RPi2, povežete neophodne uređaje i pokrenete računar. Nakon par sekundi dočekuje vas prozor instalera sa spiskom dostupnih sistema od kojih treba odabrati željeni i pokrenuti instalaciju. Naravno, ukoliko preuzimate sistem sa interneta operacija može da potraje, ali vreme dok čekate možete utrošiti na čitanje Help sekcije ili poruka u instaleru koje će vam pružiti osnovne i korisne informacije o sistemu. Po završetku RPi2 će pokrenuti instalirani sistem i avantura može da počne.

RASPBerry + debIAN

Doduše, ne bez nekoliko dodatnih koraka u kojima je potrebno izvršiti osnovna podešavanja sistema kroz tekstualne menije upotrebom kursorskih i Tab tastera. Nakon što izvršite željena podešavanja i potvrdite sa Finish, dočekuje vas odzivni znak komandne linije. Ulogovani ste kao korisnik pi (sa lozinkom raspberry), što će biti iznenađenje za one koji nisu pratili poruke instalera, a za ostale znak da treba da ukucaju komandu

startx

kako bi pokrenuli grafičko okruženje. U slučaju Raspbiana to je LXDE, lagano, ali vrlo funkcionalno okruženje, čiji dizajn neće zbuniti ni korisnike naviknute na Windows. Jedina očigledna razlika je panel postavljen uz gornju ivicu displeja, ali sve ostalo, pod drugim imenom, funkcioniše na klasičan način. Meni sa ikonicom maline otvara pristup programima razvrstanim u nekoliko kategorija (Programming, Office, Internet, Games, Accessories, Help, Preferences), kao i opcije Run i Shutdown. Pored očekivanih aplikacija na koje nećemo trošiti previše prostora (menadžer datoteka, web browser, emulator terminala, editor teksta i različite alatke) primećujemo kompletan LibreOffice paket, ali i nedostatak sekcije sa programima za multimediju (što i nije namena ovog sistema), mada je njih moguće naknadno dodati.

Jedna od prvih lokacija koju treba posetiti je Preferences u kojoj se nalaze alatke za podešavanje okruženja i sistema od kojih su najbitnije Add/Remove Software i Raspberry Pi Configuration. Primećujemo znatno veći broj opcija u odnosu na prethodne verzije Raspbiana, što će dodatno olakšati posao i skratiti utrošeno vreme na konfiguraciju. Ipak, u skladu sa misijom Fondacije koja stoji iza Rpi2 mini računara, Raspbian je krcat edukativnim i softverom za razvoj aplikacija, pa vam pored želje ne treba puno toga da započnete rad na svom prvom programu ili projektu. Tu su razvojna okruženja za Javu i Python, Wolfram Mathematica, Node-RED za Internet Of Things, Scratch namenjen najmlađim korisnicima, kao i simpatična Sonic Pi aplikacija koja će vas kroz zabavu naučiti osnovnim principima programiranja.

Zaista odličan izbor softvera, a kada na sve to dodamo da je sistem, uzevši u obzir hardver na kom se vrti, vrlo živahan i upotrebljiv, utisak je još pozitivniji i zaslužuje svaku preporuku! Sa nekoliko otvorenih aplikacija ne oseća se značajnije usporenje i rekli bismo da je jedino usko grlo brzina Micro SD kartice.

Toliko za prvi kontakt, na vama je da se odvažite i krenete zajedno sa nama u istraživanje, nije još kasno, a sledeći put proveravamo šta još može da se „vrti” na malini.


Korisne adrese
www.raspberrypi.org/downloads
www.raspbian.org
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama