TEST DRIVE
Lamax L8 Electra
Dinar za muziku
Vojislav VUJANIĆ
1. januar 2016.

Ako pijuče, onda je pile. Ako gače, onda je patka. Ako laje ili mjauče, onda je pas ili mačka. Ako je golub, onda je pica, a ako izgleda kao GoPro onda je Lamax! Kopiranje nema granica, ma o kojoj industriji da je reč, a Kinezi su odavno postali majstori tog zanata, neretko plasirajući plagijate jednakih ili boljih karakteristika od izvornih modela, ali sa (dosta) nižom cenom. Lamax L8 Electra nimalo ne pokušava da sakrije svoje poreklo, ali da li je reč o bledoj kopiji ili proizvodu vrednom vaše pažnje, ubrzo ćemo otkriti.

U kutiji veličine A4 formata dobijate dovoljno opreme da se sa ovom akcionom kamerom popnete na Kilimandžaro, sa njegovog vrha skočite bejsdžamp (base jump) i direktno zaronite u neku veliku vodenu površinu. I da sve to snimite, naravno, totalno bezbrižni na koji način, kako i gde ćete zakačiti „Elektru”. Ako više preferirate motorne sportove, bilo da se u pitanju dva ili četiri točka, opskrbljeni ste i za to, čak i da hoćete da zavežete kameru za neki pokretni deo. Uz sve to se dobijaju i dve baterije od 900 mAh (naše su bile napunjene) i punjač. Nažalost, baterije se pune unutar kamere, pa nije moguće puniti jednu dok se druga koristi, već napunite obe unapred. Ne brinite, u kutiji stiže i sama kamera, spakovana u kućište sertifikovano za podvodno snimanje do dubine od trideset metara, a dobijate i otvorena vratanca sa kojima zvuk zapravo može da se zabeleži. Ukupno: 24 asesoara.

Kvalitet svih materijala nam se čini da je za lestvicu niži od proizvoda koji se kopira, ali razlika u ceni od dva tj. tri puta mora negde da bude i opipljiva.

Dimenzije kućišta same kamere su identične GoProovim, pa pretpostavljamo da je to slučaj i sa samom kamerom. Generalni raspored komandi je takođe sličan, pa je privikavanje na novi uređaj veoma brzo, ako ste ikada ranije koristili GoPro. Na prednjoj masci je objektiv nepoznatog otvora blende, sa uglom od 170 stepeni, pored njega je taster za aktiviranje i gašenje kamere, koji dvojako služi menjanju načina snimanja, tj. ulazak u sistem podešavanja Elektre. Na levom boku nalaze se USB i HDMI konektori, zajedno sa slotom za micro SD karticu, a koji nemaju nikakvu zaštitu u vidu plastičnog ili gumenog poklopca.

Na desnom boku se nalaze tasteri za zumiranje, navigaciju kroz meni i uključivanje Wi-Fija, kojim je ova kamera opremljena. Ne brinite, ima ih dva, ali imaju više funkcija. Na dnu, iza plastičnog poklopca, je sakrivena baterija koja nosi oznaku XB800 (3,7 V, 900 mAh, 3,3 Wh), a koja je upotrebljena i za neke od prethodnih proizvoda X2 i X6, ali iako je istih karakteristika, nije kompatabilna sa X7 modelom.

Na poleđini se nalazi LCD ekran dijagonale 1,5 inča i ne tako sjajne rezolucije, ali kako je on tu samo da vam olakša kadriranje i da korišćenje menija kamere bude ugodnije (da vidite kompletan i tačan naziv svake funkcije bez nagađanja šta koja ikonica ili skraćenica znači), nećemo uputiti nikakve kritike na njegov račun.

Senzor koji se nalazi iza sočiva broji dvanaest miliona piksela (12 megapiksela), što je 50% više nego kod GoProa koji pravi zapis u osam megapiksela. Hardver kamere omogućava snimanje u 4K rezoluciji! Ali pre nego što se frapirate kako i zašto, pogledajte šta piše sitnim slovima... Da, da, ako priđete još malo videćete stidljivo napisano 10 fps ispod natpisa 4K. Možda isprva razočaravajuće, ali procesor koji može da snima 4K rezoluciju nije nikako loš, jer to znači da na raspolaganju imate vrlo korisnih 1080p u 60 fps, tj. 720p u 120 fps, pored 2,7K u 15 fps odnosno 2K u 30 fps. U skladu sa standardom.

Dodatno, Elektra je opremljena mogućnostima snimanja time lapsea, u foto i video obliku, Wi-Fi smo već napomenuli, može da služi kao kamera za auto (dash cam), ima loop recording opciju, kao i parking mod. Time lapse funkcija se obrađuje direktno u kameri bez ikakve potrebe za dodatnim softverom ili angažovanjem sa vaše strane, pa rezultat dobijate trenutno. Kao kamera za automobil može imati dvojaku funkciju, pa može da snima kompletnu vožnju od trenutka kada je priključite na izvor napajanja do sekunde kada je isključite ili kao bezbednosna kamera, kada se snimanje aktivira u momentu promene u vidnom polju (ima integrisane senzore pokreta i G-senzor). Loop recording opcija funkcioniše po principu da se snimanje vrši sve do trenutka kada se napuni memorijska kartica (podržava maksimalni kapacitet od 32 gigabajta), a onda se briše najstariji video zapis, kako bi se napravilo mesto za novi i tako u krug. Naravno, ako neki snimak označite zaključanim, njemu se ništa neće desiti. Sve su to korisne funkcije, koje dobijate gratis.

Softver kamere je najjednostavniji mogući, sve je uredno složeno, razdvojeno i napisano. Nisu potrebna nikakva detaljna uputstva i objašnjenja funkcija. Opet zahvaljujući ekranu, kojim je ova kamera opremljena. Naprednih funkcija nema, a najviše nam smeta nedostatak određivanja merenja svetlosti u sceni, tj. da li se meri cela scena ili samo centralna tačka. Uprkos ovom „nedostatku”, kamera se veoma dobro snalazi u merenju svetla u sceni, kao i balansu bele boje.

Kvalitet videa/fotografija može biti Super Fine, Fine ili Normal. Topli predlog, stavite na Super Fine i ne dirajte. ISO osetljivost kreće od vrednosti 50 sve do ISO1600, ili možete izabrati AutoISO, ali samo za beleženje fotografija, jer se na video zapisu sve podešava automatski. Takođe, moguće je podesiti da li će kamera sama okrenuti snimak ako je okrenute naopačke, ili ćete vi to sami podesiti. Čini nam se da je malo preosetljiva kada je podešeno automatsko okretanje, ali su ipak bile u pitanju ekstremne situacije koje ćete izbegavati ako želite upotrebljiv snimak. Pored automatskog, balans bele ima četiri podešavanja - Daylight, Overcast, Tungsten, Fluorescent. Imamo još kompenzaciju ekspozicije u rasponu od -2 do +2 EV, HDR opciju, podešavanje Wi-Fija i još neke standardne opcije, koje nisu vredne nabrajanja.

Aplikacija za Android/iOS u sebi ne krije nikakve skrivene opcije kojima nemate pristup na samoj kameri. Štaviše, pokušaj ulaska u Settings, u bilo kom režimu, svaki put je rezultovao padom aplikacije, tako da vam ostaje samo da birate način snimanja, foto ili video, kao i rezoluciju u kojoj ćete beležiti materijal, pored pregleda zabeleženih snimaka na memorijskoj kartici u kameri.

Prilikom korišćenja imali smo osećaj kao da kamera kasni za funkcijama koje joj zadamo da izvrši, zapravo kao da joj treba momenat više da „razmisli” šta se traži od nje, pre nego što izvrši funkciju. Ovo ume da zasmeta, naročito u situacijama kada želite da snimite nešto što se brzo dešava ili da brzo nastavite snimanje sledećeg klipa nakon što ste snimili prvi. Verujemo da je ovo zapravo stvar navike na način upotrebe uređaja, ali da može da zasmeta - može.

Zoom funkciju nemojte da koristite. Nikada. Apsolutno nas je vratila u eru digitalnog zuma koji su imali prvi mobilni telefoni sa kamerama rezolucije jednog megapiskela, a očekivali smo više, s obzirom na rezoluciju senzora. Kvalitet zabeleženih fotografija je u najboljem slučaju korektan, kada ima dovoljno svetlosti. Detalja ima premalo, pa nam se fotografije zabeležene pri slabijem osvetljenju čine boljim ili jednako kvalitetnim, zbog softverskog uklanjanja šuma. Pri snimanju videa, Lamax X8 Electra se ponaša vrlo dobro. Merenje svetla obavlja vrlo precizno, čak i kada ima više izvora svetla, podešavajući ekspoziciju za onaj najdominantniji u sceni. Čak i kada smo mešali različite boje osvetljenja, softverski deo je odradio odlično svoj posao, adekvatno prilagođavajući balans bele. Prelazi iz osvetljenih u slabo osvetljene scene, i obrnuto, nisu nagli i kamera se vrlo brzo adaptira. Najveći problem sa kojim smo se sreli tokom testiranja nije vezan za kameru, već za vremenske uslove - oblačno i maglovito. Pa je testiranje dinamičkog opsega i kvaliteta video-zapisa bilo ograničeno. Zbog toga nismo bili u mogućnosti da zabeležni snimak uporedimo sa prethodno testiranom Sonyjevom akcionom kamerom, niti GoPro 4 modelom, jer su njihovi snimci pravljeni po sunčanom vremenu. Možda je ovo najava za direktan uporedni test u budućnosti?

Generalni utisak koji smo stekli tokom korišćenja Lamax X8 Electra je pozitivan. Kvalitet snimka je generalno dobar po pitanju boja (koliko je moglo da ih bude po ovakvom vremenu). Tokom snimanja tačno se vide prelazi kako kamera podiže ISO vrednost, jer se detalji gube, odnosno pojavljuju promenom količine svetla u sceni. Dodali bismo još da je fabričko oštrenje snimljenog materijala malo jače za naš ukus, ali ako ne želite ništa dodatno da radite sa snimkom osim da ga skladištite ili okačite na neki servis za deljenje klipova, ovakva fabrička podešavanja će vam pogodovati. Trajanje baterije deklarisano je na 90 minuta, ali zbog hladnog vremena ni sa jednom baterijom nismo uspeli da postignemo to vreme, a verujemo da bi ono moglo da bude i više kada bi postojala funkcija da se ekran isključi odmah nakon započetog snimanja ili još bolje da postoji mogućnost da se pali po potrebi.

Uvek je važila ona, koliko para toliko i muzike. S tim da, ako ne očekujete Bečku filharmoniju, sa X8 možete da dobijete i neku pesmu gratis.


Osnovno:
rezolucija 12 Mpx, objektiv A+++ (170 stepeni) Ostalo: video 4K 10 fps, 2,7K 15 fps, 2K 30 fps, 1080p 60 fps, 720p 120 fps, Time lapse, G-sensor, Motion sensor, Wi-Fi
Proizvođač:
Lamax
Kontakt:
RefotB
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama